in

Τρέχουν οι εξελίξεις στα Σκόπια – Ζάεφ: «Υπαρκτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών – Κρίσιμες οι επόμενες μέρες» – Ανάλυση-κόλαφος από τη Μόσχα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα Σκόπια λίγη ώρα μετά από την δημοσίευση του τελικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, παραδέχεται πως οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για συμφωνία με την αντιπολίτευση, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Παράλληλα, Ρώσος πολιτικός αναλυτής επισημαίνει πως ανεξαρτήτως του αποτελέσματος το κρατίδιο των Σκοπίων θα ενταχθεί σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως οι αξιωματούχοι δεν ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος.


Συνεχίζει, λέγοντας πως επόμενος στόχος θα είναι η Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθώς «ο κόμπος γίνεται πιο στενός και θα αναγκαστούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ”.

Οι εξελίξεις τρέχουν και τις επόμενες μέρες θα δούμε τι θα καθοριστεί σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα γύρω από τα Σκόπια.

Ως μέρα ανάλυσης όλων των δεδομένων περιέγραψε τη σημερινή ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει κλίμα για συμφωνία με την αντιπολίτευση για συνταγματική αναθεώρηση ή εάν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Οι συζητήσεις, όπως ανακοίνωσε ο Ζάεφ, θα ξεκινήσουν από αύριο κιόλας ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ύστατη» τη λύση προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

«Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών. Ο νόμος και το Σύνταγμα προβλέπουν τις επόμενες κινήσεις. Αλλά ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε προσθέτοντας ότι «εάν όμως οι συζητήσεις αποτύχουν, τότε θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές».

Ο Ζάεφ προσδιόρισε από χθες ως πιθανό χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών τα τέλη Νοεμβρίου.

Σε ανάλογο μήκος κύματος η υπουργός Αμύνης Ραντμίλα Σεκερίνσκα σημείωσε: «Την ερχόμενη εβδομάδα θα αποτιμήσουμε εάν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία. Και αν όχι θα προκηρύξουμε πρόωρες εκλογές». Η ίδια δηλώνει ότι οι η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη ίσως να είναι αναγκαία, αλλά δυνητικώς θα εκτροχιάσει το όλο σχέδιο λόγω του σφιχτού χρονοδιαγράμματος».

Μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, οι ελπίδες των Σκοπίων για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θολώνουν δραματικά σημειώνει σε ανταπόκρισή του το Reuters. Πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι το αποτέλεσμα περιπλέκει ιδιαίτερα την πορεία του μικροσκοπικού πρώην γιουγκοσλαβικού κρατιδίου προς την ενσωμάτωσή του στις δυτικές δομές.

«Αντί να έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυτό θα καταφέρει απλά να βαθύνει την κρίση», λέει στο διεθνές πρακτορείο ο Πέταρ Αρκόφκσι. «Βαδίζουμε προς πρόωρες εκλογές και η ‘Μακεδονία’ δεν έχει χρόνο για αυτό», εκτιμά.

Τέλος, με πιθανότερο σενάριο ότι οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να προκηρυχθούν για τα τέλη Νοεμβρίου το νωρίτερο, μεταφέροντας τις συνταγματικές αλλαγές προς την άνοιξη, Ευρωπαίος αξιωματούχος θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η χρονική σύμπτωση των εξελίξεων στα Σκόπια με τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, η Μόσχα ξεκαθαρίζει την θέση της απέναντι στα Σκόπια και την πιθανότητα ένταξης του κρατιδίου σε ΕΕ-ΝΑΤΟ και εκθέτει τους Ευρωπαίους και ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους για τις σκοπιμότητές τους ανεξαρτήτως του δημοψηφίσματος.

«Είναι γελοίο ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επηρεάσει την επιθυμία των πολιτών της πΓΔΜ», τονίζει ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Αλεξάντερ Γκούσεφ. Ο ίδιος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως «ο κόμπος γύρω από τη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη θα γίνεται όλο και πιο στενός. Θα αναγκαστούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

«Στην πραγματικότητα, οι χώρες της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρονται για το πώς ψήφισαν οι πολίτες της πΓΔΜ στο δημοψήφισμα, καθώς η διαδικασία για την ενσωμάτωση της χώρας στις ευρωπαϊκές και στρατιωτικές δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προκαθορισμένη», εκτιμά ο διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικού Σχεδιασμού στη Μόσχα, καθηγητής Αλεξάντερ Γκούσεφ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

«Πολλοί ηγέτες», επισημαίνει σύμφωνα με το Sputnik, «που επισκέφτηκαν πρόσφατα τα Σκόπια, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, το ανέφεραν».

«Τα Σκόπια «πλημμύρισαν” με Ευρωπαίους βουλευτές, ηγέτες, και όλοι απηύθυναν κάλεσμα στην πΓΔΜ να συμμετέχει στο δημοψήφισμα και να ψηφίσει. Αλλά ουσιαστικά, το αποτέλεσμα δεν είχε καμιά σημασία για αυτούς, αφού η επακόλουθη διαδικασία φαίνεται μάλλον εποικοδομητική», σημειώνει ο κ. Γκούσεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο και η πλειοψηφία θα υποστηρίξει την ενσωμάτωση της πΓΔΜ στις ευρωπαϊκές δομές και το ΝΑΤΟ ως μέλος. Δεν θα υπάρξει αναστολή. Και νομίζω ότι απλά δεν τους ένοιαζε, το οποίο ήταν εμφανές ακόμη και πριν από το δημοψήφισμα, για τη γνώμη των πολιτών», συμπληρώνει.

Ο κ. Γκούσεφ υπογραμμίζει ότι «η πΓΔΜ θα γίνει το 30ο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, υπάρχουν τρεις βαλκανικές χώρες, η Σερβία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η πΓΔΜ». Προβλέπει μάλιστα, πως «ο κόμπος γύρω από τη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη θα γίνεται όλο και πιο στενός. Θα αναγκαστούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η πίεση θα είναι αρκετά μεγάλη αφού επιλυθεί το ζήτημα της ένταξης της πΓΔΜ».

«Φυσικά, όταν όλοι έλεγαν ανοιχτά ότι οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επηρεάσει κάπως την επιθυμία των πολιτών — είναι γελοίο», καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

My Style Rocks 2: «Είπα τέλος!» – Απασφάλισε η Φωτεινή Τράκα για τις… κλίκες! (βίντεο)

ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ… 36.000 περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις το 2017