in

Στη «δίνη του χάους» τα Σκόπια – Ιβανόφ: «Κακή η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ» -Ηχηρή επίθεση από Μόσχα -Εθνοτικές συγκρούσεις «βλέπει» το Βερολίνο

Χάος επικρατεί στα Σκόπια μετά από την παταγώδη αποτυχία του δημοψηφίσματος της Κυριακής για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκ. Ιβάνοφ, συνεχίζει την εκστρατεία κατά της συμφωνίας, ονοματίζοντας ως υπεύθυνους Τσίπρα και Ζάεφ.

Έντονη ήταν και η επίθεση της Μόσχας, δια στόματος του ρωσικού ΥΠΕΞ και της Μ. Ζαχάροβα κατά Ευρωπαίων και ΝΑΤΟϊκών αξιωματούχων και συγκεκριμένα κατά του Στόλτενμπεργκ, για τις συνεχείς παρεμβάσεις στο κρατίδιο και την προπαγάνδα υπέρ της Συμφωνίας.


Παράλληλα με αυτά, το Βερολίνο προβλέπει εθνοτικές συγκούσεις στο γιουγκοσλαβικό κρατίδιο σε περίπτωση αποτυχίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, γεγονός που θα πυροδοτήσει εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ κατηγόρησε απόψε την Ευρωπαϊκή Ένωση για “αδικία” και χαρακτήρισε “κακή” τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πράγα μαζί με τον Τσέχο ομόλογό του Μίλος Ζέμαν, ο Ιβάνοφ επέκρινε τις Βρυξέλλες ότι τηρούν “δύο μέτρα και δύο σταθμά” απέναντι στην πΓΔΜ.

“Υπάρχουν χώρες που έχουν άλυτα διμερή ζητήματα που είναι ήδη μέλη της ΕΕ”, είπε, αναφερόμενος στη συνοριακή διαμάχη μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας.

“Σε αυτές τις χώρες δόθηκε η δυνατότητα να ενταχθούν στην ΕΕ, ενώ στην ‘Μακεδονία’ δεν επετράπη ποτέ η έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων”, τόνισε ο Ιβάνοφ.

Συμπλήρωσε ότι: “Το γεγονός είναι ότι το δημοψήφισμα απέτυχε”, ενώ τόνισε ότι “η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για μια κακή συμφωνία μεταξύ της ‘Μακεδονίας’ και της Ελλάδας”.

Παράλληλα, η γερμανίδα Ρόζα Μπαλφόουρ του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ (GMF), ειδικός σε ευρωπαϊκά θέματα και διεύρυνσης της ΕΕ, προειδοποιεί ότι εάν δεν περάσει η συμφωνία με την Ελλάδα, δεν αποκλείεται αποσταθεροποίηση στη χώρα και γενικότερα στην περιοχή.

«Δεν υπάρχουν καλές προοπτικές, εάν η συμφωνία αποτύχει. Η ιστορία δείχνει ότι όταν δεν υπάρχει εθνική συμμετοχή, όπως έχουμε δει στη ‘Μακεδονία’, τότε υπονομεύεται το status quo όχι μόνο στη δημοκρατία αλλά στη σταθερότητα.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα επιδείνωσης των εθνοτικών σχέσεων στη χώρα, δεν λέω ότι θα συμβεί, αλλά σε αυτό μπορεί να οδηγήσει η πολιτική κρίση στη χώρα με την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής», δήλωσε η Μπαλφόουρ.

Η ίδια τόνισε ότι αν και η διεθνής κοινότητα περίμενε ότι θα υπήρχε πρόβλημα στην προσέλευση στο δημοψήφισμα και γνώριζε ότι υπήρχαν προβλήματα με τους εκλογικούς καταλόγους, ωστόσο, λόγω της σημαντικότητας αυτής της συμφωνίας επισκέφθηκαν πριν το δημοψήφισμα ανώτερα πολιτικά πρόσωπα, λαμβάνοντας ουσιαστικά μέρος στην κυβερνητική εκστρατεία.

