in

Τα τυροπιτάκια με τα χίλια πρόσωπα

Υλικά και οδηγίες

Για τη ζύμη:


1 κούπα ελαιόλαδο (250 γρ.)
1 κούπα γάλα χλιαρό (250 γρ.)
1 φακελάκι μαγιά
2 αυγά χτυπημένα (τύπου ομελέτα)
1 κ.γ. αλάτι (γεμάτο)
1 κ.γ. ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις
λίγο επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση:

300 γρ. φέτα(πικάντικη κάπως)
100 γρ .ανθότυρο
ελάχιστο κίτρινο τυρί τριμμένο
1 αυγό
λίγο πιπέρι
Για τη διακόσμηση:

τον κρόκο από ένα αυγό
σουσάμι
λίγο νερό ή λίγο γάλα
Στη γνωστή ευρύχωρη λεκάνη ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά , το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για λίγο, μέχρι τα υλικά μας να ενωθούν. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη απαλή και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης (στη φάση αυτή η ζύμη θυμίζει κάτι από ζύμη τσουρεκιού).
Αφήνουμε για λίγο τη ζύμη μας στην ησυχία της να ξεκουραστεί, σκεπασμένη για περίπου μισή ώρα (και παραπάνω δεν πειράζει) και στη συνέχεια την χωρίζουμε σε έξι κομμάτια.

Τα πλάθουμε σε μπαλάκια και το καθένα από αυτά το ανοίγουμε σε φύλλο παχουλό με διάμετρο περίπου 28 εκατοστά. Κόβουμε το κάθε φύλλο στα τέσσερα και μετά το κάθε τέταρτο στη μέση. Έτσι θα έχουμε από κάθε φύλλο οκτώ τρίγωνα φυλλαράκια. Στο πλατύ μέρος του φύλου τοποθετούμε τη γέμιση, γυρίζουμε λίγο τις άκρες από τα φυλλαράκια προς τα μέσα, για να μη φύγει η γέμιση, και τυλίγουμε σε ρολάκια, δηλαδή σε σχήμα κρουασάν.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα κρουασανάκια μας το ένα δίπλα στο άλλο ενώ τα αλείφουμε ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια περνάμε την επιφάνειά τους με τον κρόκο που του έχουμε προσθέσει μια κουταλιά της σούπας νερό ή γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 ° C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν στρουμπουλά και ροδοκόκκινα.

Είναι ωραία ζεστά αλλά και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος τρώγονται μια χαρά…

Σημείωση:
Θέλω να σας πω ότι το φύλλο αυτό ανοίγει πάρα πολύ εύκολα, γιατί είναι πολύ μαλακό. Απλώς προσπαθήστε να το κάνετε στρογγυλό. Αν θέλετε, μπορείτε να τα κάνετε χωρίς γέμιση και μετά να προσθέσετε μέλι ή μαρμελάδα αφού τα ανοίξετε με ένα μαχαίρι στη μέση. Επίσης, αν περισσέψει ζύμη, αφήστε την στο ψυγείο και φτιάξτε τα την επόμενη μέρα.

ΠΗΓΗ: www.xrysessyntages.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Αλμυρό κέικ με τυριά και ζαμπόν

Υπέροχο κέικ βανίλιας με γέμιση Nutella