in ,

Όλη η Αθήνα στο κύκλωμα εκβιαστών – Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Πολυπλόκαμο αποδεικνύεται το κύκλωμα εκβιαστών, με διάρθρωση μαφίας, σε βάρος καταστηματαρχών στο κέντρο της Αθήνας.

Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα που εκβίαζε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σχετικά με ελέγχους των αρμόδιων αρχών, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί συνολικά 14 άτομα, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν ξεπερνάει τις 700.000 ευρώ ανά έτος.

Μετά την εμπλοκή υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Πολιτισμού και του ΠΑΣΟΚ, όπως αποκαλύφθηκε, στο κύκλωμα δρούσαν και 12 επόπτες Δημόσιας Υγείας, των υπηρεσιών υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής. Εννέα εξ αυτών εργάζονταν στις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κεντρικού Τομέα και οι τρεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Βόρειου Τομέα.


Με την κοινοποίηση της έρευνας των διωκτικών αρχών και οι 12 εμπλεκόμενοι τέθηκαν άμεσα σε αργία, κάτι που συνέβη και με τους εμπλεκόμενους στους παραπάνω φορείς.

Σημειώνεται πως οι δύο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού είναι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, ένας αρχαιολόγος και ένας εργατοτεχνίτη, οι οποίοι δεν έχουν συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου μαζί με τα 14 βασικά μέλη του κυκλώματος.

Πώς δρούσε το κύκλωμα εκβιαστών

Τα αρχηγικά μέλη προσέγγιζαν καταστηματάρχες, κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, στους οποίους προσέφεραν και παρείχαν προστασία με σκοπό να αποφύγουν βλάβη της επιχείρησης, μέσω της αποτροπής βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων.

Οι υπάλληλοι λάμβαναν χρηματικά ποσά προκειμένου να παραβλέπουν διαπιστωθείσες παραβάσεις, καθώς και για να βεβαιώνουν ψευδή γεγονότα σε δημόσια έγγραφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μετέβαιναν για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων και συνέτασσαν ψευδή έγγραφα.

Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα αρχηγικά μέλη κατηύθυναν τους υπαλλήλους για στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα, καθώς και για τη βεβαίωση συγκεκριμένων παραβάσεων σε αυτά. Με αυτό τον τρόπο οι καταστηματάρχες εξαναγκάζονταν να απευθυνθούν στην οργάνωση, προκειμένου να προστατευτούν, καταβάλλοντας χρηματικό αντίτιμο.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν δέχονταν την προστασία που τους παρείχε η οργάνωση, δέχονταν απειλές ότι θα υπόκεινται σε ελέγχους δημοτικών Αρχών και θα τους βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα.

Τα μέλη, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή η δράση τους, λάμβαναν μέτρα προστασίας, με τις συναντήσεις τους (μεταξύ τους ή με τους καταστηματάρχες) και τις δωροληψίες να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένους χώρους και εν συντομία, ενώ οι επικοινωνίες τους πραγματοποιούνταν και μέσω διαδικτυακών εφαρμογών με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν: από 6.000 έως 16.000 ευρώ ανά έτος από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 1.500 ευρώ ανά έτος από περίπτερα, ενώ διακριβώθηκαν και περιπτώσεις που έλαβαν αμοιβές από 1.000 έως 35.000 ευρώ για μια παράνομη ενέργεια ή παράλειψη.

«Πάνω από 47 υποθέσεις, οι οποίες πάνε πολύ πίσω, τουλάχιστον αρχές Ιανουαρίου του 2023. (…) Θα πάει το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο, κυρίως στην Αθήνα, σε μαγαζιά υγειονομικού χαρακτήρα, σε ξενοδοχεία, αλλά και σε εργασίες οικοδομικές» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία για μία 43χρονη που σε συνεργασία με υπαλλήλους δημοτικής αρχής προέβαινε στις εκβιάσεις καταστηματαρχών.

Διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εγκληματική οργάνωση, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση από τον Ιανουάριο του 2023.

