Η Τουρκία εκτόξευσε επιτυχώς τους πρώτους πυραύλους δικής της παραγωγής «Gokdogan» και «Bozdogan», θέλοντας σε λίγα χρόνια να απεξαρτηθεί από το αμερικανικό οπλοστάσιο και να μην έχει  ανάγκη τις ΗΠΑ.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας θέλει να ενισχύσει την αυτάρκεια και την αυτονομία  της χώρας στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών. Είναι γεγονός ότι η Τουρκία βασιζόταν στην προμήθεια οπλικών συστημάτων και μέσων κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ και δευτερευόντως στην Γερμανία.


Στο  παρελθόν αλλά και στο παρόν οι δύο  αυτές χώρες έχουν απορρίψει αιτήματα της Τουρκίας για αγορά συγκεκριμένου εξοπλισμού. Η Γερμανία έχει επίσης απορρίψει συνολικά 19 αιτήματα της Τουρκίας το χρονικό διάστημα 2010-2017, με την αιτιολογία της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Η εντολή του Τούρκου προέδρου όμως είναι …απεξάρτηση από ΗΠΑ  και ΕΕ …εδώ και τώρα.

Τα ηγεμονικά αυτά  σχέδια τυγχάνουν της έγκρισης του Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν. Δεν είναι τυχαίο ότι με τις μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν αυξήθηκε η εποπτεία και ο έλεγχος του Προέδρου σε ότι αφορά την αμυντική βιομηχανία. Για παράδειγμα, «δικοί του άνθρωποι» ελέγχουν εξονυχιστικά  την τουρκική αμυντική Βιομηχανία, εγκρίνοντας τα κονδύλια που προορίζονται για τον τομέα της άμυνας.

Οι πύραυλοι αυτοί  θα αντικαταστήσουν τους αξιόπιστους και κορυφαίους στο είδος τους στην δύση , αμερικανικούς AIM-120 AMRAAM και AIM-9X Sidewinder, σε μια σαφή κίνηση αποδέσμευσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας από το οπλοστάσιο των ΗΠΑ και κάποια στιγμή από ότι φαίνεται και του ΝΑΤΟ.

Κατασκευάσθηκαν από εμπειρογνώμονες των τουρκικών στρατιωτικών ινστιτούτων με τη συνεργασία της επιστημονικής και τεχνικής έρευνας του γνωστού ινστιτούτου TUBITAK .

Οι δοκιμές διεξήχθησαν στη μονάδα στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Σινώπη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των δοκιμών, το τελευταίο τρίμηνο του 2018, πύραυλοι αυτού του είδους  θα δοκιμασθούν σε στόχους στην θάλασσα αλλά και από μαχητικό αεροσκάφος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το βλήματα πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς «Gokdon» και «Bozdogan» μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε μικρή απόσταση, σύμφωνα με το πρακτορείο. Η περάτωση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί το 2020, όταν και  θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο βλήματα είναι συμπληρωματικά: Το GÖKDOĞAN περιγράφεται ως βλήμα μικρής εμβέλειας, υψηλής ευελιξίας, με υπέρυθρη καθοδήγησηt, ενώ το BOZDOĞAN περιγράφεται ως βλήμα μεγάλης εμβέλειας με ενεργή κεφαλή αναζήτησης ραντάρ, με ικανότητα εμπλοκής πολλαπλών στόχων και επικαιροποίησης στόχου μέσω ζεύξης δεδομένων.

Σαφέστατα επιδίωξη της Άγκυρας τόσο με τους πυραύλους αυτούς , όσο και με την αγορά ρωσικών πυραύλων  S-400 είναι η ελληνική πολεμική αεροπορία και η ‘ομπρέλα προστασίας» που αυτή παρέχει πάνω από το Αιγαίο, τρομοκρατώντας τους Τούρκους πιλότους

 

loading...