in

Ψάρι στο φούρνο με ντομάτα και πάπρικα!

Είναι στ’ αλήθεια Οκτώβριος;

Είμαστε στις αρχές Οκτωβρίου. Ξεκινώντας το γράψιμο για αυτή τη συνταγή αρχίσαμε να αναπολούμε τον περασμένο μήνα, που πρακτικά –με εξαίρεση μικρές βροχές για 2-3 μέρες- ήταν ένας ακόμα καλοκαιρινός μήνας. Τελικά άργησε να έρθει το Φθινόπωρο.

Τις τελευταίες μέρες ευτυχώς η θερμοκρασία έπεσε λίγο, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στο κλίμα του Οκτωβρίου. Τώρα που ψύχρανε ελαφρά, είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθούμε σε μερικές ευχάριστες δρασηριότητες του σπιτιού. Για μας, μία από αυτές είναι σίγουρα το μαγείρεμα. Και μια δεύτερη, το blogging. Όπως κάνουμε αυτή τη στιγμή. 🙂


Επίσκεψη στην Επίδαυρο

Ένα από τα πράγματα που μας άρεσαν ιδιαίτερα αυτό το καλοκαίρι, ήταν μια ημερήσια εκδρομή στην Αρχαία Επίδαυρο. Είναι ένα από τα μέρη που είναι κοντά στην Αθήνα και πάντα θέλαμε να επισκεφθούμε, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο δεν το είχαμε κάνει έως φέτος.

Έτσι λοιπόν, στο ξεκίνημα των καλοκαιρινών διακοπών, ξυπνήσαμε νωρίς νωρίς, πήραμε ένα σύντομο πρωινό, και φύγαμε για την Επίδαυρο. Μετά την Εθνική, υπάρχει περίπου μια διαδρομή 1 ώρας με αρκετές στροφές, αλλά το τοπίο με το πευκοδάσος σε αποζημιώνει. Την ημέρα που πήγαμε φυσούσε, πράγμα που μας βοήθησε να ανταπεξέλθουμε με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Φτάνοντας στην Αρχαία Επίδαυρο, αγοράζει κανείς ένα εισιτήριο με το οποίο έχει πρόσβαση σε όλο το χώρο. Επισκεφθήκαμε αρχικά το Αρχαίο Θέατρο. Το εντυπωσιακό είναι πως μπορεί να χωρέσει έως 15.000 περίπου θεατές(!) και όπως ξέρουμε λειτουργεί έως και σήμερα και ας κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Η ακουστική του χώρου είναι επίσης μοναδική. Το θέατρο έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να ακούει καλά κανείς τους ηθοποιούς στη σκηνή, ανεξάρτητα από το που κάθεται, και χωρίς τη χρήση φυσικά μικροφώνων και ηχείων.

Little Cooking Tips - Ancient Theater of Epidavros

Κοντά στο θέατρο, υπάρχει μια μεγάλη επίπεδη έκταση με μια σειρά από αρχαία μνημεία, μεταξύ άλλων και των τειχών/χώρων του Ασκληπιείου. Το Ασκληπιείο ήταν ένας ιερός χώρος, αφιερωμένος στον θεό-θεραπευτή Ασκληπιό, γιο του Απόλλωνα. Εκεί προσέρχονταν για αιώνες ασθενείς, για να λάβουν συμβουλές για θεραπεία, με τη βοήθεια των ιερέων και για να χρησιμοποιήσουν τις ιαματικές πηγές που υπήρχαν στην περιοχή.

Στο απόγειο της δόξας του, χτίσθηκε δίπλα στο Ασκληπιείο και μεγαλοπρεπές Εστιατόριο (αυτή ήταν η ονομασία του), χώρος στον οποίο προσέρχονταν οι εκατοντάδες επισκέπτες για φαγητό, με μεγαλοπρεπή είσοδο που διασώζεται έως σήμερα. Αν μας ακολουθείτε στο Instagram ίσως είδατε το σχετικό Story. 🙂

Little Cooking Tips- Ancient Epidavros

Μας άρεσε ιδιαίτερα και το Στάδιο, το οποίο υπάρχει ακριβώς δίπλα από τα υπόλοιπα αρχαία όπου γίνονταν -επί σειρά αιώνων- αγώνες, ιδίως προς τιμήν του θεού Ασκληπιού. Ο χώρος είναι αρκετά καλά διατηρημένος και εντυπωσιακός σε μέγεθος.