Αρχηγικά μέλη ήταν η 43χρονη και ένας 64χρονος. Είχαν στρατολογηθεί και ενταχθεί ως μέλη, προϊστάμενος δημοτικής αρχής, αλλά και υπάλληλοι ετέρων δημόσιων υπηρεσιών αρμόδιοι για τους ελέγχους σε καταστήματα, ξενοδοχεία και οικοδομικές εργασίες.

Λάμβαναν χρηματικά ποσά προκειμένου να παραβλέπουν διαπιστωθείσες παραβάσεις, καθώς και για να βεβαιώνουν ψευδή γεγονότα σε δημόσια έγγραφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μετέβαιναν για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων και συνέτασσαν ψευδή έγγραφα.

Εισέπρατταν από την οργάνωση τα εξής ποσά για την παράνομη δράση τους:

  • Υπάλληλος Δημοτικής Αστυνομίας: 3.000 με 6.000 ευρώ ανά κατάστημα το χρόνο.
  • Υπάλληλος υπηρεσιών δόμησης: 1.000 με 2.500 ευρώ ανά περίπτωση.
  • Υπάλληλοι διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου: 250 με 2.000 ευρώ ανά περίπτωση και
  • Υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού 6.000 με 10.000 ευρώ ανά περίπτωση

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη εννέα δημόσιοι υπάλληλοι που δεν είχαν ρόλο ως μέλη του κυκλώματος, αλλά που βοηθούσαν το έργο του χωρίς διαρκή συμμετοχή.

Oι διάλογοι – «φωτιά» του κυκλώματος

Διαλόγους από το κύκλωμα εκβιαστών έφερε στο φως της δημοσιότητας το ΕΡΤNews, στους οποίους φέρεται να πρωταγωνιστεί 43χρονη φερόμενη ως αρχηγός, αλλά και ένα μήνυμα το οποίο είχε δεχθεί στο κινητό της τηλέφωνο, αποκαλυπτικό της δράσης της οργάνωσης.

Στην πρώτη περίπτωση, για ένα υπό κατασκευή κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού και η 43χρονη φέρεται να λέει σε άλλο άτομο που εργάζεται στον Δήμο Αθηναίων:

«Μακάρι να πάει αρχείο γιατί κι εγώ αρχείο θέλω να το στείλεις. Απλά να κάνουμε παιχνίδι, να πάρεις τα λεφτά».

Και αυτός της απαντάει:

«Ωραία, άμα είναι έτσι, επιμένω τότε το ψάχνω»

Σε δεύτερη περίπτωση, πάλι η ίδια γυναίκα ενημερώνεται ότι είναι σε εξέλιξη έλεγχος από τη Δημοτική Αστυνομία σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επικοινωνεί με συνεργό της και του αναφέρει:

«Είναι η Δημοτική Αστυνομία (στο συγκεκριμένο κατάστημα). Πες τους να φύγουν».

Αυτός την καθησυχάζει:

«Ακόμα κι αν βεβαιωθεί παράβαση, θα φροντίσω να ακυρωθεί αργότερα».

Στην τρίτη περίπτωση, αποκαλύπτεται ένα μήνυμα το οποίο έχει λάβει στο κινητό της τηλέφωνο από άτομο το οποίο φέρεται να έχει δώσει πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό στο κύκλωμα και τελικά να του βεβαιώθηκε πρόστιμο.

Αναφέρει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος:

«Θεωρώ το να δίνουμε 12.000 ευρώ και πέρυσι 16.000 ευρώ και να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση δεν είναι ο, τι καλύτερο. Η προστασία ποια είναι δηλαδή; Να μας κλείσουν δύο μέρες και να τραβήξουμε εμείς σφραγίδα; Αυτή είναι η προστασία και δίνουμε αυτά τα χρήματα;».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Βρίσκουν την αγάπη που θα κρατήσει: 4 ζώδια θα κάνουν μια σχέση ζωής μια από αυτές τις τυχερές μέρες του Ιουλίου

«Δεν είναι κι εύκολο να το πεις» Σφίχτηκε το στομάχι όλων με τα τελευταία νέα για τον Δημήτρη Κόκοτα