Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης στην τουρκική εθνοσυνέλευση, υποστήριξε ότι το ζήτημα της κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο προκύπτει από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν καθορισμένα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο βουλευτής του Κόμματος ‘Εθνικιστική Δράση’ (MHP), Φαχρετίν Ογούζ Τορ, έκανε επερώτηση στην τουρκική βουλή, ρωτώντας τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών γιατί επί 12 χρόνια, 18 νησιά στο Αιγαίο βρίσκονται υπό την κατοχή της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο Τορ ρώτησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου γιατί στο νησί Ψέριμος (Κετσί στα τουρκικά), το οποίο ανήκει στην τουρκική επαρχία Μούγλα, έχει υψωθεί σημαία της Ελλάδας, γιατί υπάρχουν και κυκλοφορούν άνετα εκεί Έλληνες στρατιώτες και γιατί έχουν στρέψει τα κανόνια τους εναντίον της περιοχής Τουργκούτ Ρέις (περιοχή στην Αλικαρνασσό).
Απαντώντας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε τα εξής:
«Το γεγονός ότι υπάρχει ζήτημα με το καθεστώς κυριαρχίας μερικών νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες μία ισχύουσα διεθνής συνθήκη που να καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα. Όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο προσπαθούμε να τα λύσουμε με την Ελλάδα μέσω του διαλόγου. Η χώρα μας επιθυμεί να λύσει αυτά τα ζητήματα με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο και μέσω διαλόγου, που στόχο έχει τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας μας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της κυβερνώσας παράταξης από τότε που ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία. «Το υπουργείο μας, με διάφορες ανακοινώσεις από το 1996, έχει τονίσει ότι όσον αφορά το καθεστώς κάποιων διαφιλονικούμενων γεωγραφικών σχηματισμών, δεν θα αποδεχτούμε τη δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων εκ μέρους της Ελλάδας ή ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας (δημιουργίας τέτοιων τετελεσμένων), ότι δεν πρόκειται να επιφέρει από νομικής άποψης κανένα αποτέλεσμα».
Την απάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικρίνει σήμερα έντονα η αντιπολιτευτική εφημερίδα ‘Σοζτζού’, επειδή για αυτά τα 18 νησιά, ‘που βρίσκονται υπό την κατοχή της Ελλάδας’ -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά-, ο Τούρκος υπουργός όχι μόνο σιωπά, αλλά τα αναφέρει ως ‘νησάκια ή βραχονησίδες’, ενώ είναι μεγαλύτερα και από τα Πριγκηπονήσια της Κων/πολης. Μάλιστα, χαρακτηρίζει ‘ιστορική γκάφα’ την αναφορά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «υπάρχει ζήτημα με μερικά νησάκια και βραχονησίδες».
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι πρόσφατα επισκέφτηκε την Ψέριμο ακόμη και ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μαζί με τον αρχηγό του στρατού Ξηράς Αλκιβιάδη Στεφανή. Επικρίνει, επίσης, ότι τα νησιά αυτά, ενώ θεωρούνται αποστρατικοποιημένα, το περασμένο Πάσχα Έλληνες στρατιώτες σούβλιζαν μέχρι και αρνιά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Σοζτζού’.
sigmalive.com

loading...