in ,

Συμφωνείτε να πρέπει να φοράει φίμωτρο ο σκύλος;

Τα πρώτα δυο πρόστιμα για δεσποζόμενα σκυλιά, τα οποία κρίθηκαν επιθετικά και οι ιδιοκτήτες τους τα είχαν βγάλει βόλτα χωρίς το απαραίτητο φίμωτρο, βεβαιώθηκαν στιςαπό υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας, μετά από καταγγελίες δημοτών.

Κάθε πρόστιμο ανέρχονταν σε 400 ευρώ, ενώ χθες, άρχισαν οι έλεγχοι στην πόλη του Βόλου με τα ειδικά σκάνερ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα δεσποζόμενα σκυλιά διαθέτουν ηλεκτρονική ταυτότητα μέσω της τοποθέτησης μικροτσίπ. αρχές της εβδομάδας


Τα δυο περιστατικά με τα επιθετικά σκυλιά σημειώθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το ένα ήταν λυμένο και δημότες που βρίσκονταν εκεί φοβήθηκαν και ζήτησαν τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας.

Όπως ανέφερε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Νατάσσα Μορφογιάννη «υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας μετέβησαν στο πάρκο και αφού διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα σκυλιά κυκλοφορούσαν χωρίς φίμωτρο, βεβαιώσαν τα πρόστιμα των 400 ευρώ. Αν το σκυλί είναι μεγαλόσωμο, ο ιδιοκτήτης του πρέπει βάσει της Νομοθεσίας να το έχει δεμένο και φιμωμένο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται η επιβολή προστίμου» προσέθεσε η ίδια.Να αναφερθεί ότι οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας έχουν προμηθευτεί ειδικά μπλοκάκια για τα πρόστιμα, τα οποία στη συνέχεια βεβαιώνονται στο Τμήμα Προσόδων του Δήμου Βόλου.

Έλεγχοι με σκάνερ

Όπως προαναφέρθηκε, άρχισαν χθες οι έλεγχοι σε κεντρικούς σε πρώτη φάση δρόμους του Βόλου, στα δεσποζόμενα σκυλιά, για να διαπιστωθεί αν είναι «τσιπαρισμένα», διαθέτοντας ηλεκτρονική ταυτότητα. Η παράλειψη σήμανσης με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ) επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.

Ο δημοτικός αστυνόμος σταματά τον κάτοχο του σκύλου και του ζητεί να ελέγξει αν είναι «τσιπαρισμένο». Στη συνέχεια, τοποθετεί το ειδικό σκάνερ πίσω από τα αυτιά του ζώου και εφόσον είναι τσιπαρισμένο, αναγράφονται στην οθόνη τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, ενώ ζητείται και το βιβλιάριο υγείας του ζώου.

«Δεν θέλουμε να έχουμε το ρόλο του κακού, αλλά να βάλουμε σε ένα έλεγχο την πόλη. Την πρώτη εβδομάδα κάναμε συστάσεις και τώρα θα αρχίσουν να επιβάλλονται τα πρόστιμα» επισήμανε η αντιδήμαρχος.

Συμφωνείτε να πρέπει να φοράει φίμωτρο ο σκύλος; - Εικόνα 2

Από την πλευρά της η Αστυνομία υποστηρίζει ότι υποχρεούται και εκείνη να βρίσκεται στους ελέγχους και αναμένεται να ζητηθεί σχετική διευκρίνιση από το υπουργείο, ώστε αν ισχύει, να αποσταλεί και στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας ένα σκάνερ.

Να αναφερθεί ότι η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας έχει στη διάθεσή της τρία σκάνερ, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα η προμήθεια δυο επιπλέον από το εξωτερικό.

Πολύ συχνά ακούγεται ή γράφεται ότι η τοποθέτηση φίμωτρου σε σκύλο κατά τον περίπατο ή τη μετακίνησή του είναι υποχρεωτική για όλους τους σκύλους. Όμως, σύμφωνα με το νόμο 4039/12 «…δεν θεσπίζεται … γενική υποχρέωση κάθε ιδιοκτήτη σκύλου να τοποθετεί φίμωτρο σε αυτό προκειμένου να κυκλοφορήσει…». Σε περίπτωση που προκληθεί βλάβη ή ζημία σε τρίτον, εφαρμογή έχουν:

το άρ. 308 «Απλή σωματική βλάβη» (ή σε συνδ. με άρ. 15 ή 309 ή 314-315 Π.Κ.) του Ποινικού Κώδικα, το οποίο είναι πλημμέλημα και διώκεται κατ΄ έγκληση (με κατάθεση παραβόλου), το άρ. 435 «Πρόκληση κινδύνου με ζώα» του Ποινικού Κώδικα, που αφορά ζώα με επικίνδυνα ελαττώματα, είναι πταίσμα και διώκεται αυτεπαγγέλτως, και το άρ. 924 «Ευθύνη του κατόχου ζώου» του Αστικού Κώδικα.

