Έχω αρχίσει να σκέφτομαι πως τελικά έπρεπε να γίνω αρτοποιός… Είναι τέτοια η αγάπη μου για το ψωμί και για τις ζύμες! Παίρνω τέτοια χαρά κάθε φορά που δοκιμάζω ένα καινούριο ψωμί και αυτό πετυχαίνει. Και τελευταία ασχολούμαι με αυτό όλο και πιο συχνά. Με μαγεύει. Το σημερινό ψωμί είναι ένα γλυκό ψωμί με καρύδια και σταφίδες, το οποίο δεν χρειάζεται ζύμωμα. Μόνο μια μικρή προετοιμασία την προηγούμενη και την ίδια μέρα και μετά ψήσιμο στην γάστρα. Έχει μια εκπληκτική κόρα και υπέροχη γεύση, ιδανικό για το πρωινό, αλλά και για ένα σνακ.
Μην σας τρομάξει η μακροσκελής περιγραφή της διαδικασίας. Τα γράφω αναλυτικά ώστε να σας γίνουν όλα κατανοητά. Άλλωστε με τις φωτογραφίες όλης της διαδικασίας που θα βρείτε στα Instagram Highlights, δεν θα σας μείνουν απορίες. Εάν, παρ’ όλα αυτά έχετε κάτι να με ρωτήσετε, μην διστάσετε και στείλτε μου μήνυμα.
Έχετε πάντα στο μυαλό σας πως ότι δούλεψε σε μένα μπορεί να μην δουλέψει σε εσάς ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Το αλεύρι, η μαγιά, η θερμοκρασία περιβάλλοντος παίζουν σημαντικό ρόλο στην παρασκευή ψωμιού. Θα πρέπει να γνωρίσετε την ζύμη σας και να την μελετήσετε. Μην φοβάστε να πειραματιστείτε, ακόμα κι αν αυτό φέρει αποτυχία στην αρχή. Αργά ή γρήγορα θα καταφέρετε να φτιάξετε το ιδανικό ψωμί για εσάς.
Η γάστρα που χρησιμοποίησα είναι μαντεμένια σαν αυτή ή αυτή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλου είδους γάστρα, σαν αυτή, αλλά πιθανότατα θα διαφέρει ο χρόνος ψησίματος.
Ψωμί με Καρύδια και Σταφίδες, χωρίς ζύμωμα
Χρόνος προετοιμασίας: 14-18 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Μερίδες: 1 καρβέλι ψωμί, 16 μερίδες
Υλικά:
- 220γρ. αλεύρι ντίνκελ 1050 + 1 κουταλάκι
- 130γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- ¾ κουταλάκι ξηρή μαγιά
- 375ml χλιαρό νερό + 1 κουταλάκι
- 60γρ. κορινθιακές σταφίδες
- 70γρ.καρύδια, χοντροκομμένα
- 1 κουταλιά μέλι, ή, σιρόπι σφενδάμου
- ¾ κουταλάκι κανέλα
- 1 κουταλάκι αλάτι
- καλαμποκάλευρο, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε τα αλεύρια, την μαγιά, το μέλι και τα 375ml νερό. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε 30 λεπτά περίπου.
- Αναμειγνύουμε τα καρύδια και τις σταφίδες σε ένα άλλο μπωλ και τα πασπαλίζουμε με το 1 κουταλάκι αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά.
- Κατόπιν, προσθέτουμε στην ζύμη το αλάτι και 1 κουταλάκι χλιαρό νερό για να το βοηθήσουμε να διαλυθεί. Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε με την κουτάλα ώστε να ενσωματωθούν.
- Σκεπάζουμε με την πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει. Το ζυμάρι θα είναι έτοιμο για το επόμενο βήμα όταν έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο και έχει μικρές φουσκαλίτσες στην επιφάνεια. Αυτό μπορεί να πάρει από λίγες ώρες μέχρι 12-18 ώρες. Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τους θερινούς μήνες το ψωμί θα φουσκώσει πολύ γρήγορα, ενώ τους χειμερινούς το αντίθετο. Προτείνω να προετοιμάσετε το ψωμί το απόγευμα και να το αφήσετε να φουσκώσει όλη νύχτα. Τους θερινούς μήνες θα χρειαστεί να το αφήσετε στο ψυγείο για να αποφύγετε το υπερβολικό φούσκωμα.
