in

Ψεύτικη έξοδος και αποτυχία για το Μαξίμου: Στο «κόκκινο» τα ελληνικά ομόλογα – Συνεχείς επιθέσεις ΕΕ κατά Ιταλίας

Images from Athens Stock Exchange, Athens,on Feb. 17, 2015 / Εικόνες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2015.

Για ακόμη μια μέρα η οικονομική κατάσταση της χώρας, οι συνεχείς πιέσεις στις τράπεζες και το σφυροκόπημα στα ομόλογα αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης λίγο μετά από τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια.

Εν μέσω της κρίσης στην Ιταλία και της σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, η ΕΕ εξαπολύει συνέχεια νέες επιθέσεις κατά της Ρώμης με μοχλό πίεσης την οικονομία της χώρας. 


Η κατάσταση είναι κρίσιμη και τα έως τώρα στοιχεία δυσοίωνα.

Εντείνονται οι πιέσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, ενώ οξύνεται η κρίση στην Ιταλία. Η επιδείνωση στο κόστος δανεισμού αντανακλάται στο περιθώριο των δεκαετών ομολόγων, το οποίο ξεπέρασε για μία ακόμη φορά το 4%.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έφθασε σήμερα στο 4,65%, επιστρέφοντας στα επίπεδα που διαπραγματευόταν στο τέλος Αυγούστου.

Στην ΗΔΑΤ, το σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 19 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πωλησης και τα υπόλοιπα 2 εκατ. ευρώ σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,66% από 4,52% που έκλεισε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα η απόδοση έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,53% να διαμορφωθεί στο 4,31% από 3,97% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1483 δολ. από το επίπεδο των 1,1524 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η επιμονή της ιταλικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2019 αποτελεί τη βασική πηγή πιέσεων για το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Στο μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται να κλιμακώνει την αντιπαράθεση της με την Ε.Ε., γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και ανασφάλεια στην επενδυτική κοινότητα. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα ο M. Σαλβίνι σε κοινή συνέντευξη με την Μαρί Λεπέν χαρακτήρισε τους κ.κ. Γιούνκερ και Μοσκοβισί εχθρούς της Ευρώπης.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,158%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,208%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,267%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,318% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1478 δολάρια.

Η μεγάλη ζημιά συνεχίστηκε στην Αθήνα και σήμερα, οι πιέσεις εντάθηκαν, όχι μόνο λόγω των τραπεζών, αλλά και της κρίσης της Ιταλίας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 641,79 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,61%.

Και λέμε μεγάλη ζημιά, διότι η Τράπεζα Πειραιώς έλαβε παράταση μέχρι το καλοκαίρι του 2019 για τα κεφάλαια (ομόλογο). Μ’ άλλα λόγια, η αγορά έπεσε και δεν θα συμβεί τίποτα απ’ όλα όσα κυκλοφορούν ασύστολα το τελευταίο διάστημα.

Η αγορά έχει πάθει ζημιά στην αξιοπιστία της και θα χρειαστεί πολλή δουλειά απο τις τράπεζες με τους επενδυτές τους. Απ’ όσο μπορούν να καταλάβουν όλοι, η κρίση δημιουργήθηκε δίχως λόγο και οι μετοχές έχουν χάσει έως 41% μέσα σ’ ένα μήνα.

Ο επόπτης δεν δύναται να ακυρώσει τον εαυτό του -μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- και να ζητήσει κεφαλαιακή ενίσχυση. Όμως, οι ελληνικές τράπεζες έμειναν εκτός αγορών, αφού το Δημόσιο δεν μπορεί να βγει στις αγορές.

Από την άλλη πλευρά, το εγγυοδοτικό σχήμα χρειάζεται σαφήνεια, ώστε να αποβαίνει υπέρ των τραπεζών, όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια.

Η μετοχή της Alpha Bank έχασε 3,17% στα 1,19 ευρώ με διακίνηση 6,8 εκατ. τεμαχίων. Βουτιά 5,02% για την Βιοχάλκο στα 4,.885 ευρώ. Βουτιά 11,76% για την Eurobank στα 0,527 ευρώ με 11.2 εκατ. τεμάχια. Με πτώση 4,76% η Εθνική Τράπεζα στα 1,6 ευρώ. Βουτιά 10,95% στην Τράπεζα Πειραιώς στα 1,22 ευρώ με 3,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,80% για την Μοτορ Οίλ στα 22,80 ευρώ. Με πτώση 2,93% η Coca-Cola στα 26,80 ευρώ. Με πτώση 1,91% η ΔΕΗ στα 1,23 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 52 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 3,9 εκατ. ευρώ .

Πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα

Τα ιταλικά ομόλογα υποχώρησαν για ακόμη μια φορά από τις ενδείξεις ότι η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό της δεν θα επιλυθεί σύντομα.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από 3,5% για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, ενώ οι μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο διάστημα του τελευταίου έτους, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τα σχέδια του λαϊκιστικού συνασπισμού για μεγαλύτερο έλλειμμα παραβιάζουν τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες.

Παράλληλα αυξάνονται κι οι αποδόσεις του αντίστοιχου ελληνικού ομολόγου, που έφτασε πριν λίγο το 4,6%.

Στο Μιλάνο ο βασικός δείκτης καταγράφει απώλειες άνω του 2%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Νατάσα Θεοδωρίδου: Όπως δεν την έχουμε ξαναδεί! Καθαρίζει το σπίτι της… ( βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Οι μετανάστες καθάρισαν την πλατεία Αριστοτέλους πριν φύγουν