Menu

Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

in

«Σεισμός» στην Τουρκία λόγω EastMed: «O δολοφόνος Νετανιάχου μας πετάει εκτός παιχνιδιού»! – Ιδού τι ανησυχεί την Άγκυρα

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θα υπογράψουν συμφωνία στις αρχές του νέου έτους για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αν. Μεσόγειο στην Ευρώπη, έργο το οποίο υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ, γράφει η Washington Post.

Aπευθυνόμενος σε σύνοδο με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου στο νότιο Ισραήλ, ο Νετανιάχου υπογράμμισε ότι τα τρία κράτη επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την κατασκευή του αγωγού και συζήτησαν «σημαντικές πτυχές» του σχεδίου.


Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε από την πλευρά του ότι το σχέδιο αναμένει το πράσινο φως από την ΕΕ.

«Θα υπογράψουμε επίσημα τη συμφωνία σε λίγους μήνες», υπογράμμισε.

Ο προτεινόμενος αγωγός θα επιτρέψει στο Ισραήλ και την Κύπρο να εξάγουν τα αποθέματα φυσικού αερίου, που ανακάλυψαν πρόσφατα, στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Ελλάδα, η οποία θα λειτουργεί ως αγωγός για το φυσικό αέριο για την ηπειρωτική Ευρώπη, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τον αγωγό για τη μεταφορά υδρογονανθράκων που ενδεχομένως να εντοπισθούν στα δικά της ύδατα.

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Έντονα ενοχλημένη από την τριμερή συμφωνία η Άγκυρα, βλέπει παράκαμψη της… Ενδεικτικές οι αναφορές του τουρκικού τύπου.

Εφημερίδα «Hurryiet»
Απόφαση για υπογραφή στο πρόγραμμα που κάνει «μπαϊπάς» την Τουρκία

Εφημερίδα «Aksam»
Δολοφόνος Πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου: Η συμφωνία για το πρόγραμμα του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο θα υπογραφεί σε μερικούς μήνες.

Παραθέτοντας φωτογραφία των Αναστασιάδη – Τσίπρα – Νετανιάχου, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ρίχνονται σε «αγώνα» αποπροσανατολισμού της τουρκικής κοινής γνώμης.

Εφημερίδα «Yenisafak»
Η εικόνα που σφράγισε την τριμερή σύνοδο γράφει η YeniSafak σχολιάζοντας πως οι τρεις ηγέτες εμφανίστηκαν με ανήσυχη έκφραση στα πρόσωπά τους έπειτα από την αμερικανική απόφαση να εγκρίνει πώληση πυραύλων Πάτριοτ στην Τουρκία.

Εφημερίδα «Star»
Η έκφραση των ανήσυχων προσώπων των εχθρών της Τουρκίας που συνήλθαν στο δολοφόνο Ισραήλ σημάδεψε τη σύνοδο.

Τα επόμενα βήματα πάντως δεν είναι ούτε εύκολα, ούτε σύντομα, καθώς υπολοίπονται να γίνουν πολλά ο σχεδιασμός του East Med να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο και να ξεφύγει από το επίπεδο των πολιτικών διακηρύξεων. Συγκεκριμένα:

1. Η συμφωνία διαβιβάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δώσει, σε διάστημα πέντε εβδομάδων, τη συγκατάθεσή της

2. Η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας, στην οποία θα συμμετέχει και η Ιταλία, αναμένεται στην επόμενη τριμερή που θα πραγματοποιηθεί στην Κνωσό της Κρήτης το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

3. Και αμέσως μετά, αρχίζουν τα δύσκολα. Ο όλος σχεδιασμός πρέπει να τύχει ολοκληρωμένης τεχνοοικονομικής μελέτης αναμένεται να ανατεθεί σε ειδική εταιρεία στα μέσα του 2019. Μια τέτοια μελέτη, η οποία περιλαμβάνει περίπλοκους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο τουλάχιστον χρόνια.

4. Στο τελικό στάδιο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και η τελική επενδυτική μελέτη.

Είναι σαφές ότι η έναρξη ενός τέτοιου μεγάλου έργου, εάν και εφόσον κριθεί τελικά βιώσιμο, δεν αναμένεται πριν από το 2022. Και όλα αυτά, ασφαλώς, υπό την προϋπόθεση ότι στις εν εξελίξει γεωτρήσεις θα βρεθούν και άλλα μεγάλα κοιτάσματα.

Βίντεο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Άγριο «κράξιμο» σε ΣΥΡΙΖαία στην Κέρκυρα: «Τον λαό τον ρωτήσατε για την Μακεδονία;» – Δεν μπορούν να σταθούν πουθενά! – Βίντεο

Κρεατόσουπα

Back to Top
close