in

Τα «δίνει όλα» για τις εκλογές ο Α.Τσίπρας: 13η σύνταξη & μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση, ενέργεια

Τα “δίνει όλα” για τις εκλογές ο Α.Τσίπρας παρουσιάζοντας το προεκλογικό πακέτο των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησής του.

Οι ανακοινώσεις σηματοδοτούν την προσπάθεια να αλλάξει η πολιτική ατζέντα, αφού επελέγη να γίνουν μια μέρα προ της έναρξης της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση μομφής στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και ενώ μαίνεται η θύελλα των αντιδράσεων για τις σκαφάτες διακοπές του κ.Τσίπρα.


Στη συνέντευξη Τύπου, που μπορείτε να παρακολουθήσετε live, ο πρωθυπουργός -από το Ζάππειο- ανακοινώνει πακέτο κοινωνικών παροχών και μέτρα ενίσχυσης κοινωνικών ομάδων.

Πιο αναλυτικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Μέτρα για το 2019

 • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13% (εξαιρούνται ποτά – ροφήματα – αλκοόλ) και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από 24%) με συνολικό κόστος περίπου 260 εκατομμύρια.
 • Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερκπτωτικό συντελεστή του 6%. Μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις.
 • Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ

Μέτρα από το 2020

 • κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και σημαντική μείωση για μεγαλύτερα εισοδήματα
 • αύξηση συντελεστή της απόσβεσης νέων επενδύσεων στο 150%
 • επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων για πρόσληψη νέων έως 25 ετών στο 80% και για νέους έως 29 ετών 25% επιδοτηση
 • μείωση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 11%
 • μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%
 • έκπτωση από φορολογητέο εισόδημα των τόκων όλων των στεγαστικών δανείων
 • μείωση φόρου εισοδήματος για νησιά έως 3.000 κατοίκων
 • μείωση ΕΝΦΙΑ σε νησιά έως 1.000 κάτοικων
 • μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές (Α και Β)

Τα μέτρα είχαν εξειδικευτεί και «κλειδώσει» νωρίτερα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με τη φράση: “Τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε ή ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί, να γευτούν τους καρπούς των κόπων τους”, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει από το Ζάππειο ένα “ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης” και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα εφαρμοστεί αρχής γενομένης από φέτος, δηλαδή το 2019, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Το πακέτο αυτό, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί με το οικονομικό επιτελείο, χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα, καθώς και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020.

“Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό”, υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την “σαφή πορεία ανάκαμψης” που βρίσκονται η χώρα και η οικονομία τα τελευταία χρόνια. Επισήμανε ειδικότερα ότι “βγήκαμε από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο του 2018 από 8 ολόκληρα χρόνια σκληρής προσαρμογής, η οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη φτηνότερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος από ποτέ άλλοτε, έχουμε καταφέρει να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και κάθε χρόνο όχι μόνο να πιάνουμε τους στόχους αλλά να τους υπερβαίνουμε κατά πολύ”.

“Ήρθε η ώρα οι θυσίες του λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται”

Ωστόσο, είπε πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος στα χρόνια της κρίσης “που δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα αυτής της θετικής και ελπιδοφόρας πορείας”. Για να σημειώσει ότι “τώρα όμως ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε η ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί δηλαδή, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους”.

Πάνω από 31 δισ. απόθεμα ρευστότητας, παρά το σχέδιο των προηγούμενων για “οικονομική ασφυξία και ‘παρένθεση'”.

Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, εξοικονόμηση εκατομμυρίων απ’ τους τόκους

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι ένα μέρος από αυτούς τους πόρους, 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. “Αυτό σημαίνει ότι ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή αλλά ότι εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ετησίως από τους τόκους”.

“Διασφάλιση οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση”

Τα υπόλοιπα περίπου 11,5 δισ., συνέχισε, θα αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση της οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη κρίση. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι σήμερα έδωσε εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός όπου “θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες 5,55 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα 3 χρόνια, 2020-2022.

“Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή το 3,5%”. Αλλά, τόνισε, “την ίδια στιγμή αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για έναν ανασχεδιασμό του μίγματος πολιτικής, για την εμβάθυνση δηλαδή της Νεάς Οικονομικής Πολιτικής που εγκαινιάσαμε στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με την υλοποίηση ενός ακόμα πιο φιλικού στην ανάπτυξη οικονομικού πακέτου για τα χρόνια που έρχονται”.

Χωρίς παραβίαση των στόχων για 3,5%, θα μπορούμε να σχεδιάσουμε το 2020-23 με 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε την εκτίμησή του πως το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, συνεπώς θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% ως το 2022 ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων. Ωστόσο σε περίπτωση που χρειαστεί θα έχουμε το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ’ έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό, είπε.

