Σύμφωνα με το προ ημερών άρθρο μας με τίτλο «Σκάει» κάτι πολύ μεγάλο στην Συρία: Η Μόσχα στέλνει εσπευσμένα S-300 στη Δαμασκό – «Παγίδα» των Ρώσων στο Ισραήλ, είχαμε αναφέρει ότι χοντραίνει τις αντιδράσεις της η Μόσχα μετά την άνανδρη κατάρριψη ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους IL-20 και μεταφέρει εσπευσμένα πυραύλους S-300 στην Συρία παραδίδοντάς τους στα χέρια του Άσαντ.

Αυτό επιβεβαιώνεται κατά κάποιο τρόπο σήμερα μέσω και πάλι του ρωσικού τύπου και ειδικών φωτογραφιών.


Σήμερα, ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών ανακοίνωσε πως ήδη έχει ξεκινήσει η μεταφορά των S-300 στη Συρία.

Σειρά δορυφορικών φωτογραφιών λοιπόν που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο, δείχνουν ότι τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-300 πιθανότατα να έχουν ήδη παραδοθεί στη Συρία, παρά το γεγονός ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανέφερε ως χρονικό ορίζοντα παράδοσης τους τις δύο εβδομάδες.

Όπως αναφέρουν πολλά διεθνή ΜΜΕ, τρεις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από το Uralinform.Ru, παρουσιάζουν την άφιξη των οχημάτων ηλεκτρονικής καταστολής πλοήγησης και επικοινωνίας Krasukha 4 στη Συρία το βράδυ της Δευτέρας, μαζί με τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-300, σύμφωνα με ειδικούς.

Σύμφωνα με τον Ρώσο συντάκτη του άρθρου, ο ρωσικός στρατός έχει ήδη παραδώσει τους πυραύλους S-300 στη Συρία μέσω μεταγωγικών αεροσκαφών Il -76 MIDAS, τα οποία απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Mozdok, για την ρωσική βάση στην Συρία.

Πιθανότατα οι «διαρροές” και οι φωτογραφίες αποτελούν μια σαφή απάντηση του Κρεμλίνου στο Ισραήλ, μετά την πρόσφατη εμπλοκή του στην κατάρριψη του ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους.

Η όλη επιχείρηση μεταφοράς των S-300V4 φέρεται να έλαβε χώρα στις αρχές της εβδομάδας.

Συριακές πηγές μιλούσαν για την μεταφορά των πυραύλων από 4 μεγάλα μεταφορικά αεροσκάφη IL-78 (τα οποία έχουν τεράστιο ενδιαφέρον σχετικά με το φορτίο τους) και τα οποία φαίνονται στην αρχική φωτογραφία σε πληθώρα στην ρωσική βάση.

Άλλες πληροφορίες φέρουν το ρωσικό πλοίο Ro-Ro Sparta III να κινείται από το λιμάνι του Novorosiysk στην Ταρτούς έμφορτο με τους πυραύλους S-300.

Τη Δευτέρα, ο Ρώσος γερουσιαστής και πρώην διοικητής της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας Βίκτορ Μποντάρεφ ανέφερε ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει no fly zone πάνω από την Λαττάκεια, μετά την ισραηλινή επίθεση της περασμένης εβδομάδας.

«Η δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Ρωσική στρατιωτική βάση στη Λαττάκεια θα αποτρέψει επανάληψη της τραγωδίας του αεροσκάφους IL-20», δήλωσε ο Μποντάρεφ στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι «είναι απαραίτητο να ανακοινωθεί ότι οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένα αντικείμενα που θα ευρίσκονται στον εναέριο χώρο πάνω από το αεροδρόμιο Hmeimim, σίγουρα θα εξαλείφονται σε χρόνο μηδέν».

Επίσης και τα οχήματα ηλεκτρονικής καταστολής Krasukha 4, που φαίνονται στις  φωτογραφίες να εκφορτώνονται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Hmeymim, αποτελούν βασικό κομμάτι της «απάντησης» της Ρωσίας στο Ισραήλ και των συμμάχων του, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε υποσχεθεί ότι μαζί με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-300 θα εγκατασταθούν προηγμένα ηλεκτρονικά αντίμετρα για την «καταστολή της δορυφορικής πλοήγησης, των συστημάτων ραντάρ επί των πλοίων και των επικοινωνιών των αεροσκαφών που θα επιτίθενται σε στόχους στο έδαφος της Συρίας από εδώ και στο εξής».

Το τρίτο μέτρο που ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είναι μια δέσμη ηλεκτρονικών αντιμέτρων στην ακτογραμμή της Συρίας, τα οποία θα «μπλοκάρουν επίσης τη δορυφορική πλοήγηση, και τα συστήματα ραντάρ «εχθρικών αντικειμένων”.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιτίθεται σε ιρανικούς στόχους εντός της Συρίας, παρά το ότι θα αναβαθμιστεί πολύ η συριακή άμυνα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει και πιθανότατα προχωρά με την παράδοση των S-300, όπως υποδεικνύουν και οι φωτογραφίες και αυτό θα επιφέρει νέες εξελίξεις στην περιοχή οι οποίες είναι άγνωστες ακόμη.

loading...