Τέλος, επισκεφθήκαμε τα αρχαία που βρίσκονταν στο Μουσείο. Ήταν μια πολύ όμορφη συλλογή. Μας άρεσε που μπορέσαμε να καταλάβουμε μερικά από τα γραφόμενα στα Αρχαία Ελληνικά σε στήλες που υπήρχαν στο Μουσείο. Δεν είναι υπέροχο να μπορείς να «επικοινωνήσεις» έτσι, με αυτούς που έγραψαν αυτά τα κείμενα πριν από τόσες χιλιάδες χρόνια; Το κτήριο όμως του Μουσείου ήταν παρωχημένο, και χρειάζεται σίγουρα ανακαίνιση και –ιδίως- φωτισμό. Ας ελπίσουμε οι υπεύθυνοι να δουν το θέμα και να κάνουν κάτι για αυτό…

Ώρα για μπάνιο και για ξεκούραση!

Αφού περάσαμε μερικές ημέρες στην Αθήνα (επισκεφθήκαμε και το Αττικό Πάρκο κοντά στο αεροδρόμιο, πολύ όμορφο!), πήγαμε –όπως κάθε χρόνο- στην Εύβοια, για απολαύσουμε τις αγαπημένες μας παραλίες και τον κήπο που έχουν οι γονείς του Πάνου.

Επισκεφθήκαμε την Κορασίδα, το Χερόμυλο, και φυσικά, τη Μουρτερή / Άγιο Μερκούριο. Πρόκειται για 3 από τις αγαπημένες μας παραλίες, στις οποίες προσπαθούμε να πάμε κάθε χρόνο. Προτιμάμε ιδαίτερα την τελευταία, που είναι μια τεράστια παραλία 5 χιλιομέτρων περίπου, με ησυχία και λίγο κόσμο, για όσους θέλουν να απολαύσουν τη θάλασσα με ηρεμία. Το πρώτο μισό της παραλίας βρίσκεται στην Μουρτερή και το δεύτερο μισό στον Άγιο Μερκούριο. Ένας λόφος χωρίζει την παραλία στα δύο, ξεχωρίζοντας το πιο τουριστικά ανεπτυγμένο κομμάτι της Μουρτερής, από το πιο ήσυχο κομμάτι του Αγίου Μερκουρίου.

Little Cooking Tips_ Evia beaches

Όταν πρόκειται να επισκεφθεί κανείς αυτές τις παραλίες, πάντα πρέπει να έχει το νου του στον καιρό, ώστε να πάει σε ημέρες που δεν έχει πολύ αέρα. Επειδή οι συγκεκριμένες παραλίες είναι ανοιχτές προς το Αιγαίο, και εκτεθειμένες σε βόρειους ανέμους, αν έχει αέρα, τότε έχει μεγάλα κύματα. Οπότε αν θελήσετε να τις επισκεφθείτε έχουμε 2 tips: α) μια καλή ένδειξη για τον αέρα, μπορείτε να πάρετε βλέποντας τον καιρό της Κύμης (που είναι κοντά) και β) καλύτερα προτιμήστε πρωινές ώρες (πχ πριν τις 11) που ο αέρας είναι σπάνια δυνατός.

Το καλοκαίρι αυτό, χρησιμοποιήσαμε ιδιαίτερα και τις μάσκες μας, για να απολαύσουμε το βυθό. Ειδικά από την πλευρά του Αιγαίου, με τα κρυστάλλινα νερά, μπορεί κανείς να δει γαρίδες, όστρακα, αχινούς, μικρές σουπιές και φυσικά δεκάδες είδη ψαριών με πληθώρα χρωμάτων! Αξίζει να το δοκιμάσετε!

