Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του NATO από το 1991, η Trident Juncture 2018, μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Ρωσία και ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας εντυπωσιακά βίντεο και φωτογραφίες από τις πρώτες μέρες της άσκησης.

Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις βρίσκονται στο κατώφλι της Ρωσίας, σε μια κρίσιμη περίοδο με εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες στην παγκόσμια σκηνή, πραγματοποιώντας επιχειρήσεις σε αέρα, θάλασσα, ξηρά και στον κυβερνοχώρο.


Η Trident Juncture 2018 πραγματοποιείται από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου στην κεντρική και ανατολική Νορβηγία και στις γύρω περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού, στη Βαλτική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων και του εναέριου χώρου στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας, με την συμμετοχή 50,000 στρατιώτες, 10,000 οχήματα, 250 αεροσκάφη και 65 πλοία από 31 διαφορετικές χώρες. Στην Trident Juncture 2018 θα συμμετάσχει και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman.

Μήνυμα στρατιωτικής ισχύος, ετοιμότητας και καλής συνεργασίας μεταξύ των εταίρων επιδιώκει να αποστείλει η Βορειοατλαντική Συμμαχία με την εν λόγω άσκηση. Στις διευρυμένες στρατιωτικές ασκήσεις που λαμβάνουν χώρα από την ανατολική Νορβηγία μέχρι την Ισλανδία συμμετέχουν 31 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Διεξάγονται πολύ κοντά σε ρωσικά εδάφη και λίγες εβδομάδες μετά την διεξαγωγή της αντιστοίχου εύρους ρωσικής άσκησης Vostok 2018 κατά την οποία αναπτύχθηκε δύναμη 300 χιλιάδων στρατιωτών.

Το σενάριο της φετινής Trident Juncture προβλέπει την άμεση κινητοποίηση των Συμμαχικών δυνάμεων, καθώς μια ξένη εχθρική δύναμη πραγματοποιεί αμφίβια απόβαση στις Νορβηγικές ακτές της Αρκτικής.

Όπως έχουμε ήδη μεταδώσει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, πολεμικά παιχνίδια κατά της Ρωσίας πραγματοποιούνται κοντά στα ρωσικά σύνορα, με αφορμή ΝΑΤΟϊκή άσκηση που συμπεριλαμβάνει χιλιάδες στρατιώτες με μαχητικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλοία. Η Ρωσία βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους, η Μόσχα «λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα».

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο από την άσκηση: 


loading...