in ,

«Σφράγισαν» τα Μερομήνια: Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα – Οι εναλλαγές της Μεγάλης Εβδομάδας

Μιας και το Πάσχα πλησιάζει όλο και περισσότερο, ας δούμε τι λένε τα Μερομήνια 2024 για τον καιρό και πως προβλέπουν ότι θα ψήσουμε φέτος τον οβελία. Τα Μερομήνια αποτελούν μια πανάρχαια μέθοδο πρόβλεψης του καιρού, η οποία βασίζεται στην παρατήρηση της θέσης του ήλιου και της σελήνης, καθώς και των αστεριών, σε διάφορες χρονικές στιγμές. Η μέθοδος αυτή υφίσταται εδώ και αιώνες, με τις ρίζες της να εντοπίζονται στην αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Μεσοποταμία.

 


 

Μερομήνια για Πάσχα 2024: Τι καιρό «δείχνουν»
Τα Μερομήνια λοιπόν αναφέρουν πως τη πρώτη εβδομάδα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή κάθοδος στη συνέχεια και 17-26 υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως σε κεντρικά και νότια. Στο τέλος του μήνα αναφέρουν τοπικές μπόρες.

Ιούνιος 2024

Φυσιολογικές θερμοκρασίες αρχικά και κακοκαιρία στα μισά του μήνα 13-19 σε όλη τη χώρα και σταδιακή άνοδος προς το τέλος χωρίς φαινόμενα.

Ιούλιος 2024

Πρώτο μισό του μήνα με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών. Σε επίπεδα καύσωνα 19-25 του μήνα.

Αύγουστος 2024

Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. 11-21 ισχυρός καύσωνας. 22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

 

Μερομήνια 2024

Μερομήνια 2024: H ανάλυση του Λαρισαίου αναλυτή καιρού Θεοφάνη Χατζηγρίβα:

Απρίλιος: Πρώτο μισό του μήνα με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, 15-18 Απριλίου κακοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα με ισχυρές βροχές. Τελευταίο δεκαήμερο του μήνα με σταδιακά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τοπικές μπόρες σε Μακεδονία.

Μάιος: Πρώτη εβδομάδα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή πτώση στη συνέχεια και 17-26 Μαΐου υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως σε κεντρικά και νότια. Στο τέλος του μήνα τοπικές μπόρες.

Πώς λειτουργούν:

 

Σύμφωνα με τα Μερομήνια, κάθε ημέρα του έτους αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο αστρονομικό φαινόμενο, το οποίο θεωρείται ότι επηρεάζει τον καιρό. Για παράδειγμα, η πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου αντιστοιχεί στην ανατολή του αστερισμού του Αιγόκερου, η οποία θεωρείται ότι φέρνει ξηρό και κρύο καιρό.

Η πρόβλεψη του καιρού βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

Η θέση του ήλιου και της σελήνης: Η θέση των δύο ουράνιων σωμάτων σε σχέση με τον ζωδιακό κύκλο θεωρείται ότι επηρεάζει τη θερμοκρασία, τις βροχοπτώσεις και τους ανέμους.
Η θέση των αστεριών: Ορισμένα αστέρια, όπως ο Σείριος και η Πούλια, θεωρούνται ότι σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες και πλημμύρες.
Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες: Η υγρασία, η ατμοσφαιρική πίεση και η θερμοκρασία λαμβάνονται επίσης υπόψη για την πρόβλεψη του καιρού.

Η αξιοπιστία των Μερομηνίων αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα ακριβής στην πρόβλεψη του καιρού, άλλοι εκφράζουν σκεπτικισμό, υποστηρίζοντας ότι η ερμηνεία των αστρονομικών φαινομένων είναι υποκειμενική και δύναται να οδηγήσει σε λανθασμένες προβλέψεις.

Τα Μερομήνια αποτελούν μια γοητευτική και ιστορικά σημαντική μέθοδο πρόβλεψης του καιρού. Η αξιοπιστία της μεθόδου αμφισβητείται από μερίδα επιστημόνων, ενώ παράλληλα λαμβάνει χώρα έρευνα για την αξιολόγηση της ακρίβειάς της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Πέγκυ Σκουλού

Θα με βρεις χωμένη σε παλιές αστυνομικές και ιατροδικαστικές υποθέσεις, κοινώς... όπου υπάρχει έγκλημα! Αν δεν ήμουν η χείριστη όλων στις φυσικοχημείες, σήμερα θα ήμουν ιατροδικαστής. Χαρά του συναδέλφου δε με λες, αλλά έμαθαν να με ανέχονται... Nobody's perfect.

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Γιάννης Φέρτης: Σπάpαξε η Μιμή Ντενίση στο τελευταίο αντίο – Άπλωσε το χέρι της στην Μαρίνα Ψάλτη για να της συμπαρασταθεί