Ο κήπος

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, κάτι που απολαμβάνουμε κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το σπίτι των γονιών του Πάνου στην Εύβοια, είναι ο κήπος. Αν και το καλοκαίρι δεν μαγειρεύει κανείς όσο το χειμώνα, υπάρχουν τόσα λαχανικά από τον κήπο, που δε μπορούσαμε παρά να τα μαγειρεύουμε με δεκάδες τρόπους και να δοκιμάζουμε νέες συνταγές, που θα μοιραστούμε μαζί σας σε επόμενες δημοσιεύσεις. 🙂

Όπως φυσικά θα μαντέψατε, φτιάξαμε αμέτρητες χωριάτικες σαλάτες, τηγανίσαμε λόφους από κολοκυθοκεφτέδες, τους βουτήξαμε σε τόνους τζατζικιού,  ψήσαμε ταψιά φορτωμένα με γεμιστά, φάγαμε ξανά και ξανά φρεσκοφτιαγμένο καγιανά για πρωινό ή για κυρίως γεύμα, φτιάξαμε μουσακάόταν αισθανθήκαμε την ανάγκη για λίγο comfort food, φτιάξαμε τις μελιτζάνες με μακαρόνια ή μελιτζανοσαλάτα και ούτω καθεξής. Όσο υπήρχε παραγωγή από τον κήπο δεν είχαμε σταματημό. 🙂

Ότι λαχανικό δεν χρησιμοποιήσαμε, το κόψαμε σε φέτες, το ψιλοκόψαμε, το τρίψαμε, και γενικώς κάναμε ότι ήταν απαραίτητο ώστε να το διατηρήσουμε για το χειμώνα. Έτσι, ο καταψύκτης μας γέμισε με λαχανικά εποχής που θα χρησιμοποιηθούν εκτός εποχής:) Αυτή είναι γενικότερα μια σωστή πρακτική για τον καθένα, προκειμένου να μπορεί να απολαμβάνει εξαιρετικά και ώριμα λαχανικά σε κάθε εποχή. Όταν είναι στα καλύτερά τους, τα κόβουμε, τρίβουμε κλπ και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη σε αεροστεγείς σακουλίτσες, έτοιμα για χρήση στις δημιουργίες μας. Έτσι για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε μια υπέροχη σάλτσα με αρωματική, Αυγουστιάτικη ντομάτα μέσα στο χειμώνα!

Τα απογεύματα, τα περνάγαμε συνήθως στη βεράντα, απολαμβάνοντας πότε λίγο πεπόνι, πότε λίγο καρπούζι, ροδάκινα και προς το τέλος Αυγούστου σταφύλια και σύκα. Μια συμβουλή: τα σύκα χαλάνε γρήγορα, οπότε προτιμήστε να τα καταναλώσετε σύντομα από την ημέρα που τα κόψετε ή τα αγοράσετε. Δοκιμάστε επίσης να κόψετε ένα σύκο στα 4 και να το προσθέσετε σε στραγγιστό γιαούρτι, μαζί με λίγο μέλι. Είναι απόλαυση (και είναι ΚΑΙ υγιεινό)!

Ψάρι στο φούρνο

Το καλοκαίρι, οι περισσότεροι δε θέλουν να περνούν πολύ χρόνο στην κουζίνα. Κατανοητό, με τόσες δραστηριότητες εκτός σπιτιού με τις οποίες μπορεί κανείς να ασχοληθεί. Έτσι, οι εύκολες συνταγές, χωρίς πολλά στάδια, είναι οι καταλληλότερες. Καθώς μοιραστήκαμε μαζί σας λοιπόν τις καλοκαιρινές μας αναμνήσεις, μας φάνηκε προτιμώτερο να μοιραστούμε και μια εύκολη, βολική για όσους έχουν λίγο χρόνο συνταγή. Άλλωστε είναι πλέον Οκτώβριος, και όλοι έχουμε τόσα να κάνουμε, ειδικά τις καθημερινές, έτσι δεν είναι;

Αυτή λοιπόν είναι από τις ευκολότερες συνταγές. Μια συνταγή με την οποία απλά βάζετε τα υλικά στο ταψί και τα ψήνετε, άρα κατάλληλη για καθημερινές, για όσους έχουν επιβαρυμένο πρόγραμμα.

Το ψάρι είναι μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, και περιλαμβάνει επίσης ωφέλιμα λιπαρά (Ωμέγα 3) που κάνουν καλό στην καρδιά. Οπότε αν συνδυαστεί με μια κλασική μαρουλοσαλάτα ή καστανό ρύζι, μπορεί να αποτελέσει ένα πεντανόστιμο, χορταστικό ΚΑΙ υγιεινό γεύμα!

