in

Οι Σέρβοι «πάγωσαν» τους Αλβανούς: «Θα καταργήσουμε τα σύνορα με την Δημοκρατία Σέρπσκα αν ενωθείτε με το Κόσοβο» – Σοκ στα Τίρανα

Σε ταραχή βρίσκονται τα Τίρανα μετά από τις δηλώσεις του Σέρβου υπουργού για ένωση της Σερβίας με τη Δημοκρατία Σέρπσκα. Οι Αλβανοί πάγωσαν καθώς μια τέτοια εξέλιξη ίσως αποτελέσει καθοριστικό εμπόδιο για τα αλβανικά σχέδια.

Οι Αλβανοί και η «κυβέρνηση» του Κοσόβου προκαλούν συνεχώς, μιλώντας για κατάργηση συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες και εν τέλει ενοποίηση. Σερβία και Ρωσία δεν επιθυμούν την υλοποίηση των εν λόγω σχεδίων και έτσι, το σενάριο να ενσωματωθούν στη Σερβία οι Σερβοβόσνιοι είναι πολύ πιθανό.


Ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού της Ασφάλειας και υπουργός Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Γραφείου, ότι «η ανακοίνωση της κατάργησης των συνόρων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα και τα δικαιώματα των Σέρβων στο νότιο τμήμα της επαρχίας μας».

Ο υπουργός είπε ότι η κατάργηση των συνόρων Αλβανίας- Κοσόβου έρχεται σε αντίθεση με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 1244και ότι όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του τμήματος της περιοχής αυτής, αλλά και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, όπως αναφέρει το σερβικό πρακτορείο Tanjug.

«Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής απάντηση από τη διεθνή κοινότητα. Η Δημοκρατία της Σερβίας με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο όπως απαιτείται από την Ευρώπη και τον κόσμο, θα αντιδράσει για να μην τεθεί περαιτέρωσε κίνδυνο η σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», είπε ο Στεφάνοβιτς.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: Αν ενεργούσαμε και εμείς με τον ίδιο τρόπο, τότε θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο με τη Δημοκρατία Σέρπσκα.

«Τότε θα βλέπαμε πως θα αντιδρούσε η διεθνής κοινότητα. Δεν μπορούμε να φαντασθούμε ότι θα σιωπούσαν όλοι. Για αυτό ακριβώς προειδοποιούμε ότι η συμπεριφορά αυτή είναι αντίθετη με το ψήφισμα 1244, το διεθνές δίκαιο και ότι γίνεται προσπάθεια υπονόμευσης της περιφερειακής σταθερότητας», είπε.

Ο Στεφάνοβιτς μετά τη συνάντηση του Γραφείου Συντονισμού των Υπηρεσιών Ασφαλείας, κατά την οποία συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, δήλωσε ότι θα ενισχυθεί η καταπολέμηση των ξένων μυστικών υπηρεσιών που δρουν στο έδαφος της Σερβίας.

Όπως αναφέραμε και χθες στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, «έπεσαν» οι υπογραφές Αλβανίας-Κοσόβου για κοινό σημείο ελέγχου στα σύνορα και επερχόμενη κατάργηση αυτών, φέρνοντας νέες απειλές στα Βαλκάνια.

Ένα βήμα πιο κοντά στην ενοποίηση Αλβανίας και Κόσοβου, φέρνει η δημιουργία κοινού σημείου διέλευσης και ελέγχου στα σύνορα των δύο περιοχών. Όπως αναφέρουν Αλβανοί αξιωματούχοι, η πλήρης κατάργηση των συνόρων είναι κοντά.

Παράλληλα, υπεγράφη ο νόμος για τη δημιουργία του παράνομου τακτικού στρατού στο Κόσοβο, γεγονός που προκαλεί ένταση στη Σερβία. Η σερβική κυβέρνηση έχει απειλήσει ακόμα και με στρατιωτική επέμβαση αν προχωρήσει η σύσταση του κοσοβαρικού στρατού.

Όλες οι εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις Αλβανίας-Κοσόβου, αλλά και στις (φαινομενικά) μονομερείς κινήσεις της κυβέρνησης της Πρίστινα, έχουν ένα κοινό. Αποτελούν μέρος του σχεδίου για τη Μεγάλη Αλβανία, που απαιτεί να εξαπλωθεί στα Βαλκάνια.

Τίρανα και Πρίστινα απειλούν άμεσα την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, καθώς οι παράλογες και ανιστόρητες βλέψεις τους δημιουργούν κλίμα αποσταθεροποίησης που με μια σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε σφοδρές συγκρούσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Οι Ρεπουμπλικανοί «λύγισαν» τον Τραμπ: «Επανεξετάζει την αποχώρηση των αμερικανών από τη Συρία» – «Τζογάρουν» το μέλλον των Κούρδων

Χαιρετίσματα στον Ερντογάν – Χιλιάδες χορεύουν Ελληνικά στην Σμύρνη (ΒΙΝΤΕΟ)