in

Στείρωση σκύλος τιμή . Όσα πρέπει να ξέρετε για τη στείρωση

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη στείρωση

Αποφασίσατε να στειρώσετε το κατοικίδιό σας; Πολύ καλά κάνετε. Δείτε τι θα πρέπει να προσέξετε, πότε πρέπει να το κάνετε και ποιο είναι το κόστος.

Η στείρωση – κατά τη ταπεινή μας γνώμη – είναι μια απαραίτητη επέμβαση ρουτίνας για κάθε ζωάκι.


Επέμβαση η οποία αφ’ ενός περιορίζει το φαινόμενο των ταλαιπωρημένων αδέσποτων που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο στις πόλεις αφ’ ετέρου προστατεύει τα ζωάκια μας από σειρά ασθενειών τα οποία μπορούν να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Τι θα πρέπει να ξέρουμε πριν πάμε λοιπόν το κατοικίδιό μας στον κτηνίατρο; Η κτηνίατρος Χρυσούλα Καλτσά απαντά σε βασικά ερωτήματα για τη στείρωση.

Πότε πρέπει να γίνεται;

Για τα θηλυκά γατάκια γύρω στους 6-7 μήνες, τα αρσενικά μπορούν και λίγο παραπάνω στους 8-10 για να «δέσει» ο οργανισμός τους και να επιδράσουν οι ορμόνες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και νωρίτερα, αν δούμε ότι έχουν όρεξη και «ψεκάζουν».

Στους σκύλους, τα θηλυκά θα πρέπει να στειρώνονται μεταξύ πρώτου και δεύτερου οίστρου ήτοι από τους έξι μήνες μέχρι τον πρώτο χρόνο. Όσο το σκυλάκι μεγαλώνει χωρίς να στειρώνεται τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού – πριν τον δεύτερο οίστρο είναι μηδενικές, μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου ελάχιστες και μετά τον τρίτο αυξάνονται.

Στα αρσενικά σκυλάκια, η στείρωση γίνεται λίγο αργότερα, συνήθως μετά τον ένα χρόνο. Μπορεί να γίνει και νωρίτερα, αλλά και εδώ θα πρέπει να έχουν επιδράσει οι ορμόνες και να έχουν αναπτυχθεί τα στοιχεία των αρσενικών με την επίδραση των ανδρογόνων.

Υπάρχουν περιορισμοί;

Η στείρωση στα αρσενικά σκυλάκια θα πρέπει να γίνεται μέχρι τα πέντε έτη γιατί μετά κινδυνεύουν με παθήσεις όπως υπερπλασία προστάτη και προστατίτιδες, καρκίνο στους όρχεις. Αν βέβαια το σκυλί είναι κρυψόρχης, θα πρέπει να στειρωθεί νωρίτερα, μετά το πρώτο έτος, το πολύ μέχρι 2-3 χρονών. Σε αυτά τα σκυλιά επιβάλλεται η στείρωση.

Υπάρχουν προβλήματα που προκαλούνται από τη στείρωση;

Στις γάτες παρατηρείται αύξηση κιλών σε τετραπλάσια πιθανότητα σε σχέση με γάτες που δεν στειρώνονται. Επομένως χρειάζεται προσοχή στο φαγητό, και αγορά τροφής ειδικής για στειρωμένες γάτες. Η νωθρότητα δεν είναι κάτι που εμφανίζεται συχνά, απλά μειώνεται η τάση για… καυγάδες με άλλα ζώα.

Στους σκύλους δεν προκαλείται αύξηση κιλών και τα αποτελέσματα είναι μόνο θετικά: γλιτώνουμε τον καρκίνο στους όρχεις και τη μήτρα, λοιμώξεις της μήτρας, καρκίνο του μαστού, πυομήτρες και λοιπές λοιμώξεις. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να πεινάνε περισσότερο και να ζητούν περισσότερο φαγητό, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή. Το θετικό στα αρσενικά μετά τη στείρωση είναι πως δεν έχουν την τάση να τσακώνονται και είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα.

Πώς προετοιμάζεται το ζωάκι για την επέμβαση;

Στις γάτες συνήθως πέρα από μια απλή κλινική εξέταση καρδιάς και αίματος δεν γίνεται κάτι περισσότερο. Το ίδιο και στα σκυλιά, ανάλογα την ηλικία: αν είναι μικρό συνήθως γίνεται μια γενική αίματος, αν είναι μεγαλύτερο (άνω των 10) τότε θα χρειαστούν εξετάσεις νεφρών, συκωτιού, καρδιάς και γενική αίματος για να δει ο γιατρός αν βρίσκεται σε καλή κατάσταση για να μπει χειρουργείο. Μπορεί επίσης το σκυλί να παίρνει φάρμακα, ή να έχει διαβήτη. Όσο πιο αργά στειρώνεται ένας σκύλος, τόσο πιο πολλά προβλήματα μπορεί να έχει.

Και μετά την επέμβαση, τι;

Σε γενικές γραμμές, δίνεται αντιβίωση για 4-5 ημέρες ενώ προτείνεται για μια βδομάδα το ζωάκι να μην βγει έξω, να μην τρέξει και δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην τομή. Οι γάτες συνήθως δεν χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση. Αν το σκυλάκι τώρα είναι νευρικό και θέλει να γλείφει την πληγή, τότε επιβάλλεται η χρήση κολλάρου.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση;

Στους σκύλους το κόστος διαμορφώνεται αναλόγως τα κιλά: από 160 ευρώ μέχρι 200 συν ΦΠΑ. Στις γάτες περί τα 80-100€ συν ΦΠΑ. Στα αρσενικά, γενικά, το κόστος είναι χαμηλότερο αφού η διαδικασία της οσχεοκτομής είναι πιο απλή και εύκολη, εκτός και αν το ζωάκι είναι κρυψόρχης οπότε το κόστος ανεβαίνει.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Ξυλοδαρμός 11χρονου στους Αμπελόκηπους: Μαρτυρία μητέρας για την επίθεση του πατέρα – «Του έριχνε κλωτσιές»

Κτελ Βέροια – Ναουσα | Κtel Veroia – Naoussa | Δρομολόγια – Τηλέφωνο