Menu

Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

in

Σκηνικό Ψυχρού Πολέμου στην Ουκρανία – Συνάντηση Πούτιν με το Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας – «Οι ΗΠΑ πίσω από την απόφαση του Οικ. Πατριαρχείου»

Τα προβλήματα στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, καθώς και η διαμορφωθείσα κατάσταση γύρω από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, ήταν το επίκεντρο της συνάντησης του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν και του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, όπως δημοσιεύει το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Η πηγή επικαλούμενη δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφέρει ότι η συνάντηση έγινε εκτάκτως «μετά από την σκανδαλώδη απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως να αναγνωρίσει ως αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Ουκρανίας».


Αν και δεν αναφέρθηκαν αποφάσεις, δημοσιεύματα ομιλούν για δηλώσεις αξιωματούχων της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας ‘ περί αντιμέτρων’ για τη διαφύλαξη των ρωσικών εκκλησιών τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και γενικότερα.

Ηχηρή ήταν η θέση του Κρεμλίνου και η καταδίκαση της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχεία για την αυτοκεφαλή της Ουκρανικής σχισματικής Εκκλησίας, ενώ έγινε και λόγος για αμερικανικό δάκτυλο στην απόφαση αυτή.

Σε μια ιδιαίτερα σκληρή τοποθέτηση, μέσω συνέντευξής του σε γαλλικά ΜΜΕ, ο Λαβρόφ, σημείωσε πως «οι ΗΠΑ στηρίζουν ευθέως τις προκλήσεις που αφορούν τις μη κανονικές εκκλησίες στην Ουκρανία».

«Το ουκρανικό Πατριαρχείο δεν γύρισε την πλάτη του στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία γιατί η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας αντιτίθεται στις προκλήσεις που προχωρά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης με την ευθεία δημόσια υποστήριξη της Ουάσιγκτον» δήλωσε ο Λαβρόφ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων του Russia Today και του Paris Match.

Στην Ουκρανία λειτουργούν σήμερα τρεις ορθόδοξες εκκλησίες: Το Πατριαρχείο του Κιέβου, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Φιλάρετο, το οποίο δεν αναγνωρίζει την εξουσία της Μόσχας· η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας· και η Ουκρανική Αυτοκέφαλη Εκκλησία, η οποία αποσπάστηκε από τη Ρωσική τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Φανάρι γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αναγνωρίσει τον πατριάρχη Φιλάρετο και τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο Μαλέτιτς της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τον Σ. Λαβρόφ, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πήρε αυτή την απόφαση μετά τη δημόσια υποστήριξη της Ουάσινγκτον.

«Η παρέμβαση στις υποθέσεις της εκκλησίας απαγορεύεται δια νόμου στην εκκλησία αλλά όταν ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τις σχέσεις μεταξύ των εκκλησιών και ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ χαιρετίζουν ανοικτά την απόφαση του Βαρθολομαίου μπορούμε να δούμε πια είναι η άκρη της ουράς του διαβόλου».

Ο έμπειρος Ρώσος διπλωμάτης δεν έχασε την ευκαιρία να αντεπιτεθεί στους επικριτές της Ρωσίας αναφέροντας: «Εμάς κατηγορούν για παρεμβάσεις ενώ δεν μπορούν να παρουσιάσουν ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο. Αυτοί είναι όμως που παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις».

Υπενθυμίζουμε το χθεσινό μας άρθρο, κατά το οποίο αναλύσαμε τους στόχους των ΗΠΑ για περικύκλωση της Ρωσίας μεενεργοποίηση του «ρήγματος” του Ντονέτσκ και την χρήση θρησκευτικού πολέμου στην Ουκρανία.

Υβριδικό πόλεμο ξεκίνησε η δύση στην Ουκρανία εμπλέκοντας και την θρησκεία στα σχέδια της με στόχο την ολική αναζωπύρωση αυτού του μετώπου, για την τελική περικύκλωση της Ρωσίας.

Η Μόσχα αντιδρά αρχικά έντονα μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της ουκρανικής Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, ενώ αποστέλλει παράλληλα πυραυλικά συστήματα στο Ντονιέτσκ για τον αναμενόμενο δεύτερο γύρο άγριου πολέμου με την δύση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παίρνοντας θέση για το αυτοκέφαλο της εκκλησίας του Κιέβου, ανέφερε ότι η «πρόκληση” της αναγνώρισης του αυτοκέφαλου της ουκρανικής εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είχε την «άμεση δημόσια υποστήριξη” από την Ουάσινγκτον.

Περιέγραψε την κίνηση αυτή ως «πρόκληση» εκ μέρους του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που αναλήφθηκε με άμεση δημόσια υποστήριξη από την Ουάσινγκτον», μιλώντας ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης στα ΜΜΕ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ουσιαστικά η Ουκρανία παίρνει φωτιά από όλες τις απόψεις. Εδώ έχουμε σαφώς όμως μια προσπάθεια εντυπώσεων από την δύση, η οποία προσπαθεί να ακυρώσει οποιαδήποτε δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στην Ανατολική Ουκρανία, για να μην πάθει ότι έπαθε με την Κριμαία.

Το σχέδιο με το αυτοκέφαλο κόβει όλους τους δεσμούς του Κιέβου με την Μόσχα σε ένα άκρως ευαίσθητο θέμα, όπως είναι η εκκλησία και η υπαγωγής της στο πατριαρχείο της Μόσχας, ελαχιστοποιώντας κάθε ρωσική επιρροή.

Κάθε ρωσικό είναι εχθρικό για τις ΗΠΑ στην Ουκρανία και το ίδιο ισχύει και με την εκκλησία που έχει επιρροή στην ζωή εκατομμυρίων πολιτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Έτοιμο πριν το τέλος του 2019 το τζαμί στον Βοτανικό

Κλίμα σύγκρουσης στην Α.Μεσόγειο: «Μόνιμη η παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων» – «Δεν θα περάσουν οι λεονταρισμοί της Τουρκίας»

Back to Top
close

Ad Blocker Εντοπίστηκε!

Παρακαλώ απενεργοποιήστε το Adblock για να συνεχίσετε!

How to disable? Refresh