“Με δυο λόγια δηλαδή”, εξήγησε, “θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 εως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ”.

“Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα για ισχυρή τόνωση της ανάπτυξης τονώσει, θα τονώσει την οικονομία αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της αναπτυξιακής πορείας να γίνουν πιο γρήγορα αισθητά στους πολλούς”.

Δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. για το 2019 και 800 εκατ. για το ‘20, επιπλέον της μη περικοπής του αφορλόγητου

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μεγέθη που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 και τις προβλέψεις που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίοδο 2019 -2022. Επισήμανε ότι για άλλη μια φορά, και για το 2018, τα μεγέθη ήταν μεγαλύτερα των αναμενόμενων. Με βάση αυτά, είπε,“προβλέπεται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος, επιπλέον αυτού που είχαμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019, ύψους 1,14 δισ. Ευρώ, 800 εκατ. για το 2020, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολογήτου, 1,22 δισ. για το 2021 και 2,33 δισ. για το 2022.

Σε αυτόν το χώρο -που κατά πάσα πιθανότητα και με βάση την εως τώρα εμπειρία μπορεί να είναι και μεγαλύτερος στο τέλος της χρονιάς- ερχόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά”, πρόσθεσε.

Με δυο λόγια, τόνισε ο πρωθυπουργός, “διαμορφώνονται οι όροι για ένα ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης αρχής γενομένης από το ‘19 αλλά και για τα επόμενα χρόνια”. Παρουσιάζοντας το πακέτο που ετοίμασε το οικονομικό επιτελείο, ανέφερε ότι χωρίζεται σε δύο μέρη:

Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020.

“Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό”, υπογράμμισε.

 

Αναλυτικά, η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ζάππειο:

«Καταθέτουμε σχέδιο για να γίνει η ανάκαμψη της οικονομίας «αισθητή» στον ελληνικό λαό», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ζάππειο, κατά τις 19.30 το απόγευμα της Τρίτης.

«Για 3η συνεχόμενη χρονιά η οικονομία έχει θετικό πρόσημο, εξυγειάναμε τα δημόσια οικονομικά, υπερβαίνουμε τους στόχους. Ωστόσο μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν έχει ακόμη αισθανθεί τα αποτελέσματα της θετικής πορείας. Ήρθε η ώρα να ανταμειφθούν», πρόσθεσε.

Όπως ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, 3,6 δισ. θα διατεθούν για πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ για εξοικονόμηση από τόκους. Περίπου 11,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για διασφάλιση εξόδου από την κρίση, συμπλήρωσε.

«Όλες μας οι ενέργειες, όλα αυτά τα χρόνια, έγιναν με σχέδιο και πολύ δουλειά. Και αυτό το σχέδιο παρουσιάζουμε σήμερα στον ελληνικό λαό. Το σχέδιό μας για την Ελλάδα των πολλών. Συνέντευξη τύπου με το οικονομικό επιτελείο, στο Ζάππειο Μέγαρο», υπογράμμισε.

«Έδωσα εντολή και ανοίξαμε έναν ειδικό λογαριασμό όπου θα καταθέσουμε 5,5 δισ. ευρώ ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών μας για τα επόμενα 3 χρόνια.

Υπάρχει απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για υλοποίηση φιλικού στην ανάπτυξη πακέτου. Εκτιμώ αυτό το πακέτο θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και δεν θα χρειαστουμε τον λογαριασμό δεσμευμένων χρημάτων

Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος της επόμενης τριετίας 1% του ΑΕΠ. Διαμορφώνεται ο χώρος για μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης.

Το πακέτο ελάφρυνσης αφορά μέτρα για το 2019 και μέτρα για το 2020 που θα εφαρμοστούν αργότερα. Για το ’19 εφαρμόζουμε μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από 24 σε 13% όπως και μετάταξη τροφίμων σε 13%. Μειώνετε ΦΠΑ σε ενέργεια για ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο σε 6% για κάθε νοικοκυριό και τις επιχειρήσεις. Προχωρούμε σε κατανομή 13ης σύνταξης κόστους που αντιστοιχεί στο δώρο Πάσχα, περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Για το 2020 το πακέτο που υπάρχει είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Τα μέτρα έχουν έντονο φιλοαναπτυξιακό πρόσημο. Προχωρούμε σε κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και σημαντική μείωση για μεγαλύτερα εισοδήματα. Από το 2020 αύξηση συντελεστή της απόσβεσης νέων επενδύσεων στο 150%

Από το 2020 επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων για πρόσληψη νέων έως 25 ετών στο 80% και για νέους έως 29 ετών 25% επιδότηση.

Από το 2020 μειώνουμε μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ στο 11%».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Μανώλης Σαββάκης – Manolis Savvakis / Power of Love

Πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος: «Κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να χειροδικήσουν και οι μετανάστες»