loading...
loading...

«Όσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα» και διαφεύγουν σε άλλες χώρες, «επιστρέφονται», τόνισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ – Επέκταση για τρεις μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Για μία «εξαιρετικά λανθασμένη απόφαση», αναφορικά με την προσωρινή παροχή ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και για «σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν ήδη στο Αιγαίο», έκανε λόγο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος, «όσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα» και διαφεύγουν σε άλλες χώρες, «εκδίδονται», προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των κρατών, πάντα μέσα από το διάλογο.

«Πρόκειται για μία εξαιρετικά λανθασμένη απόφαση σχετικά με το θέμα της Ελλάδας. Ήταν μία απόφαση για τη στήριξη των πραξικοπηματιών και αυτή κρίθηκε από το Εφετείο. Περιμένουμε σύντομα τους οκτώ πραξικοπηματίες το συντομότερο δυνατό. Όσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα και διαφεύγουν σε άλλες χώρες, θα πρέπει να επιστρέφονται. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι γειτονικές χώρες. Με την Ελλάδα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όπως αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο. Θεωρούμε σημαντική την επίλυση αυτών των προβλημάτων μέσω του διαλόγου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Η δήλωση Μποζντάγ ήλθε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος έχει απαγορεύσει την έκδοση των οκτώ αξιωματικών στη γείτονα λόγω φόβων ότι δεν θα λάβουν δίκαιη δίκη για τη φερόμενη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα του 2016.

Πιο αναλυτικά όσα είπε ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο:
«Ελπίζουμε ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, κατά την επί της ουσίας συζήτηση, θα ακυρώσει την απόφαση της επιτροπής ασύλου, και αυτοί οι πραξικοπηματίες θα επιστραφούν (εκδοθούν) στην Τουρκία. Η έκδοσή τους θα βοηθήσει στην βελτίωση των καλών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας».

loading...

Ο κ. Μποζντάγ, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κάλυμνο και Φαρμακονήσι, όπου παρέστη στον καθαγιασμό των υδάτων και τις επικρίσεις που δέχθηκε η τουρκική κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί επέτρεψε να γίνει αυτό, δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο χώρες γειτονικές που έχουν σύνορα σε στεριά και θάλασσα. Και στις δύο χώρες, συνέχισε, «…υπάρχουν κύκλοι που επιθυμούν πολιτικά οφέλη, από τα θέματα, που δεν έχουν επιλυθεί μεταξύ των δύο χωρών. Όπως έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα, παράλληλα στο Αιγαίο και σε άλλα θέματα υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Στην Τουρκία εμείς ως κυβέρνηση πιστεύουμε ότι μια δίκαια βιώσιμη και ειρηνική λύση των προβλημάτων αυτών μπορεί να γίνει με το διάλογο και τονίζουμε πάντα ότι αυτά τα θέματα πρέπει να λυθούν με διάλογο. Εργαζόμαστε για αυτό το σκοπό. Στην περίοδο των κυβερνήσεών μας για το θέμα των συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος δεν έχει γίνει καμία μεταβολή, στην πράξη ή στο νομικό πλαίσιο και δεν μπορεί να γίνει και στο εξής. Αλλά και δεν θα επιτρέπαμε να γίνει. Δεν θα μπορούσε να είναι αποδεκτό. Κανένας δεν πρέπει να έχει τέτοιες σκέψεις. Διότι τέτοιες σκέψεις θα φέρουν σε δύσκολη θέση και αυτούς που τις κάνουν. Η Τουρκία σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη. Επί της ηγεσίας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βλέπουμε την υλοποίηση αυτής της ξεκάθαρης στάσης. Δεν υπάρχει επουδενί καμία μεταβολή και δεν θα υπάρξει και στο μέλλον.

Στην Τουρκία, κάποια κόμματα και ειδικότερα το Ρεπουμπλικανικό έχει καταστήσει εδώ και καιρό το θέμα αυτό γύρω από τα νησιά, θέμα για εσωτερική κατανάλωση. Και στην Ελλάδα κάποιοι πολιτικοί που το κάνουν θέμα εσωτερικής κατανάλωσης, εγώ από εδώ λέω σε όσους και στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα το κάνουν θέμα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης. Τους λέω ότι αυτό είναι ένα θέμα πάνω από την πολιτική και έτσι πρέπει να το αξιολογούν. Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να είναι αντικείμενο εσωτερικής κατανάλωσης».

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης ανακοίνωσε, επίσης, την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, η οποία επιβλήθηκε μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα και τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που ακολούθησαν.
loading...
loading...
loading...

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο