Εντελώς ανέτοιμη φάνηκε η Αθήνα από την έκβαση του δημοψηφίσματος-φιάσκο στα Σκόπια για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας-παρωδία των Πρεσπών.

Το Μαξίμου περίμενε μία σαφή επικράτηση του ΝΑΙ, αλλά με ικανή συμμετοχή, άνω δηλαδή του 50%, ώστε να μην προκληθεί καμία καθυστέρηση ή άλλους είδους κωλυσιεργία στη διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών, που προβλέπει η συμφωνία για τη σκοπιανή πλευρά.


Όμως η χαμηλή συμμετοχή, που κάνει το δημοψήφισμα να μοιάζει με πολιτικό φιάσκο για τον σκοπιανό πρωθυπουργό, θορυβεί την ελληνική κυβέρνηση, που φοβάται αφενός μεν αναδίπλωση της σκοπιανής ηγεσίας και αφετέρου μήπως το ρεύμα της απόρριψης είναι μεταδοτικό και τροφοδοτήσει και τη γενίκευση των κοινωνικών αντιδράσεων και στην από δω πλευρά.

Ίσως γι’ αυτό, η πρώτη κίνηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν να τηλεφωνήσει στον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και να του δώσει κουράγιο, επαναβεβαιώνοντας την προσήλωση των δύο ηγετών στη συμφωνία των Πρεσπών, που δείχνει να αμφισβητείται πλέον έντονα.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα επαίνεσε τον ομόλογό του «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει νικητές και ηττημένους, χαρούμενους και απογοητευμένους και στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα η κυβέρνηση που στήριξε με κάθε τρόπο τον Ζόραν Ζάεφ δεν θα πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένη από τις εξελίξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε ο φίλος και ομόλογός του να τελειώνει από την Κυριακή με μια μεγάλη συμμετοχή του πληθυσμού και με ένα καθαρό «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών.

Τώρα τα πράγματα περιπλέκονται καθώς ο Ζάεφ αν πάει στη Βουλή για να πάρει το «ναι» και της πλειοψηφίας, δεν είναι σίγουρο ότι θα το πετύχει. Επομένως μπορεί να υπάρξει μια πολιτική αναταραχή που κανείς δεν ξέρει που θα βγάλει την επόμενη ημέρα.

Αλλά και η προσφυγή στις κάλπες, εφόσον ο Ζάεφ κάνει αυτή την επιλογή, θα φέρει μια καθυστέρηση, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα. Και βεβαίως μια αγωνία για το τι θα βγάλει η κάλπη, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση Ζάεφ θα βγει νικήτρια από μια νέα εκλογική διαδικασία.

Όποια κι αν είναι η επόμενη κίνηση του σκοπιανού πρωθυπουργού, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει τις εξελίξεις και να διαμορφώσει διαφορετικά το δικό της πρόγραμμα.

Αν όλα πάνε καλά για όσους θέλουν να ισχύσει η συμφωνία των Πρεσπών και κάποια στιγμή περάσει αυτή από τη γειτονική χώρα τότε θα πρέπει να έλθει στην ελληνική βουλή προς κύρωση. Κάτι που αναμένεται να γίνει προς τον Μάρτιο, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκτιμήσει ότι θα γίνει.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ύφος της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών. Μια ήπιων τόνων ανακοίνωση που προτρέπει να αντιμετωπιστεί η επόμενη ημέρα με νηφαλιότητα και να μην επικρατήσουν οι ακραίοι.

Μια πρώτη αντίδραση που, όμως, δείχνει και αμηχανία και απογοήτευση για τη μεγάλη αποχή καθώς περίμεναν ότι ο λαός της ΠΓΔΜ ήθελε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ μέσω της συμφωνίας με την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής θα «επικοινωνεί» διαφορετικά αυτή την αποχή λέγοντας ότι επειδή δεν είναι καλή συμφωνία για τη γειτονική χώρα (άρα καλή για τη δική μας) είναι η αιτία που δεν ψήφισε ο κόσμος. Και θα επιτίθεται στη ΝΔ λέγοντας ότι δεν στηρίζει μια ιστορική ευκαιρία για λύση.

