in

Βασιλόπιτα με καρύδια, σταφίδες και κουβερτούρα (βίντεο)

Μια υπέροχη πρωτοχρονιάτικη πίτα, αφράτη και λαχταριστή, που στέκεται «περήφανα» στο γευστικό ύψος της γιορτής!

Χάρις το φρέσκο βούτυρο, τους καρπούς, τη Φαρίνα και την Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ, η πρώτη γεύση της χρονιάς θα είναι πλούσια, γλυκιά και απολαυστική για να κυλήσει όλο το 2019 με ευμάρεια, γλύκα και απόλαυση…


Υλικά

300 γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ (περίπου 2 ½ φλιτζάνια)

250 γρ. ζάχαρη (περίπου 1 1/2 φλιτζάνι)

180 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό (περίπου 3/4 φλιτζανιού) μαλακό

4 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια

40ml κονιάκ (περίπου 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ)

το ξύσμα και ο χυμός ενός ζουμερού πορτοκαλιού

80 γρ. σταφίδες ξανθές (περίπου ½ φλιτζάνι)

80 γρ. καρυδόψιχα χονδροκομμένη (περίπου ½ φλιτζάνι)

200 γρ. Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ (2 φάκελοι)

άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

1. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Προσθέτετε το βούτυρο σε κομματάκια και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθεί κι αυτό.

2. Ανακατεύετε το κονιάκ με το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα.

3. Ρίχνετε στο μείγμα τον κρόκων το χυμό με το κονιάκ, το 1 φλιτζάνι απ’ τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και τη μισή μαρέγκα. Ανακατεύετε καλά, αλλά απαλά. Προσθέτετε με τη σειρά, ανακατεύοντας πάντα, την υπόλοιπη Φαρίνα, την υπόλοιπη μαρέγκα και στο τέλος τα καρύδια, τις σταφίδες και τον 1 φάκελο Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ.

4. Αδειάζετε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα (διαμ. 25 εκ.) βουτυρωμένη και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45′. Πασπαλίζετε με μπόλικη άχνη.

5. Για τη διακόσμηση: Σκιτσάρετε με μαρκαδόρο (ή εκτυπώνετε από το διαδίκτυο) σε χαρτί Α4 τα γιορτινά σχέδια της αρεσκείας σας (στεράκια, δεντράκια, καμπανούλες). Απλώνετε πάνω στο χαρτί ένα φύλλο λαδόκολλα. Βάζετε για λίγο τον δεύτερο φάκελο Κουβερτούρα σε Σταγόνες σε νερό που βράζει, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του. Ρίχνετε τη λιωμένη κουβερτούρα σε κορνέ και δημιουργείτε σοκολατένια σχήματα πάνω στα μοτίβα του χαρτιού. Αφήνετε να στεγνώσουν, διακοσμείτε την πίτα και …Καλή Χρονιά!

Extra tip: Το μυστικό για να μην μαζεύονται τα καρύδια και οι σταφίδες προς τον πάτο του γλυκού, είναι να τα αλευρώνετε ελαφρά πριν τα ρίξετε στη ζύμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Σπιτική πίτσα με τα περισσεύματα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Το Χριστουγεννόψωμο, η γεύση των ευχών και της ελπίδας