Υλικά συνταγής
- νωπή μαγιά: 25 γρ.
- γάλα χλιαρό: 1/2 φλιτζάνι
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 500 γρ.
- αυγά: 3 μεγάλα
- ζάχαρη: 1 φλιτζάνι
- βούτυρο: 1 1/2 φλιτζάνι
- μαχλέπι: 1/2 κουταλιά της σούπας, κοπανισμένο
- Για το γλάσο και τη διακόσμηση
- ζάχαρη άχνη: 2 φλιτζάνια κοσκινισμένη και επιπλέον 2 κουταλιές της σούπας
- χυμός λεμονιού: 2 κουταλάκια του γλυκού
- ασπράδια αυγού: 2
- κουβερτούρα σε σταγόνες
- αμύγδαλα καβουρντισμένα
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Προσθέτετε 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και χτυπάτε τα υλικά μέχρι να πάρετε μία λεία ζύμη. Την σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
- Βάζετε τα αυγά με τη ζάχαρη σε σκεύος μπεν μαρί. Σε χαμηλή φωτιά χτυπάτε τα υλικά συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει χλιαρό. Λιώνετε το βούτυρο (πρέπει να προσέξετε να είναι χλιαρό και όχι καυτό). Αναμειγνύετε το αλεύρι με τη μαγιά και το μείγμα των αυγών ζάχαρης και προσθέτετε το μισό βούτυρο με το μαχλέπι.
- Ρίχνετε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνετε βουτώντας κάθε φορά τα χέρια σας στο βούτυρο που περίσσεψε μέχρι να το απορροφήσει όλο τη ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 5 ώρες). Ξαναζυμώνετε τη ζύμη και την πλάθετε σε σχήμα καρβελιού. Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί, καλύπτετε τον πάτο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βάζετε μέσα τη βασιλόπιτα. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Ψήνετε τη βασιλόπιτα στο φούρνο για 35-40′ περίπου.
- Για το γλάσο χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη και το χυμό του λεμονιού. Προσθέτετε κατόπιν επιπλέον 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη, για να αποκτήσει το γλάσο τη σωστή πυκνότητα.
- Απλώνετε το γλάσο στη βασιλοπίτα και σχηματίζετε με τις σταγόνες κουβερτούρας το “2016”. Προτού σφίξει το γλάσο πασπαλίζετε τα πλαϊνά της βασιλόπιτας με αμύγδαλα καβουρντισμένα.