Το δημοψήφισμα που έγινε εχθές στα Σκόπια, ήταν αποτυχημένο. Η συμμετοχή ήταν μικρή και με το ζόρι πέρασε το 35%. Η Αντιπολίτευση μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση και είπε ότι υπήρξε νοθεία.

Αν και οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη τους στην συμφωνία των Πρεσπών, κάποιοι δεν άκουσαν την φωνή του λαού. Ποιοι είναι αυτοί που έτρεξαν να στηρίξουν την μειοψηφία, με αποτέλεσμα να ξεχάσουν την πλειοψηφία;

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.


Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό.

Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Τι δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητ», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter.  Η πόρτα του NATO είναι ανοικτή, συνέχισε, όμως πρώτα όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν, τόνισε . Οι πολίτες που πήραν μέρος στο δημοψήφισμα της Κυριακής ενέκριναν τη συμφωνία, αλλά η διαδικασία σημαδεύτηκε από μεγάλη αποχή.

Τι είπαν οι ΗΠΑ

Ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ αναφέρει:

«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Δημοκρατία της Μακεδονίας την 30ή Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη Μακεδονία να πάρει τη σωστή της θέση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.

Καθώς το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αρχίζει τώρα τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».

Η επόμενη ημέρα

Η σημερινή ημέρα, δεν είναι καλή για αυτούς που υπέγραψαν την συμφωνία των Πρεσπών, καθώς όπως είδατε παραπάνω, οι Σκοπιανοί δεν έδωσαν σημασία στο δημοψήφισμα. Μπορεί λοιπόν το 91,39% των συμμετεχόντων να ψήφισε ΝΑΙ και το 5,71% ΟΧΙ, αλλά η συμμετοχή σε αυτό με το ζόρι έφτασε λίγο πάνω από το 35%. Ο Ζάεφ,έδειξε ότι δεν τον ενδιαφέρει η γνώμη της πλειοψηφίας αλλά της μειοψηφίας. Το τι θα γίνει δεν το ξέρουμε, πάντως το δημοψήφισμα η πλευρά ο ΖΑΕΦ αλλά και το…ελληνικό ΥΠΕΞ, το θεωρούν συμβουλευτικό.

Καλό το κόλπο, δεν νομίζετε;

 

loading...