in ,

Παγκόσμιος Πανıκός για τα τρόφιμα με λογότυπο τον «βάτραχο»

Οι επίσημες αρχές πολλών χωρών αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις σχετικά με το λογότυπο βατράχου στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με το cibum.gr επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε η Τσεχία σχετικά με το στρογγυλό λογότυπο με το βάτραχο που υπάρχει στις συσκευασίες ορισμένων τροφίμων, λόγω ανησυχίας των Τσέχων καταναλωτών και ψευδών ειδήσεων που τους οδηγούν να μην τα καταναλώνουν.

screen shot 2016 11 23 at 1.40.50 pm


Αλλά και στη Γεωργία και τη Ρωσία αναρτήσεις γράφουν ότι, τα προϊόντα του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates πωλούνται με ένα τέτοιο λογότυπο, το οποίο είναι επιβλαβές για την υγεία και περιέχει δηλητήριο που μολύνει και αρρωσταίνει τους ανθρώπους. Στην περιγραφή των αναρτήσεων στη ρωσική γλώσσα, οι συγγραφείς χρησιμοποιούν αποσπάσματα από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, υποδεικνύοντας έτσι έμμεσα τη βλαβερότητα αυτών των προϊόντων και τη σύνδεση μεταξύ του Bill Gates και του λογότυπου του πράσινου βάτραχου. Επίσης ισχυρισμοί για την παρουσία ατραζίνης σε προϊόντα που φέρουν το λογότυπο της “Rainforest Alliance” είναι ευρέως διαδεδομένες. Η ουσία παρουσιάζεται ως τοξική και διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα. Καταχωρήσεις με τέτοιες δηλώσεις μπορούν να βρεθούν, μεταξύ άλλων, στα Ολλανδικά ,  Τσέχικα ,  Σλοβακικά ,  Ελληνικά  ή  Ρουμανικά .

Η Σαουδική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (SFDA) τόνισε ότι η παρουσία του λογότυπου βατράχου σε ορισμένα προϊόντα δεν έχει καμία σχέση με τα συστατικά του προϊόντος. Η διευκρίνιση της αρχής ήρθε ως απάντηση σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με προειδοποίηση κατά της κατανάλωσης προϊόντων που φέρουν αυτό το λογότυπο. Η SFDA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η παρουσία του λογότυπου βατράχου σε ορισμένα προϊόντα υποδηλώνει ότι η εταιρεία που το παράγει ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα και κανόνες που σχετίζονται με τη βιώσιμη παραγωγή και το περιβάλλον.

Στη Βουλγαρία εκατοντάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιράζονται ισχυρισμούς ότι το λογότυπο πράσινου βάτραχου της Rainforest Alliance σε διάφορα τρόφιμα, υποδηλώνει το περιεχόμενο του ζιζανιοκτόνου atrazine, το οποίο μπορεί να μετατρέψει τους “άντρες σε γυναίκες”.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Τσεχίας διαψεύδονται οι ισχυρισμοί πως τα τρόφιμα περιέχουν κρυφά προστιθέμενα έντομα ή χημικές ουσίες, για τις οποίες ο καταναλωτής δεν θα ενημερωνόταν. Η ερώτηση συχνά συνοδεύεται από ένα βίντεο ή μια ανάρτηση στο Facebook με πληροφορίες ότι η κατανάλωση τροφών με σήμα τον βάτραχο φέρει σε κίνδυνο την υγεία, αν όχι τη ζωή, του καταναλωτή. “Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι μας ταΐζει αυτό το κράτος και η ΕΕ” αναφέρουν οι αναρτήσεις και μάλιστα τονίζουν πως σε όσα τρόφιμα υπάρχει αυτό το λογότυπο υπάρχουν και παράνομες χημικές ουσίες, ενώ ο βάτραχος που απεικονίζεται είναι ένα επικίνδυνο είδος που μπορεί να σκοτώσει 20 ανθρώπους… Η ανακοίνωση της Αρχής Ασφάλειας τροφίμων της Τσεχίας ενημέρωσε επίσημα πως, πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις με σκοπό να προκαλέσουν ανησυχία και φόβο στους καταναλωτές.

Η ανακοίνωση εξηγεί πως το συγκεκριμένο λογότυπο καθώς και το συνοδευτικό κείμενο People & Nature περιμετρικά, το οποίο κυριολεκτικά μεταφράζεται σε: “Alliance or Association of rainforest, People and Nature” είναι το λογότυπο του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού Rainforest ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε το 1987 στη Νέα Υόρκη και στόχος του είναι η υπεύθυνη επιχείρηση, η προστασία του περιβάλλοντος και τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο οργανισμός προσπαθεί να βελτιώσει τη ζωή των αγροτών και των δασικών κοινοτήτων μαζί με τη διατήρηση της φύσης. Αυτό το σήμα στα τρόφιμα ενημερώνει τον καταναλωτή ότι το προϊόν έχει παραχθεί με σεβασμό στη βιωσιμότητα και τη συμμόρφωση με τα πρότυπα για την προστασία της φύσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι το προϊόν προέρχεται από αγρόκτημα, δασική κοινότητα ή επιχείρηση που πληροί αυστηρά πρότυπα βιωσιμότητας που βασίζονται σε περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βάση ή το προϊόν περιέχει συστατικά που έχουν ληφθεί με αυτόν τον τρόπο.

Ορίζονται πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για παράδειγμα, μία από τις υποχρεώσεις των εκμεταλλεύσεων είναι η διατήρηση της φυσικής δασικής κάλυψης σε μια κατάσταση όπου το 40% της έκτασης είναι σκιασμένο ή απαγορεύεται στους αγρότες να τροποποιούν τις φυσικές υδάτινες οδούς. Μεταξύ των οικονομικών και κοινωνικών προτύπων είναι η απαγόρευση της παιδικής εργασίας, η επαρκής αξιολόγηση μισθών, ο καθορισμός μέγιστου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας και άλλα.

Πριν ένα χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό που αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου αποψίλωσης και υποβάθμισης των δασών, για μια σειρά προϊόντων που εισάγονται ή εξάγονται από την ΕΕ, καθώς και  στην ελάττωση της συμβολής της Ένωσης στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και στην απώλεια βιοποικιλότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού, τα σχετικά βασικά προϊόντα (βοοειδή, κακάο, καφές, ελαιοφοίνικας, καουτσούκ, σόγια και ξυλεία) και τα σχετικά παράγωγα προϊόντα διατίθενται ή καθίστανται διαθέσιμα στην αγορά ή εξάγονται μόνον εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Το σήμα αυτό μπορεί να τοποθετηθεί επί του προϊόντος και επιτρέπει στον καταναλωτή να αναγνωρίζει και να επιλέγει προϊόντα που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Πέγκυ Σκουλού

Θα με βρεις χωμένη σε παλιές αστυνομικές και ιατροδικαστικές υποθέσεις, κοινώς... όπου υπάρχει έγκλημα! Αν δεν ήμουν η χείριστη όλων στις φυσικοχημείες, σήμερα θα ήμουν ιατροδικαστής. Χαρά του συναδέλφου δε με λες, αλλά έμαθαν να με ανέχονται... Nobody's perfect.

Πότε πέφτει το Πάσχα του 2025

Γιώργος Λιάγκας: «Εμένα μου αρέσει πολύ η Eurovision, να το κοιτάξω μήπως είμαι κρυπτооμοφυλόφιλоς;»