in

Συμμαθήτρια Τσιόδρα: «Στο σχολείο μου είχε ζητήσει να τα φτιάξουμε»

Σωτήρης Τσιόδρας: Ο γνωστός λοιμωξιολόγος αποτελεί έναν επιστήμονα της ελληνικής ομογένειας. Ο Έλληνας λοιμωξιολόγος είναι ιδιαίτερα δραστήριος τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επιστημονικό επίπεδο. Ο διάσημος επιστήμονας είναι ο άνθρωπος που ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες, καθώς και ένα από τα άτομα που προσπαθεί να βοηθήσει όπου του ζητηθεί.

Σωτήρης Τσιόδρας: Πότε συστήθηκε στους πολίτες


Τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ως κορυφαίο επιστήμονα στον τομέα της Λοιμωξιολογίας τον γνώρισε το τηλεοπτικό κοινό όταν πριν από δυόμισι χρόνια εμφανίστηκε σε πρωινή εκπομπή για να σχολιάσει το ζήτημα της υποτιθέμενης χολέρας που είχε ξεσπάσει στο νοσοκομείο “Ελενα”. Εκεί ξεδίπλωσε με γαλήνια εγκράτεια την επιστημονική του τεχνογνωσία.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπήρχε κάτι το ανησυχητικό. Αργότερα κλήθηκε πάλι στην τηλεόραση για να μιλήσει για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Και σε αυτή την εκπομπή πρόταξε διεξοδικά τις επιστημονικές του γνώσεις, δίχως να παραλείψει να τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης των δομών υγείας για την αντιμετώπιση των πάσης φύσεως και προέλευσης ιών.

Σωτήρης Τσιόδρας: Εκπαίδευση και στρατός

Γεννημένος στις στις 13 Οκτωβρίου του 1965 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Μετά την επάνοδό του στην Ελλάδα πήγε Γυμνάσιο και Λύκειο στο 15ο της Κυψέλης. Από εκεί πήρε απολυτήριο με βαθμό 19 7/13. Το 1984, στα 19 του χρόνια, δίνει εισαγωγικές εξετάσεις για την Ιατρική Σχολή. Μπαίνει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μεταγράφεται ως αριστούχος μετά από δύο χρόνια στη Ιατρική Σχολή Αθήνας. Σε αυτή αποφοιτά με βαθμό πτυχίου “Αριστα”, τον Μάρτιο του 1991.

Ακολουθεί η στρατιωτική του θητεία στο Πεζικό. Εκεί υπηρετεί ως γιατρός στα Κέντρα Εκπαίδευσης Υγειονομικού στο Μεσολόγγι, στην Άρτα, στη Σύμη, στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Σε αυτό ειδικεύεται επί 6 μήνες στην Παθολογία. Κατόπιν κάνει το Αγροτικό του επί 9 μήνες στο Κέντρο Υγείας του Άστρους Κυνουρίας.

Στη συνέχεια συνεχίζει τις σπουδές του στις ΗΠΑ. Εκεί παραμένει για 7 χρόνια, ολοκληρώνοντας τη μεταπτυχιακή του εκπαίδευση. Αποκομίζει σημαντική κλινική εμπειρία στα τρία χρόνια παραμονής του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Albert Einstein” στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια. Παράλληλα διδάσκει φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Temple στην ίδια πόλη.

Στη συνέχεια, μετά από αυστηρή διαδικασία επιλογής είναι ο μοναδικός υποψήφιος από ξένη χώρα που γίνεται δεκτός στο πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Παθολογία – Λοιμωξιολογία. Αυτό γίνεται σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία την Νέας Αγγλίας, το Beth Israel Deaconess της Βοστόνης. Αυτό αποτελεί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Εξειδικεύεται εκεί επί 4 χρόνια με υποτροφία κλινικού ερευνητή. Παίρνει μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Ιατρικές Επιστήμες από το Χάρβαρντ. Έχει ήδη λάβει άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος από την Πολιτεία της Μασαχουσέτης. Μετά από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης της Αμερικανικής Επιτροπής Εσωτερικής Παθολογίας αποκτά ειδικότητα στη Λοιμωξιολογία.

Σωτήρης Τσιόδρας: Τα χρόνια ως μαθητής

Οι συμμαθητές του Σωτήρη Τσιόδρα μίλησαν αποκλειστικά στον Star και μοιράστηκαν περιστατικά της μαθητικής τους ζωής. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν ώριμος και μετρημένος από παιδί. Φορώντας τα γυαλιά του, στεκόταν με τον ίδιο τρόπο στον φακό, όπως και σήμερα. Την δεκαετία του ‘80 είχε πλάι του τους συμμαθητές του. Δεν υπήρχε Νίκος Χαρδαλιάς, δεν υπήρχε φυσικά ούτε ούτε κορονοϊός. Οι ανησυχίες ήταν άλλες.

“Με τον Σωτήρη ήμασταν συμμαθητές από το δημοτικό μέχρι την Γ’ λυκείου, για 12 χρόνια. Ο Σωτήρης ήταν πάντα ο αθόρυβος εργάτης. Δεν ήταν ούτε ο φασαριόζος, ούτε ο εξυπνάκιας, ούτε το σαΐνι, αλλά ούτε και ο απουσιολόγος. Ήταν ένα ήσυχο παιδί, ο αθόρυβος εργάτης”, αναφέρει παλιά συμμαθήτρια του καθηγητή και λοιμωξιολόγου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Γ. Μπουτάρης: «Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας- Οταν πάω στο εξωτερικό με αντιμετωπίζουν σαν λεπρό»

Εδω υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος,η Μαρλέν έχει σχέση με τον Σταύρο