Η Μπαλφόουρ δηλώνει ότι, ‘γενικά οι πολίτες της χώρας αυτής ‘έχουν κολλήσει’ σε στερεότυπα του παρελθόντος και δεν κατάφεραν οι πολιτικοί να κάνουν πλήρως κατανοητή τη σημασία αυτής της ιστορικής συμφωνίας με την Ελλάδα.’

«Δεν πρέπει να βλέπει κανείς τη χώρα στο πλαίσιο της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, αλλά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Αν οι Αλβανοί αισθανθούν αποξενωμένοι λόγω της επιδείνωσης του πολιτικού πλαισίου, εάν ο διάλογος μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου υπονομευθεί από πολιτικούς καιροσκόπους, γνωρίζουμε όλοι μας ότι αυτή η περιοχή θα μπορούσε να οδηγηθεί σε τροχιά αποσταθεροποίησης», είπε.

Τέλος, η Μπαλφόουρ υποστήριξε, ότι δεν θέλει να γίνει υπερβολική δηλώνοντας καταστροφικά σενάρια αλλά, -τουλάχιστον- με σιγουριά μπορεί να ειπωθεί το εξής, ότι στην παρούσα κατάσταση δεν αποκλείεται ο κίνδυνος συνεχιζόμενης αστάθειας.

Ηχηρή ήταν και η νέα παρέμβαση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δια στόματος της επίσημης εκπροσώπου του, Μαρίας Ζαχάροβα, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις υποσχέσεις περί ένταξης των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, που είχε δώσει από τις αρχές του 2019 ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιένς Στόλτενμπεργκ.

Συγκεκριμένα, ο Στόλτενμπεργκ είχε υποσχεθεί την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία ήδη από τις αρχές του 2019, «χωρίς να αφήνει αμφιβολίες για το ότι τα κοινοβούλια της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας θα λάβουν τις απαιτούμενες αποφάσεις», δήλωσε η Ζαχάροβα, υποστηρίζοντας ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπερέβη τον ρόλο του ως επικεφαλής ενός στρατιωτικού συνασπισμού.

«Αν λέμε ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις, τότε δεν πρέπει να προπαγανδίζουμε “υπέρ“ ή “κατά‘‘ , εάν πρόκειται για το δημοψήφισμα.

Εάν λέμε ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις και σεβόμαστε το δίκαιο, περιλαμβανομένου και του διεθνούς δικαίου, τότε δεν πρέπει, και πολύ περισσότερο για τον αρχηγό ενός στρατιωτικούς συνασπισμού να μιλάει εκ μέρους των κοινοβουλίων κρατών για εκείνες τις αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν.

Αυτό είναι κατηγορηματικά ανεπίτρεπτο», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «είναι προφανές ότι συνεχίζεται η έξωθεν χονδροειδής παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της «Μακεδονίας», στόχος της οποίας είναι να ενταχθούν τα Σκόπια στη Συμμαχία με κάθε τίμημα».

«Εάν η Μόσχα – συνέχισε η Ζαχάροβα- καλούσε τους «Μακεδόνες» να ψηφίσουν κατά κάποιο συγκεκριμένο τρόπο, ασφαλώς σε αυτό άμεσα θα κολλούσαν την ετικέτα της επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις», κατέληξε η Ζαχάροβα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Πρωτοφανές γεγονός: Ο Ερντογάν «αποκαθηλώνει» τον Κεμάλ από δημόσια κτίρια – Προ των πυλών η σύγκρουση Ισλαμιστών-Κεμαλιστών

Πολεμικά σχέδια από την Άγκυρα: Ανάπτυξη συστήματος EW pod για τα τουρκικά F-16 – Στόχος η «τύφλωση» των ελληνικών ραντάρ