Του Άρη Δημόπουλου

Μετά τις απειλές πολέμου τις περασμένης βδομάδας, σειρά είχαν νωρίτερα οι ανθελληνικές τοποθετήσεις μίσους του Ερντογάν προς τους Έλληνες, τους οποίους κάλεσε να…θυμηθούν την πρόσφατη ιστορία τους, για το πως τους…έριξαν οι μενόμενοι Τούρκοι στην θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα σε άλλη μία εθνικιστική ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε για τους Έλληνες, ορμώμενος από τις πρόσφατες δηλώσεις του ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλου:

«Όσοι θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους ας πάνε να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους. Όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους πρώτα να διαβάσουν βιβλία ιστορίας. Ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα. 

Εμείς με την σειρά μας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την δική μας ασφάλεια».

Οι νέες προκλήσεις του “σουλτάνου” αυτή τη φορά αφορούν την μάχη του Σαγγάριου το 1921, η οποία και ήταν μία από τις τελευταίες νίκες του ελληνικού στρατού στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας επί των στρατιωτών του Μουσταφά Κεμάλ Πασά.

Έκτοτε ο ελληνικός στρατός υποχωρούσε συνεχώς, με αποκορύφωμα την οδυνηρή καταστροφή της Σμύρνης έναν περίπου χρόνο αργότερα.

Μνημονεύοντας αυτήν την οδυνηρή νίκη των Ελλήνων λίγο έξω από την Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος σε άκρως προκλητικό τόνο σχολίασε τις δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου που έγιναν μία βδομάδα πριν (στις 4/3) και αφορούσαν τον σεβασμό των Τούρκων στις διεθνείς συνθήκες και την ιστορία:

«Τους λέμε, εδώ είμαστε, να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά. Τι πιο απλό, από το να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη της Λωζάνης; Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δε το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας».

 

Περιμένουμε να δούμε αν αυτές οι άκρως προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο απαντηθούν από την Αθήνα, ή αν απλώς για άλλη μία φορά αφεθούν επικίνδυνα ασχολίαστες…

loading...