in ,

Πόσοι ώρα κοιμούνται τα κουτάβια ; πόσες πρέπει να κοιμούνται τα σκυλιά ;

Σίγουρα πολλοί από εσάς αναρωτιέστε, γιατί ο σκύλος σας κοιμάται πολλές ώρες και μήπως βαριέται τη παρέα σας και προτιμάει να κοιμηθεί;

Ποιοί είναι λοιπόν οι λόγοι για αυτή τη, φαινομενική τουλάχιστον, ακατάπαυστη όρεξη τους για χουζούρεμα;


 

Ορισμένοι σκύλοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο.

Σύμφωνα με την αμερικανική ένωση ξενοδοχείων σκύλου & pet shop, κατά μέσο όρο οι σκύλοι χρειάζονται 12-14 ώρες ύπνου ημερησίως. Για τα σκυλιά μεγαλύτερης ηλικίας που είναι πιο δυσκίνητα από τα νεώτερα και κατ΄επέκταση κουράζονται περισσότερο οι ώρες μπορεί να είναι περισσότερες.

 Για τα κουτάβια οι ώρες του ύπνου φτάνουν μέχρι τις 18-20 ώρες τη μέρα, καθώς περνάνε όλη τους μέρα σπαταλώντας ενέργεια στο περπάτημα, στο τρέξιμο, στο παιχνίδι, στην δραστηριότητα και την εξερεύνηση. Είναι αναμενόμενο, λοιπόν, για ένα κουτάβι να νιώθει εξουθενωμένο και να θέλει να κοιμηθεί υπερβολικά πολύ, όπως ακριβώς συμπεριφέρεται και ένα μικρό μωράκι που τώρα μαθαίνει το περιβάλλον και το κόσμο!

Η φυλή, η ανατροφή και ο τρόπος που μεγάλωσε γενικότερα το κάθε ζώο παίζουν εξίσσου σημαντικό ρόλο στον ύπνο του σκύλου μας. Οι σκύλοι δηλαδή που κινούνται και ‘’δουλεύουν’’ πολύ για να διεκπαιρεώσουν μια εργασία είναι πιο δραστήριοι και σε επαγρύπνιση από άλλους που κάνουν κυρίως καθιστική ζωή, συνεπώς πιο λογικό να κοιμούνται περισσότερες ώρες τόσο κατα την διάρκεια της ημέρας όσο και το βράδυ.

Κάτι ακόμα που παίζει ρόλο είναι το μέγεθος του ζώου. Τα πιο μεγαλόσωμα σκυλιά τείνουν να κοιμούνται περισσότερο από τους σκύλους μικρότερου μεγέθους δεδομένου και του περισσότερου βάρους που κουβαλάνε και το οποίο συμβάλλει με τη σειρά του στο να καταβάλλουν περισσότερη ενέργεια στις κινήσεις τους, άρα και να έχουν περισσότερη κούραση. Οι μικρόσωμες ράτσες, λοιπόν, τα βγάζουν πέρα και με δέκα ώρες ημερησίως, ενώ οι μεγαλόσωμες με πάνω από δεκατέσσερις ώρες.

 

Ύπνος R.E.M

Οι άνθρωποι περνούν το 25% του συνολικού τους ύπνου στη κατάσταση R.E.M (Rapid Eye Movement) γνωστός και ως ο ύπνος των γρήγορων κινήσεων των ματιών, εγκεφαλικά κύματα ελαφρώς ενεργοποιημένα και βαθιά χαλάρωση των μυών, στάδιο κατά το οποίο ο άνθρωπος πραγματικά ξεκουράζεται και κατα το κοινώς λεγόμενο ‘’γεμίζει τις μπαταρίες του’’. Στα σκυλιά συμβαίνει ακριβώς το ίδιο, αλλά το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 10% και σε συνδυασμό με την οξυμένη όσφρηση και ακοή τους χρειάζονται περισσότερες ώρες για να καταφέρουν να κοιμηθούν και να αναπληρώσουν την απαραίτητη ενέργεια.

Οι σκύλοι επίσης, είναι και πιο επιρρεπείς στη διάσπαση της προσοχής τους απ΄ότι οι άνθρωποι, μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα στον ύπνο, κοιμούνται γιατί βαριούνται και είναι συνεχώς σε ετοιμότητα γι΄αυτό και μπορούν να ξυπνήσουν πολύ πιο εύκολα με τον παραμικρό ήχο. Παρόλο που κουράζονται την υπόλοιπη μέρα, καθώς είναι πάντα εν κινήσει, μπορούν αμέσως να ξυπνήσουν, να σηκωθούν και να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε χρειαστεί.

Αυτοί είναι επομένως οι λόγοι για τους οποίους το κατοικίδιο σας φαίνεται ότι κοιμάται πολύ, γιατί ασυζητητί τα περισσότερα σκυλιά κουράζονται πολύ μέσα στη μέρα και είναι ανήσυχοι ή δυσκολεύονται πολύ να μπορέσουν να κοιμηθούν για να αναπληρώσουν την χαμένη τους ενέργεια και να είναι σε θέση να τρέχουν, να παίζουν, να είναι ευχάριστη συντροφιά και βεβαίως να αποτελούν και καλούς φύλακες για το σπίτι και την οικογένεια τους.

Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε από την μεριά μας είναι να τους προσφέρουμε την αγαπημένη τους σκυλοτροφή, ένα γεμάτο μπολ με φρέσκο νερό και φυσικά αυτό που χρειάζονται περισσότερο απ’ όλα πολύ πολύ αγάπη, και ας κοιμούνται μερικές φορές παραπάνω.

Τα λέμε σύντομα!

Μέχρι τότε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Κοινωνικό μέρισμα: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις – Οι αλλαγές στους δικαιούχους – Τι να προσέξετε

Λιχουδιές για κουτάβια και σκυλιά