- Όταν το πρώτο φούσκωμα έχει ολοκληρωθεί, αλευρώνουμε καλά τον πάγκο και μία «χούφτα» ή με τα χέρια μας μεταφέρουμε το ζυμάρι πάνω στον αλευρωμένο πάγκο. Αλευρώνουμε και τα χέρια μας και δίνουμε σχήμα καρβελιού στο ψωμί, σηκώνοντας τις άκρες του ζυμαριού και διπλώνοντας τες προς το κέντρο του. Το αναποδογυρίζουμε. Αφού έχει σχηματιστεί το ψωμί, μεταφέρουμε το καρβέλι σε κομμάτι του πάγκου που δεν έχουμε αλευρώσει και εκεί του δίνουμε το τελικό του σχήμα. Με τα χέρια μας στα πλαϊνά της ζύμης το περιστρέφουμε με κυκλικές κινήσεις.
- Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπωλ αντικολλητικό χαρτί και το πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με καλαμποκάλευρο. Μεταφέρουμε το καρβέλι στο μπωλ, το πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες. Θα είναι έτοιμο όταν θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο και εάν το πιέσεις με το δάχτυλο μένει το βαθούλωμα. Εάν το βαθούλωμα δεν μείνει αφήστε το να φουσκώσει λίγα λεπτά ακόμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230ο C και τοποθετούμε μέσα την γάστρα μας στην τρίτη σχάρα.
- Αφού το ψωμί φουσκώσει, το σηκώνουμε με προσοχή μαζί με το αντικολλητικό χαρτί και το μεταφέρουμε στην γάστρα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσουμε το καρβέλι μας στο κέντρο. Κόβουμε με ένα ψαλίδι όσο χαρτί περισσεύει και σκεπάζουμε την γάστρα. Την ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε το ψωμί για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα βαθύ χρώμα. Τα τελευταία 10 λεπτά ανοίγουμε λιγάκι την πόρτα του φούρνου.
- Αφού ψηθεί, βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο και με προσοχή, χρησιμοποιώντας πάλι το αντικολλητικό χαρτί, βγάζουμε το ψωμί. Το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα πριν το κόψουμε. Εάν το κάψουμε πριν κρυώσει θα μοιάζει μισοψημένο.
Καλή επιτυχία!
→ Η γνώμη της ειδικού:
Ψωμί με Καρύδια και Σταφίδες, χωρίς ζύμωμα
Μέγεθος μερίδας: 77g
Ανά μερίδα: Θερμίδες: 196 kcal, Υδατάνθρακες: 33g, εκ των οποίων απλά σάκχαρα είναι : 7gr. Πρωτεΐνη: 5 g, Λίπος: 5 g, εκ των οποίων κορεσμένα είναι: 1 gr., Φυτικές Ίνες: 3 g
Nutrition Tips:
Ας δούμε 5 πράγματα για τα καρύδια που σίγουρα δεν ξέρεις
- Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καλά ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, προσφέροντας προστατευτική δράση έναντι πολλών ασθενειών
- Προάγουν την υγεία της καρδιάς, γιατί μειώνουν την LDL – χοληστερόλη, βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία και μειώνουν την φλεγμονή
- Βοηθούν στην νοητική λειτουργία, μην ξεχνάς παρατήρησε καλά το σχήμα του θυμίζει αυτό του εγκεφάλου
- Η πληθώρα αντιοξειδωτικών, ω-3 λιπαρών οξέων, φυτοστερολών και γ-τοκοφερόλης τους δίνει ιδιαίτερη αξία στην μείωση του κινδύνου για καρκίνο
- Είναι ένα από τα 8 πιο επιρρεπή τρόφιμα, ώστε να προκαλέσουν αλλεργία
Μαρία Μεντζέλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χαροκοπείου Παν. με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και στο Life Coaching
Kιν. 6984515475
E-mail: [email protected]