in

Σπιτική πίτσα με τα περισσεύματα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

α γιορτινά τραπέζια τελειώνουν αφήνοντάς μας κάποιες φορές με ένα ψυγείο γεμάτο περισσεύματα: υπολείμματα τριμμένων ή ολόκληρων τυριών, λουκάνικα κι αλλαντικά που δεν καταναλώθηκαν, λαχανικά, ελιές και μανιτάρια που τελικά δε χρειάστηκαν ποτέ στις σαλάτες ή τις γαρνιτούρες…

Ο πιο παρεΐστικος τρόπος να αξιοποιήσουμε αρκετή ποσότητα από τα παραπάνω, είναι να φτιάξουμε ωραία σπιτική πίτσα, που θα απολαύσουμε το βράδυ οικογενειακώς ή με τους φίλους μας σε γιορτινό movie night. Ακολουθήστε τη συνταγή για πανεύκολη ζύμη βάση (βγάζει δύο πίτσες ή  μία μεγάλη στο ταψί του φούρνου), βάλτε από πάνω όσα περισσεύματα σας ανοίγουν την όρεξη, και συνοδεύστε οπωσδήποτε με μια καλή ταινία ή την αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά.

Εύκολη ζύμη για τέλεια, σπιτική πίτσα


Υλικά: • 4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι σκληρό • 1 ½ φακελάκι ξηρή μαγιά (στιγμής) • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι • περίπου ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο (λίγο κάτω απ’ τη μέση) και λίγο ακόμη για το λάδωμα της επιφάνειας • περίπου 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό (λίγο κάτω απ’ τη μέση)

Εκτέλεση: Ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το λάδι και το νερό σε ένα ευρύχωρο μπολ και ανακατεύουμε αρχικά με μαχαίρι για να αναμειχθούν τα στερεά με τα υγρά υλικά και στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη μαλακή κι ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια μας και στα τοιχώματα. Φτιάχνουμε πρόχειρα μια μπάλα και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη στην άκρη 30’. Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε το μεγάλο, παραλληλόγραμμο  ταψί του φούρνου (η ζύμη φτάνει γι’ αυτό) ή μικρότερα ταψάκια, αν σκοπεύουμε να φτιάξουμε περισσότερες βάσεις. Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε με τα χέρια να καλύψει όλο τον πάτο και λίγο από τα πλαϊνά τοιχώματα. Την αφήνουμε άλλο ένα δεκάλεπτο σκεπασμένη στην άκρη. Ανάβουμε το φούρνο να προθερμαίνεται στους 200° C. Λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια της ζύμης, απλώνουμε σάλτσα ντομάτας (έτοιμη ή σπιτική), τα τυριά, τα αλλαντικά και τα υπόλοιπα υλικά που μας αρέσουν και ψήνουμε την πίτσα στους 200° C για 30’ περίπου.

ΙΔΕΑ: Καθώς η δόση αυτής της ζύμης βγάζει 2 πίτσες (ή μία στο πιο μεγάλο ταψί του φούρνου), μπορείτε να μοιράσετε τις γεμίσεις, αν θέλετε να αξιοποιήσετε μικρές ποσότητες ανομοιγενών υλικών: κάποια μεριά μπορεί να έχει μόνο λαχανικά, μια άλλη αλλαντικά κ.λπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Αλμυρή βασιλόπιτα Θράκης και άλλα παραδοσιακά εδέσματα του Έβρου

Βασιλόπιτα με καρύδια, σταφίδες και κουβερτούρα (βίντεο)