48 ώρες πριν από το νέο γύρο συνομιλιών Ελλάδας-ΠΓΔΜ με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στη Βιέννη, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ παρουσίασε τις “κόκκινες γραμμές” των Σκοπίων, επιμένοντας στη “μακεδονική” καταγωγή.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Telma, ο Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι υπήρξε κάποια πρόοδος κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά για την ονομασία, ωστόσο χαρακτηρίζει την επιλογή ενός ονόματος, χωρίς δυνατότητα μετάφρασης, ως “απαράδεκτη”.


Ντιμιτρόφ: “Οι ‘Μακεδόνες’ μιλάνε την ‘μακεδονική’ γλώσσα”
“Η ουσία του συμβιβασμού στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα διαφοροποιεί την «Μακεδονία» από την ελληνική Μακεδονία. Ο δεύτερος είναι η αποδοχή – προφανώς από την ελληνική πλευρά – πως οι γείτονες μας είναι ‘Μακεδόνες’ που μιλάνε τη ‘μακεδονική» γλώσσα’, είπε ο υπουργός Εξωτερικών τηςΠΓΔΜ, ενώ επιχειρεί να οριοθετήσει το τελικό προϊόν της διαπραγμάτευσης κάνοντας λόγο για μη ταπεινωτική λύση: “Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε μία αξιοπρεπή διάκριση μεταξύ της ‘Μακεδονίας’ και της περιοχής στην Ελλάδα, αν είναι δυνατόν, διατηρώντας τη ταυτότητά μας, χωρίς ταπείνωση”.

“Όχι” σε αμετάφραστο όνομα
Ταυτόχρονα ο Ντιμιτρόφ προσπαθεί να προκαταλάβει τις συνομιλίες, απορρίπτοντας την ιδέα για αμετάφραστο όνομα: “Δεν μπορούμε να αποτελούμε ειδική περίπτωση, ή να αισθανόμαστε σαν ειδική περίπτωση. Και όταν μιλώ για αξιοπρέπεια, δεν μπορώ να αποκαλύψω τι λέει ο Νίμιτς ή όλες τις θέσεις μας, αλλά δεν μπορεί η λύση να είναι ‘υποπερίπτωση’ της ‘υποπερίπτωσης'”.

Πηγή: Thetoc.gr

loading...