Ξεκινάω τη νέα χρονιά με συνταγή που δεν είναι για φαγητό 🙂
Όσοι από εσάς ασχολείστε με τα γλυκά, σίγουρα θα θέλατε να έχετε το δικό σας εκχύλισμα βανίλιας για τα γλυκά σας. Οι λοβοί βανίλιας είναι σίγουρα ένα ακριβό υλικό και δεν είναι για να τους χρησιμοποιήσεις μόνο για μια φορά. Το εκχύλισμα βανίλιας στα σούπερ μάρκετ επίσης.
Μπορείτε να επενδύσετε όμως μια φορά σε μερικούς από αυτούς και να φτιάξετε το δικό σας εκχύλισμα που θα κρατήσει για πολύ-πολύ καιρό!
Το εκχύλισμα θα το φτιάξετε με λοβούς βανίλιας (που συνήθως παίρνω από μπαχαρτζίδικο γιατί είναι πιο πικονομικοί) και ένα άοσμο και άχρωμο ποτό. Συνήθως χρησιμοποιώ βότκα ή τσίπουρο. Στην περίπτωση του τσίπουρου είναι και χωρίς γλουτένη.
Όσο περισσότερους λοβούς βάλετε, τόσο πιο έντονο άρωμα και γεύση θα έχει το εκχύλισμα σας. Όταν τελειώσει το εκχύλισμα, μέσα στο ίδιο μπουκάλι μπορείτε να προσθέσετε κι άλλους λοβούς, κι άλλο ποτό και να συνεχίσετε τη διαδικασία.
Όπως όλα τα λικέρ/εκχυλίσματα, θέλει υπομονή και χρόνο. Φτιάξτε το, ξεχάστε το για ένα μήνα σε ένα σκοτεινό μέρος όπως ένα ντουλάπι και χρησιμοποιήστε το μετά.
Εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για ένα μπουκάλι 700 ml
Τσίπουρο ή βότκα
6-8 λοβούς βανίλιας
Εκτέλεση
Σχίζουμε κατά μήκος τις βανίλιες με ένα κοφτερό μαχαίρι μία-δύο φορές και τις βάζουμε μέσα στο μπουκάλι με το ποτό.
Κλείνουμε το μπουκάλι και το βάζουμε σε σκιερό μέρος (ντουλάπι) για ένα μήνα.
Κατά καιρούς ανακινούμε.
Μετά από ένα μήνα είναι έτοιμο για χρήση.
Αν το άρωμα δεν σας ικανοποιεί, προσθέστε κι άλλους λοβούς.
Από την 4η κιόλας μέρα, το εκχύλισμά σας θα είναι έτσι:
Ενώ στο τέλος, θα έχει ένα σκούρο χρώμα.
Βάλτε 1-2 κουταλάκια του γλυκού στις συνταγές που ζητάνε εκχύλισμα βανίλιας.
Όταν τελειώσει, μπορείτε να προσθέσετε ποτό και βανίλιες και να ξεκινήστε πάλι από την αρχή.
http://mikrikouzina.blogspot.com/