Menu

Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

in

«Τανάλια» Ελλάδας-Αιγύπτου: Η «Μέδουσα» προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία – «Σφραγίζει» το Κρητικό πέλαγος με κοινή αρμάδα

Ξεκινά από σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου, η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 7-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 18», στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Να θυμίσουμε πως στις δύο περασμένες φορές που διεξήχθη η συγκεκριμένη άσκηση ενόχλησε πάρα πολύ την Τουρκία, σε σημείο μάλιστα που να προχωρήσει σε έντονες διαμαρτυρίες. Την τελευταία φορά είχε γίνει στην έρημο και την θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου και πριν από αυτή στην περιοχή της Ρόδου

Στην φετινή άσκηση προσκλήθηκαν και θα συμμετάσχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου με προσωπικό και μέσα.

Η άσκηση διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στο Κρητικό Πέλαγος, αντίστοιχα.

Σημαντικό στοιχείο που σίγουρα θ’ ανεβάσει τη ρητορική έντασης από την πλευρά της Άγκυρας τις επόμενες ημέρες είναι ότι οι θαλάσσιοι δρόμοι που θα διεξαχθεί η «Μέδουσα» συμπεριλαμβάνουν τις περιοχές που θέλησε ξανά η Τουρκία να αμφισβητήσει μέσω της παρουσίασης χαρτών, οι οποίες ωστόσο ανήκουν στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, την οποία η γειτονική χώρα επιμένει να μην αποδέχεται.

Όσες φορές κι αν έχει διεξαχθεί η άσκηση «Μέδουσα» η Άγκυρα διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στη Μουσουλμανική χώρα και τους Χριστιανούς Έλληνες και Κυπρίους. Από την άλλη πλευρά να υπενθυμίσουμε και τις δηλώσεις Αιγυπτίων Αξιωματούχων πως η χώρα τους θ’ αντιδράσει προς οποιονδήποτε απειλήσει σύμμαχη χώρα των ενεργειακών συμφερόντων της περιοχής.

Αυτό από μόνο του είναι ακόμη ένα στοιχείο το οποίο είχε αποδείξει ότι η Άγκυρα έχασε κάθε έρεισμα στον Μουσουλμανικό κόσμο, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια αξιόλογη δύναμη η οποία ωστόσο κατάφερε από τους χειρισμούς της κυβέρνησής της να περάσει στην απομόνωση. Μέσω της άσκησης «Μέδουσα» εκείνο που αναδεικνύεται ως στρατηγικό μήνυμα είναι ότι οι «συμβαλλόμενες» χώρες έχουν ως κύριο στόχο την σταθερότητα, την ασφάλεια και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους στην ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή η οποία δεν έχει σταματήσει ν’ απασχολεί διεθνώς για τις γεωπολιτικές της αλλαγές.

Η σημειολογία των ενισχυμένων στην άσκηση Αιγυπτιακών Δυνάμεων Ανώτατες πηγές από το ΓΕΕΘΑ που πολλάκις έχουν βρεθεί να συνεργάζονται με Αιγυπτίους, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της άσκησης, σημειώνουν ότι αυτή τη φορά η «Μέδουσα» διεξάγεται εν μέσω εξελίξεων που αφορούν όλη τη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου η οποία διαρκώς είναι στην «κόψη του ξυραφιού» κυρίως διότι αναμένονται νέες εξελίξεις στην περιοχή της Λιβύης, ενώ βεβαίως η Τουρκία αποτελεί την πηγή μέσα από την οποία διατηρούνται οι εντάσεις στα ενεργειακά με διαρκείς αμφισβητήσεις από την πλευρά της τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ελλάδα, αναφέρει το hellasjournal.

Η Αίγυπτος θα παραστεί στην «Μέδουσα» και πάλι με το Γαλλικής κατασκευής -από την εταιρία που έχει σχεδιάσει και τις φρεγάτες Belhara για τις οποίες η Ελλάδα έχει δηλώσει ενδιαφέρον- ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral «Anwar El Sadat», φρεγάτα Fremm, υποβρύχιο, δυο πυραυλακάτους, έξι μαχητικά F-16 και αεροσκάφος E2-C. Επιπλέον μονάδες αμφίβιων καταδρομών και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων της Αιγύπτου θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν ξανά στην Ελλάδα και ύστερα από τις διαρκείς συνεκπαιδεύσεις με Έλληνες, αυτή τη φορά οι κινήσεις τους αναμένεται να επεκταθούν σε περισσότερα σενάρια δράσεων, κάτι που στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας έχουν συμφωνήσει οι δυο πλευρές.

Οι Ελληνικές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:

3 Φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα.
1 Υποβρύχιο.
2 Πυραυλακάτους.
1 Αρματαγωγό.
8 Αεροσκάφη F-16.
1 Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ.
1 Ελικόπτερο SUPER PUMA.
3 Ελικόπτερα CHINOOK.
4 Επιθετικά Ελικόπτερα AH-64.
2 Διμοιρίες Πεζοναυτών.
Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Οι Κυπριακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:

1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης.
Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Οι Αιγυπτιακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:

1 Ελικοπτεροφόρο πλοίο (MISTRAL CLASS).
1 Φρεγάτα.
1 Υποβρύχιο.
2 Πυραυλακάτους.
6 Αεροσκάφη F-16.
1 Αεροσκάφος Ε2-C.
Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών με τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν:

Την βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο.
Την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.
Την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας.
Το σχεδιασμό και εκτέλεση αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων.
Την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
Την εξάσκηση σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations).
Την εκτέλεση γυμνασίων επικοινωνιών, διοικητικής μέριμνας και πυρών επιφανείας.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν παρατηρητές από ΗΑΕ, ΗΠΑ, Ιταλία, Μαρόκο και Πορτογαλία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Στους δρόμους η Ελληνική νεολαία για τη Μακεδονία – Αναρχικοί προκαλούν μαθητές στο Γέρακα – Η Κυβέρνηση τρέμει & αποκαλεί «φασίστες» όσους ξεσηκώνονται

«Ατσαλώνεται» η συμμαχία στην Α.Μεσόγειο: Επεκτείνεται η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ – ΗΠΑ προς Άγκυρα: «Μείνετε μακριά από την κυπριακή ΑΟΖ»

Back to Top

Ad Blocker Εντοπίστηκε!

Παρακαλώ απενεργοποιήστε το Adblock για να συνεχίσετε!

How to disable? Refresh