Σύμφωνα με την υπ΄αριθμόν 161.597 από 04/04/2012 διευκρινιστική εγκύκλιο της Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κας ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Κων/νας προς τον κ. Δημόσιο Κατήγορο Αθηνών, «…στο άρ. 5 του Ν. 4039/12 προβλέπονται οι υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (σήμανση και καταγραφή τους, έκδοση βιβλιαρίου υγείας, τήρηση κανόνων ευζωίας, κτηνιατρικές εξετάσεις κ.λ.π.). Στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου προβλέπεται ευθύνη, κατ΄ άρθρο 924 Αστικού Κώδικα -βλέπε παρακάτω-, του κατόχου ζώου συντροφιάς για κάθε ζημία ή βλάβη που αυτό προκαλεί, χωρίς να προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις του κατόχου, ώστε να αποφευχθεί η ζημία ή βλάβη. Επιπλέον, η επόμενη παράγραφος εξειδικεύει τις υποχρεώσεις κάθε ιδιοκτήτη σκύλου αναφέροντας ότι οφείλει να μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του ζώου πάντα με συνοδό και να παίρνει κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ο σκύλος του από το χώρο ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους, χωρίς ουδέν να αναφέρεται περί τοποθέτησης φίμωτρου, όπως προβλεπόταν σχετικά για την «κυκλοφορία των κυνών εντός των πόλεων» στο άρθρο 3 της Υγειονομικής Διάταξης 102124/1938. Ωστόσο, το άρθρο 21 του ν. 4039/12 προβλέπει, παραπέμποντας στο άρ. 5 παρ. 2 και 3, την επιβολή διοικητικών προστίμων στον κύριο/κάτοχο/συνοδό/φύλακα σκύλου σε περίπτωση που αυτός δεν τηρήσει τους κανόνες για τον «ασφαλή περίπατο» του σκύλου. Εξ αυτού συνάγεται ότι αν ο ασφαλής περίπατος του συγκεκριμένου κάθε φορά ζώου προϋποθέτει την τοποθέτηση φίμωτρου σε αυτό, η παράλειψη τοποθέτησής του συνεπάγεται την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών προστίμων, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 4039/12. Πρέπει, λοιπόν, να κρίνεται κατά περίπτωση αν ο περίπατος ορισμένου ζώου δεν είναι ασφαλής (για ανθρώπους ή πράγματα), είτε γιατί δεν φέρει φίμωτρο, είτε γιατί ο συνοδός του δε το κρατάει δεμένο από κατάλληλο ιμάντα και αναλόγως να επιβάλλονται τα προβλεπόμενα στο άρθρο 21 διοικητικά πρόστιμα. Δεν θεσπίζεται, δηλαδή από το νόμο γενική υποχρέωση κάθε ιδιοκτήτη σκύλου να τοποθετεί φίμωτρο σε αυτό προκειμένου να κυκλοφορήσει (όπως προβλεπόταν από το άρθρο 3 της Υγειονομικής Διάταξης 102124/1938, η οποία ρυθμίζει διαφορετικά το ως άνω ζήτημα και συνεπώς οι κυρώσεις που αυτή προβλέπει δεν πρέπει να εφαρμόζονται) πλην, όμως, εφόσον κατά περίπτωση, η τοποθέτηση του φίμωτρου ή ιμάντα είναι απαραίτητη για την ασφαλή, για ανθρώπους και πράγματα, κυκλοφορία του συγκεκριμένου ζώου, αυτά πρέπει να τοποθετούνται, άλλως να επιβάλλονται οι κατά το άρθρο 21 Ν. 4039/12 διοικητικές κυρώσεις.».

Συμφωνείτε να πρέπει να φοράει φίμωτρο ο σκύλος; - Εικόνα 3

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΆρθρο 308 Ποινικού Κώδικα Απλή σωματική βλάβη 1. Όποιος με πρόθεση προξενεί σε άλλον σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών. Αν η κάκωση ή η βλάβη της υγείας που του προξένησε είναι όλως ελαφρά, τιμωρείται με κράτηση έως 6 μήνες ή με πρόστιμο έως 3.000 ευρώ. 2. Η σωματική βλάβη της παρ. 1 δεν είναι άδικη όταν επιχειρείται με τη συναίνεση του παθόντος και δεν προσκρούει στα χρηστά ήθη. 3. Ο υπαίτιος της πράξης της παρ. 1 είναι δυνατό να απαλλαγεί από κάθε ποινή αν παρασύρθηκε στην πράξη από δικαιολογημένη αγανάκτηση εξαιτίας μιας αμέσως προηγούμενης πράξης που τέλεσε ο παθών εναντίον του ή ενώπιόν του και που ήταν ιδιαίτερα σκληρή ή βάναυση.

Άρθρο 435 Ποινικού Κώδικα Πρόκληση κινδύνου με ζώα Όποιος: α) αφήνει να περιφέρεται ελεύθερο άγριο ζώο ή ζώο που έχει επικίνδυνα ελαττώματα. β) παραλείπει να πάρει τα προφυλακτικά μέτρα που απαιτούνται για να αποτραπούν οι βλάβες από τέτοια ζώα ή μέτρα που έχουν διαταχθεί από την αρμόδια αρχή. γ) διατηρεί επικίνδυνο άγριο ζώο χωρίς άδεια της αστυνομικής αρχής. δ) ερεθίζει σκυλιά εναντίον ανθρώπων, τιμωρείται με πρόστιμο ή με κράτηση 2 μηνών.

Άρθρο 924 Αστικού Κώδικα Ευθύνη του κατόχου ζώου Ο κάτοχος ζώου ευθύνεται για τη ζημία που προξενήθηκε απ’ αυτό σε τρίτον. Αν η ζημία έγινε από κατοικίδιο ζώο που χρησιμοποιείται για το επάγγελμα, τη φύλαξη της κατοικίας ή τη διατροφή του κατόχου του, αυτός δεν ευθύνεται, αν αποδείξει ότι δεν τον βαρύνει κανένα πταίσμα ως προς τη φύλαξη και την εποπτεία του ζώου.

Πηγή: superthema.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Μαριάννα Τουμασάτου: «Δεν μετάνιωσα που ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ»

Άγγελος Κωνσταντόπουλος: Σκηνές Αρχαίας Τραγωδίας Στην Κηδεία Του 6χρονου