Όπως αναφέραμε λοιπόν, ένα από τα αυτά που μας αρέσουν σε αυτή τη συνταγή, είναι το πόσο εύκολη και βολική είναι. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. Απλά ανάβετε το φούρνο να προθερμανθεί, ετοιμάζεται το κρεμμύδι και την ντομάτα, ανακατεύετε τα υλικά για τη σάλτσα, τα αδειάζετε στο ταψί, βουτάτε μέσα το ψάρι και στη συνέχεια το ξαπλώνετε επάνω τους και ψήνετε. Τόσο απλά! Και όσο ψήνεται το ψάρι, μπορείτε να ετοιμάσετε μια σαλάτα ή ρύζι (ή και τα δύο).

Αυτή η συνταγή περιλαμβάνει κλασικά υλικά της Ελληνικής κουζίνας , αλλά και ένα ακόμα, που είναι και αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει: την καπνιστή πάπρικα.Η πάπρικα, και ειδικά η καπνιστή είναι σύνηθες συστατικό σε πιάτα της Ισπανικής κουζίνας, και είναι επίσης ένα από τα αγαπημένα μας μπαχαρικά. Τη χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές (όπως π.χ. σε αυτό το Ελληνικό mac ‘n cheese), δίνοντας πάντα μια πολύ ιδιαίτερη και υπέροχη γεύση.  .

Το ψάρι που προτείνουμε για αυτή τη συνταγή είναι ένα λευκόσαρκο, κομμένο σε φέτες  (ή φιλέτα σε κομμάτια). Την έχουμε δοκιμάσει με μεγάλες φέτες μπακαλιάρου, ξιφία, με λαβράκι κ.α. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο ψάρι προτιμάτε ή βρείτε σε καλή τιμή. Στη συνταγή αυτή, τη διαφορά την κάνει η σάλτσα, συνεπώς μην έχετε ενδοιασμούς να αγοράσετε ένα οικονομικό ψάρι με λευκό κρέας.

Οι κατεψυγμένες φέτες μπακαλιάρου μαγειρεύονται εξαιρετικά με αυτή τη συνταγή, αρκεί να τις φροντίσετε όπως πρέπει. Βάλτε τες (σκεπασμένες με μεμβράνη) σε ένα μπωλ στο ψυγείο σας και αφήστε τες να ξεπαγώσουν (μπορεί να πάει μέχρι και 24 ώρες). Στη συνέχεια τις ξεπλένετε ελαφρά, και τις στεγνώνετε με πολύ χαρτί κουζίνας. Μην το λυπηθείτε, γιατί οι κατεψυγμένες φέτες βγάζουν πολύ νερό. Στο τέλος όμως, θα στεγνώσουν και θα μαγειρευτούν εξίσου καλά με το φρέσκο ψάρι. Ίσως απλά χρειαστούν λίγα λεπτά επιπλέον στο ψήσιμο.

Ο συνδυασμός της καπνιστής πάπρικας με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τη ρίγανη είναι φανταστικός. Επιπλέον, προσθέτοντας ένα καλό λευκό κρασί, θα δώσετε επιπλέον γεύση και άρωμα, δημιουργώντας έτσι ένα ξεχωριστό πιάτο. Μην ξεχάσετε όταν το σερβίρετε, να προσθέσετε λίγο από το ζουμάκι με το λάδι του ταψιού σε κάθε κομμάτι ψάρι, και λίγο επιπλέον φρέσκο ελαιόλαδο.

Ας δούμε λοιπόν πως φτιάχνεται αυτό το εύκολο ψάρι στο φούρνο!

