Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Τα περισσότερα, αν όχι όλα, μέσα ενημέρωσης μιλούν για «αυστηρό» μήνυμα της κυβέρνησης, τόσο μετά τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όμως, όπως μόνο το el.gr σχολίασε, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα, ακόμα και σε περίοδο κρίσεων, τους «μετανάστες» και την διάσωσή τους, αφήνοντας τελευταία τα Ίμια, όσο και μετά από αυτές του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ και την εκπομπή «Αυτοψία» ότι «η Τουρκία έφτασε στην «κόκκινη γραμμή» και με κάποια έννοια την προσπέρασε…  και τους είπαμε ότι δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική ας το πούμε συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά», ενώ η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Τουρκία «αποζημίωση για το σκάφος που εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός»!


Ερωτηθείς τι θα πράξει η Ελλάδα αν υπάρξει ανάλογο περιστατικό εμβολισμού, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Δεν θα το ξανακάνει. Δεν πρέπει να ξαναγίνει. Αυτό πρέπει να το ακούσουν οι Τούρκοι. Τους το έχω πει. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Ιρακ. Είμαστε ένα αναπτυγμένο κράτος με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους υψηλή διπλωματική χωρητικότητα».

Ποιοί είναι οι καλοί σύμμαχοι; Το ΝΑΤΟ που δεν έχει ακόμα εγκαλέσει την Τουρκία να αποχωρήσει από ελληνικά χωρικά ύδατα;

Πράγματι, το αμυντικό σύστημα της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά το Αιγαίο είναι καλό.

Γιατί δεν πάει λοιπόν ο υπουργός Εξωτερικών στα Ίμια, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο «παραμένουν ελληνικά»; Αρκεί απλά η αποζημίωση;

Το ότι οι Τούρκοι διώχνουν τους Έλληνες ψαράδες από την περιοχή δεν αποτελεί «κόκκινη γραμμή»; Ή μήπως «κόκκινη γραμμή» δεν είναι πως τουρκικά πλοία κάνουν «κοκορέτσι» τις Κυκλάδες;

Την απάντηση την έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς στο Σκοπιανό. Ο ΥΠΕΞ επέμεινε ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα δώσει το σχέδιο συμφώνου έκτασης 20 σελίδων στο οποίο υποστηρίζει ότι θα περιλαμβάνεται και «ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό» προσθέτοντας ότι το Σύνταγμα των Σκοπίων δεν μπορεί να αλλάξει εδώ και τώρα.

Με άλλα λόγια η Ελλάδα θα παραδώσει το όνομα «Μακεδονία», με τα Σκόπια να εξακολουθούν να μιλούν για «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονικό έθνος», αλλάζοντας απλά ένα-δυο ονόματα, τα οποία μετά μπορούν κάλλιστα να επαναφέρουν με μία νέα κυβέρνηση και ένα απλό ψήφισμα ή διάταγμα, υποσχόμενοι ότι δεν εποφθαλμιούν ελληνικά εδάφη.

Αυτή είναι η «διπλωματική ισχύς» της Ελλάδας;

Μιλώντας ειδικά για τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι όσον αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι Άνω Μακεδονία, είναι Βόρεια Μακεδονία, είναι Μακεδονία του Βαρδάρη, είναι Μακεδονία Μπαρντάσκι».

Τι λέτε; Μια κυβέρνηση που παραδίδει το όνομα «Μακεδονία» είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο;

Μια κυβέρνηση που θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την «διάσωση μεταναστών», θα υπερασπιστεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο;

Οι λεπτομέρειες δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις και όλοι πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί!

Μάλιστα ο πρωθυπουργός της γείτονας Γιλντιρίμ έδωσε «πληρωμένη» απάντηση στο «εκκωφαντικό» επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης πως η «Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και άρα έχει «διπλωματική ισχύ» και «γεωπολιτική βαρύτητα», λέγοντας πως η Τουρκία «προστατεύει τα σύνορα του ΝΑΤΟ».

Ο Αντιστράτηγος εα, Ιωάννης Μπαλτσώης, μιλώντας στο epsilon, ανέφερε πως οι Τούρκοι «θέλουν δική τους νίκη σε ένα θερμό επεισόδιο» και πως «αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τους Τούρκους» πρέπει να «ανταποδώσουμε».

Τι κάνει άραγε τους Τούρκους τόσο αισιόδοξους πως μπορούν, αυτή την στιγμή, να την πετύχουν;

loading...