Το Μαξίμου θα πρέπει από εδώ και στο εξής να αναλύσει τα δεδομένα ώστε να μπορεί να κάνει και τους σχεδιασμούς τους σε ό,τι αφορά την συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο και πότε αυτή η συμμαχία θα διαλυθεί.

Αν θα είναι τον Μάρτιο αυτό το γεγονός τότε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει τους βουλευτές που θα χρειαστεί για να κυρώσει τη συμφωνία με 151 + ψήφους και στη συνέχεια να πάει σε εκλογές, πιθανότατα τον Μάιο.

Ακόμη κι αν δεν τελεσφορήσει η διαδικασία με ευθύνη του Ζάεφ, ο Τσίπρας δεν προτίθεται να πάει νωρίτερα σε κάλπες, θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που έχει λέγοντας ότι δεν ευθύνεται η Ελλάδα για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις.

Υπάρχει βεβαίως και το σενάριο της μεγάλης καθυστέρησης στη διαδικασία. Να έρθει δηλαδή προς κύρωση στην ελληνική βουλή η συμφωνία Απρίλιο ή και Μάιο. Τότε πιθανότατα οι εκλογές στην Ελλάδα να μετατεθούν προς την ολοκλήρωση της τετραετίας, δηλαδή το φθινόπωρο.

Χαρούμενος φαίνεται να είναι μόνον ο αρχηγός των ΑΝΕΛ καθώς οι εξελίξεις στα Σκόπια θα καθυστερήσουν τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας. Το μήνυμά του μέσω twitter δείχνει την αμετροέπεια του ανδρός καθώς λίγα λεπτά μετά την «παρέμβαση» Καμμένου που χαρακτήριζε το δημοψήφισμα άκυρο, ο Ζάεφ έλεγε ότι είναι πετυχημένο.

Ο πρωθυπουργός της χώρας δηλαδή λέει ότι θα πάει στη Βουλή και θα διεκδικήσει εκεί την κύρωση της συμφωνίας και ο υπουργός Άμυνας μιας άλλης χώρας παρεμβαίνει στα εσωτερικά των Σκοπίων κάνοντας αυθαίρετες εκτιμήσεις.

Είναι προφανές ότι το όχι και τόσο επιτυχημένο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση Ζάεφ δίνει ανάσα ανακούφισης στον Καμμένο και το χρόνο που χρειάζεται για να διευθετήσει τις υποθέσεις του όντας υπουργός μιας κυβέρνησης που έχει ημερομηνία λήξεως.

Έτσι κι αλλιώς, όμως, το πιο πιθανό σενάριο είναι η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει προς κύρωση στην ελληνική βουλή τον Μάρτιο, εκτός σοβαρού απρόοπτου, όπως να μην μπορέσει ο Ζάεφ να βρει πλειοψηφία στη Βουλή, να πάει σε εκλογές, να ηττηθεί εκεί ή να μην έχει και πάλι την πλειοψηφία που χρειάζεται και η συμφωνία να μπει στον «πάγο».

Σε κάθε περίπτωση η φαρσοκωμωδία μιας κυβέρνησης στην οποία το ένα κόμμα θέλει με κάθε τρόπο την συμφωνία και το άλλο –φραστικά τουλάχιστον- δεν την θέλει, θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

Ίσως πάλι οι εξελίξεις των επόμενων ημερών στα Σκόπια να καθυστερήσει και τις όποιες κινήσεις θα έκαναν βουλευτές κομμάτων ή ανεξάρτητοι που βλέπουν με καλό μάτι την κύρωση της συμφωνίας. Δηλαδή να μην υπάρξουν το επόμενο διάστημα προσχωρήσεις ή άλλους είδους… αποστασίες και όλοι να δουν πώς θα ξεδιπλωθούν οι εξελίξεις για να πάρουν τις αποφάσεις τους χωρίς να εκτεθούν.

loading...