Συστατικά:

– 3-4 φέτες ψαριού ή φιλέτα σε μεγάλα κομμάτια (μπακαλιάρος, ξιφίας, λαβράκι), περίπου 1 κιλό
– 1 μέτρια ντομάτα, 250-300γρ
– 1 μέτριο κρεμμύδι, 130-160γρ, σε φέτες ή ψιλοκομμένο
– 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
– 1/3 φλ. (80ml) εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
– 1/4 φλ. (60ml) λευκό κρασί
– 1/2 κ.γ. ξερό θυμάρι (ή 1/2 κ.σ. φρέσκο)
– 1 κ.γ. ξερή ρίγανη (ή 2 κ.σ. φρέσκια)
– 1 1/2 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή κατά προτίμηση
– αλάτι, πιπέρι
– λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

-Advertisement-:

 

Προετοιμασία:

Ξεπλένουμε ελαφρά και στεγνώνουμε καλά τις φέτες ψαριού (ή τα φιλέτα). Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο ψάρι, το αποψύχουμε στο ψυγείο μας για 24 ώρες, σκεπασμένο με μεμβράνη, και στη συνέχεια το στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας, καθώς θα βγάζει πολλά νερά. Αλατίζουμε και τις 2 πλευρές κάθε φέτας.

Τρίβουμε τη ντομάτα (εικ. 1) και τη στραγγίζουμε, σε μια λεπτή σήτα (εικ. 2) για να φύγει ένα μέρος του νερού της.

AΠροσθέτουμε τη ντομάτα σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με το ελαιόλαδο (εικ. 3) και το κρασί (εικ. 4).

Προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη και την πάπρικα (εικ. 5), αλάτι και πιπέρι, το κρεμμύδι και το σκόρδο (εικ. 6).

Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι (εικ. 7) και αδειάζουμε το μπολ σε ένα ταψί, που να χωρά τις φέτες ψαριού (εικ. 8).

Βουτάμε κάθε φέτα ψαριού (ή φιλέτο) στη σάλτσα, τη γυρνάμε και την ακουμπάμε πάνω της (εικ. 9). Στο τέλος οι φέτες μας θα είναι όπως φαίνονται στην εικόνα 10.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά (ανάλογα και με το πάχος που έχουν οι φέτες ή τα φιλέτα και το αν είναι κατεψυγμένες/α ή φρέσκες/α).

Το ψάρι μας είναι έτοιμο όταν εξατμιστεί το περισσότερο υγρό από το ταψί. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε, ώστε να απορροφήσει αρώματα από τη σάλτσα που θα έχει γύρω του.

Σερβίρουμε με μια κλασική μαρουλοσαλάτα ή ρύζι. Μπορούμε να το σερβίρουμε και με πατάτες τηγανιτές αν δεν ψάχνουμε μια τελείως υγιεινή επιλογή:) Βάζουμε πάνω σε κάθε φέτα και λίγο από το ζουμάκι του ταψιού και φρέσκο λαδάκι.

Καλή όρεξη!

Tips:

1. Όπως αναφέραμε, αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο ψάρι, πρέπει να το αποψύξουμε αργά αργά, για 24 ώρες στο ψυγείο, σε μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη και στη συνέχεια να το στεγνώσουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Βεβαιωνόμαστε πως το στεγνώσαμε καλά, καθώς το κατεψυγμένο ψάρι έχει αρκετό νερό.

2. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπακαλιάρο, ξιφία, λαβράκι ή άλλο ψάρι με σφιχτή, λευκή σάρκα για αυτή τη συνταγή. Δεν χρησιμοποιούμε τόνο ή σολωμό.

3. Δοκιμάστε την καπνιστή πάπρικα, αναζητήστε τη. Θα καθορίσει τη γεύση αυτού του πιάτου και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και σε αμέτρητες ακόμα συνταγές: σε κοκκινιστά, σε κοτόπουλο ή μπριζόλες πριν τα ψήσετε,  μπορείτε να τη βάλετε σε τηγανιτές πατάτες μαζί με το αλάτι, μπορείτε να την προσθέσετε σε σως… καταλαβαίνετε:)
4. Μπορείτε να δοκιμάσετε τη συνταγή αυτή, με μάραθο (ή άνηθο) και να μη βάλετε φυσικά το θυμάρι, τη ρίγανη, και την πάπρικα. Θα φτιάξετε ένα διαφορετικό μεν, αλλά εξίσου ενδιαφέρον πιάτο, το οποίο σερβίρεται καλύτερα με πατάτες τηγανητές.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Πανεύκολα τρουφάκια από περισσεύματα βασιλόπιτας!

Εορταστικό κέικ με κρέμα λευκής σοκολάτας (VIDEO)