Τραβάει το σχοινί η Αγκυρα, καθώς πάει ένα βήμα παρακάτω τις σχέσεις της με την Κίνα, καθώς μετά την οικονομική συνεργασία, ακολουθεί και η στρατιωτική.

Δηλαδή την στιγμή που οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την επίθεσή τους κατά του Πεκίνου με τους δασμούς, η Αγκυρα ανοίγεται όλο και περισσότερο, εξοργίζοντας πλέον την Ουάσινγκτον.

Επιλέγει πλέον συμμάχους και μπαίνει αυτόματα στον άξονα του κακού η Τουρκία, απλά πράγματα. Η Τουρκία είναι η χώρα στη δυτική Ευρασία που βρίσκεται στα όρια της βορειοδυτικής και νοτιοδυτικής Ευρασίας, η Άγκυρα διαδραματίζει σαφή ρόλο στο μοντέλο win-win ως παγκόσμια διασταύρωση όπου τα κινεζικά αγαθά και τα προϊόντα από άλλα οι συμμετέχοντες στο ανατολικό τμήμα One Belt-One Road μπορούν να συναντηθούν με εισερχόμενα αγαθά από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου που κατευθύνεται προς τη νότια Ασία και την ανατολική Ασία.

Η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Τουρκίας είναι επίσης ένα σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος για τους κινέζους επενδυτές που αναζητούν αναπτυσσόμενες, νέες και δυναμικές αγορές στη δυτική Ευρασία.

Μια πρόσφατη έκθεση από την Daily Sabah της Τουρκίας αναφέρει λεπτομερώς πώς πάνω από 1.000 κινεζικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται τώρα στην Τουρκία σε διάφορους τομείς.

Και τώρα ακολουθεί και η στρατιωτική συνεργασία.

Κινέζος στρατιωτικός, ακόλουθος πρεσβείας, που εγκαταστάθηκε στην Τουρκία, είπε στις 28 Ιουλίου ότι η συνεργασία μεταξύ των τουρκικών και των κινεζικών στρατευμάτων θα έχει «καρποφόρα αποτελέσματα», με τα λόγια του να μη ξεφεύγουν από τους παγκόσμιους αμυντικούς κύκλους. 

Μιλώντας σε μια τελετή που σηματοδότησε την 91η επέτειο από την ίδρυση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας, που πραγματοποιήθηκε στην κινεζική πρεσβεία στην Άγκυρα, ο κ. Chen Qingsong συνεχάρη τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εκλογική νίκη του στις 24 Ιουνίου και δήλωσε ότι η επανεκλογή του θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Η παρουσία πολλών διπλωματών υψηλού επιπέδου καθώς και πολιτικών και διοικητών των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, κατά την τελετή, ήταν επίσης αξιοσημείωτη.

Ο ακόλουθος της πρεσβείας, ο δήλωσε επίσης ότι ο PLA συμμετέχει ενεργά στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας ότι πάνω από 37.000 κινέζοι στρατιωτικοί είχαν συμμετάσχει σε διάφορες ειρηνευτικές επιχειρήσεις παγκοσμίως τα τελευταία 28 χρόνια. Τόνισε ότι ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κίνα είναι η χώρα που προσέφερε τον μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων και αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο οικονομικό παράγοντα σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τις σχέσεις Κίνας-Τουρκίας, ο Τσεν δήλωσε ότι ο Ερντογάν συναντήθηκε πρόσφατα με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping στο περιθώριο της συνόδου κορυφής BRICS που πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και ότι οι δύο ηγέτες έχουν συχνή τηλεφωνική επικοινωνία.

«Οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται ευνοϊκά. Η στρατηγική της Τουρκίας που στοχεύει στη σύνδεση της Ευρώπης με την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Κίνα αντιστοιχεί στην πρωτοβουλία της Κίνας, Belt and Road», δήλωσε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την Τουρκία, που μίλησαν στo Al-Monitor, κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Γιοχάνεσμπουργκ, αξιωματούχοι της Τουρκίας και της Κίνας συζήτησαν πώς να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Οι συχνές επισκέψεις και συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών δείχνουν ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν να επεκτείνουν τους οικονομικούς δεσμούς, καθώς και τις σχέσεις ασφάλειας και άμυνας. Η τελευταία επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου, όταν μια κινεζική στρατιωτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον γενικό επιτελείο Licun Zhou, πολιτικό κομιστή για το Joint Warfare Institute του PLA στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, επισκέφθηκε το τουρκικό πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας.

