Τα Χριστούγεννα έρχονται σιγά, σιγά και ήρθε και η ώρα να μυρίσει και το σπίτι αντίστοιχα. Η πιο διάσημη συνταγή είναι η συνταγή για χριστουγεννιάτικα κουλουράκια. Μπορεί να είναι ξενόφερτη μεν, είναι πεντανόστιμη δε. Γνωστά και ως gingerbread men κουλουράκια- ανθρωπάκια από τζίντζερ- είναι ένα μιξ από πολλά μπαχαρικά που πραγματικά θα μοσχοβολήσουν το σπίτι.
Η διαδικασία είναι πανεύκολη. Ξεκίνα να βγάζεις από ντουλάπι και ψυγείο τα υλικά που θα χρειαστούν. Θα σου δείξω πως φτιάξεις χριστουγεννιάτικα κουλουράκια βήμα- βήμα. Πιστεύω ότι θα σου αρέσουν πολύ και ίσως να τα κάνεις ξανά χωρίς να είναι γιορτινές μέρες. Δες επίσης πως να φτιάξεις το εύκολο χριστουγεννιάτικο ρόφημα (eggnog)!
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
Για τα κουλουράκια:
- 3 1/4 κούπες αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 1 κ.γ μαγειρική σόδα
- 1/4 κ.γ αλάτι
- 2 κ.γ τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κ.γ κανέλα σε σκόνη
- 1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο
- 1 πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη
- περίπου μισό φλιτζάνι μέλι (όχι πολύ πηχτό)
- 1 μεγάλο αυγό
- 3/4 φλ. καστανή ζάχαρη
- 1 φλ. βούτυρο (εκτός ψυγείου για να είναι μαλακό)
Για το γλάσο:
- 3 φλ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
- 3 ασπράδια
- χρώμα ζαχαροπλαστικής (για τη διακόσμηση)
Εκτέλεση:
Ξεκίνα χτυπώντας το βούτυρο με την ζάχαρη. Μόλις χτυπηθούν καλά και έχει αφρατέψει το βούτυρο, πρόσθεσε τα μυρωδικά, το αυγό και τέλος το μέλι. Χτύπα τα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα μαζί καλά. Στην περίπτωση που το μέλι σου είναι πηχτό, βάλε το για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Να αραιώσει λίγο για να μπορείς να το ανακατέψεις ευκολότερα. Αν δεν έχει μικροκύματα, ζέστανε το λίγο στο μάτι της κουζίνας.
Ανακάτεψε το αλεύρι με το αλάτι και την μαγειρική σόδα και πρόσθεσε το σιγά, σιγά στο μείγμα σου. Αφού δημιουργηθεί ένα ζυμαράκι τύλιξε το με μεμβράνη και βάλε το στο ψυγείο για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα, βγάλε το ζυμάρι από ψυγείο, ρίξε λίγο αλεύρι στον πάγκο και άνοιξε τη ζύμη σε πάχος 1 εκατοστό. Με ένα κουπ-πατ σε σχήμα από ανθρωπάκι, ξεκίνα να κόβεις. Βάλε τα ανθρωπάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήσε στους 160 στον αέρα για 12 λεπτά.
Tip: Αν δεν έχεις ανθρωπάκια, μπορείς να κάνεις όποιο άλλο χριστουγεννιάτικο σχέδιο έχεις. Επίσης, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σου μπορεί να πάρει από 10 έως 14 λεπτά. Στόχος είναι να σκουρύνουν και να είναι σκληρά όταν τα πιέζεις.
Όσο περιμένεις τα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια σου να κρυώσουν, ξεκίνα να χτυπάς το γλάσο. Χτύπα τα ασπράδια με την άχνη ζάχαρη και μετά πρόσθεσε τα χρώματα που θέλεις για να στολίσεις τα κουλουράκια. Εγώ προτιμώ αφού χτυπήσω στα ασπράδια με την άχνη ζάχαρη, να την μοιράζω σε μπολάκια. Έπειτα να βάζω σε κάθε μπολάκι και το χρώμα που προτιμώ, για να μην γίνεται χαμός. Βέβαια, αν δε θες μπορείς να τα διακοσμήσεις με άσπρο γλάσο! Τα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια είναι έτοιμα και χαμογελαστά!