Συμφωνία για να επιταχυνθεί η παράδοση του αντιαεροπoρικου -αντιπυραυλικού συστήματος S-400 «Triumph» από την Ρωσία στην Τουρκία ανακοίνωσαν σε κοινή συνεντευξη τυπου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπειτα από συνάντηση που είχαν σήμερα στην Μόσχα στην οποία οι συζητήσεις εστιάστηκαν στην συριακή κρίση.

Ο Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «όσο γρηγορότερα θα παραλάβουμε   τα S-400  τόσο καλύτερα», ενώ ο Σ. Λαβρόφ  τόνισε ότι « και εμείς  θα επιταχύνουμε τις   διεργασίες για την  παράδοση  τους».

Να θυμίσουμε ότι η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για την αγορά των S-400 τον περασμένο Δεκέμβριο, με την Μόσχα να δεσμεύεται για έναρξη της διαδικασίας παράδοσης του συστήματος το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Περίεργα δημοσιεύματα για Ελλάδα και Κύπρο

Στο μεταξυ, όπως αναφέρει το in.gr, περίεργα δημοσιεύματα είδαν προσφάτως το φως της δημοσιότητας ότι δήθεν η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την αγορά των πυραύλων S-400 από την Ρωσία. Επιπλέον έβαζαν στο κάδρο και την Κύπρο με πληροφορίες ότι η Κύπρος ενδιαφέρεται να αγοράσει ρωσικά όπλα κυρίως άρματα μάχης.

Τα περίεργα αυτά δημοσιεύματα αφορούσαν δηλώσεις στο κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι Russia-24 του Βλαντιμίρ Κοζίν, επιχειρηματία και συμβούλου του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας. Ο κ. Κοζίν επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της πώλησης πυραύλων S-400 στην Τουρκία, των οποίων η παράδοση θα επισπευσθεί μετά από αίτημα της Άγκυρας, ωστόσο ανέφερε και πως Ελλάδα και Κύπρος εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Βεβαίως η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε το γεγονός και η τουρκική έκδοση του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, το έδωσε σε ρεπορτάζ του τον τίτλο «Η Ελλάδα και η Κύπρος διαπραγματεύονται για νέο οπλισμό με τη Ρωσία».

Σύμφωνα με το Sputnik, ο κ. Κοζίν είπε συγκεκριμένα ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι μόνο μέλη της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να μας αποφεύγουν, όμως αυτό δεν συμβαίνει», προσθέτοντας πως οι δύο χώρες προσέγγισαν εκ νέου τη Ρωσία, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Διάψευση Λευκωσίας

Η Λευκωσία πάντως αντέδρασε πάραυτα στα δημοσιεύματα αυτά και καλά ενημερωμένες πηγε΄ς του κυπριακού υπουργείου Αμυνας ανέφεραν ότι η Κύπρος δεν σχεδιάζει την αγορά αρμάτων μάχης ή άλλων οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές (που δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» και αναδημοσιευει το in.gr) , δεν υπάρχει η οποιαδήποτε πρόθεση για αγορά οπλισμού από τη Ρωσία, και πως αυτό το οποίο συμβαίνει κατά καιρούς είναι το ότι ζητείται ενημέρωση για τις τιμές από διάφορες χώρες.

loading...