‘Η συχνότητα των συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των κινεζικών και τουρκικών στρατευμάτων θα αυξηθεί κατά τους προσεχείς μήνες», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με τις πηγές, οι συζητήσεις θα καλύψουν την ενίσχυση της συνεργασίας στην επαγγελματική στρατιωτική εκπαίδευση, την αμυντική βιομηχανία, την τρομοκρατία, την ανταλλαγή πληροφοριών, τα ρομποτικά συστήματα, την τεχνητή νοημοσύνη και τον κυβερνοχώρο. Επίσης, θα υπάρξουν κοινά έργα στα οποία οι Τούρκοι και οι Κινέζοι μηχανικοί συνεργάζονται για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας.

Τον Μάιο του 2018, ένας μεγάλος αριθμός κινεζικών αξιωματικών παρακολούθησαν τη στρατιωτική άσκηση »Εphesus 2018», που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη, ως παρατηρητές. Οι πηγές ανέφεραν ότι οι αξιωματικοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις νέες στρατιωτικές τεχνολογίες που εξέθεσαν οι τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Σύμφωνα με τον Altay Atli, έναν Τούρκο εμπειρογνώμονα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η Κίνα θα πρέπει να θεωρείται από τους κορυφαίους οικονομικούς εταίρους της Τουρκίας.

«Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, η οποία τώρα προβάλλει την οικονομική της δύναμη στον υπόλοιπο κόσμο μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road. Αυτή τη στιγμή, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη πηγή εμπορικού ελλείμματος και τρέχουσων συναλλαγών της Τουρκίας «, δήλωσε στο Al-Monitor. «Ωστόσο, αυτό που είναι σημαντικό είναι οι προσδοκίες για το μέλλον. Η Τουρκία αναμένει δικαίως να έχει την Κίνα ως σημαντική πηγή επενδύσεων και τεχνολογικής εξέλιξης για την ίδια της την οικονομία. Από την άλλη πλευρά, και η Τουρκία είναι σημαντική για την Κίνα, επειδή βρίσκεται ακριβώς στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας Belt and Road. Είναι λοιπόν μια περίπτωση αμοιβαίων κερδών και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να το αναπτύξουν περαιτέρω στο μέλλον «, πρόσθεσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Atli, μόνο το εμπόριο δεν θα είναι αρκετό για μια βιώσιμη και παραγωγική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών«Οι δύο χώρες πρέπει να οικοδομήσουν πάνω σε αυτό και να μεταμορφώσουν τη σχέση τους σε μια πολυδιάστατη δομή συνεργασίας. Και οι δύο πλευρές επιθυμούν μια στρατηγική εταιρική σχέση και γι ‘αυτό δεν αρκεί μόνο η οικονομία. Η ασφάλεια και η στρατιωτική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, μπορούν να βοηθήσουν την Τουρκία και την Κίνα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα κοινά ζητήματά τους για θέματα ασφάλειας, όπως η τρομοκρατία, και να ενισχύσουν τη βάση των σχέσεών τους ».

Ο Atli σημείωσε επίσης ότι η Τουρκική-Κινεζική συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα δεν είναι μια πρόσφατη εξέλιξη. «Το 2010, οι δύο αεροπορικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια κοινή άσκηση με την επωνυμία «Anatolian Eagle» και η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας συνεχίστηκε από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 – αν και σε μικρότερη κλίμακα σε σχέση με τη συνεργασία της Τουρκίας, στον τομέα αυτό, με συμμάχους του ΝΑΤΟ», είπε.

Ο Atli δήλωσε ότι αναμένει μια πιο ολοκληρωμένη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Είναι σαφές ότι η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθήσει πιο έντονα τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Άγκυρας και του Πεκίνου τους επόμενους μήνες. Το ερώτημα τώρα είναι: Πώς θα γίνει αντιληπτή αυτή η εξέλιξη από τις δυτικές χώρες, ιδιαίτερα από την Ουάσιγκτον, σε μια εποχή που η διοίκηση του Ντόναλντ Τράμπ προωθεί το εμπόριο κατά της Κίνας και σε μια εποχή που οι αυξανόμενοι δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικούς προβληματισμούς στις δυτικές πρωτεύουσες; «

loading...