in

Βγαίνουν μπροστά οι Μητροπολίτες: «Εθνική αυτοκτονία η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου» – «Δεν θα περάσει»

Εθνική αυτοκτονία και διχαστική χαρακτήρισε τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

«Αυτή τη στιγμή όπως και τόσους αιώνες πριν, είναι υποχρεωση μας να έχουμε ελληνορθόδοξη ενότητα για το καλό της πατρίδας μας παρά δημιουργούμε διχασμούς» είπε ο κ. Άνθιμος που χαρακτήρισε «διχαστική» τη συμφωνία «γιατί αν δεν ήταν τόσο το ποσοστό των ορθόδοξων στην Ελλάδα δεν θα ήταν πρόβλημα».


Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους πίσω από τις σφοδρές αντιδράσεις για τη συμφωνία ο κ. Άνθιμος είπε ότι «η πρώτη εντύπωση είναι ότι υπήρχε μια επιλογή σε αυτό που λέει ο κ. Πρωθυπουργός. Όταν αυτό κυκλοφόρησε υπήρξε τόση αντίδραση ότι θα εξανεστεί ο λαός που θα του χαλάσεις αυτό το δεσμό από τότε που γίναμε ελεύθερο κράτος».

«Εφάνη στην αρχή ότι ο μακαριώτατος ανταποκρίθηκε στην πρόταση του πρωθυπουργού. Αλλά αυτό την επόμενη ημέρα δημιούργησε τέτοια αντίδραση ώστε είμαι βέβαιος ότι δημιουργήθηκε ανησυχία που προκάλεσε τη συνεδρίαση της ιεραρχίας» συμπλήρωσε. Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε «εθνική αυτοκτονία» τη συμφωνία λέγοντας ότι «αυτά τα ράσα μας έδωσαν με τους ήρωες του ’21 να αποκτήσουμε την ελευθερία μας».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι Αλέξης Τσίπρας και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συζητούσαν για μήνες τη συμφωνία αυτή, ο κ. Άνθιμος είπε ότι «η συζήτηση μπορεί να είναι μεταξύ τους και να είναι συζήτηση αξιωματούχων, δεν είναι σύζητηση εκπροσώπων».

«Ήταν λάθος να δοθεί η εντύπωση, σε όσο βαθμό την έδωσαν, ότι εμείς συμφωνούμε και θα γίνει να χωριστεί η Εκκλησία από το Κράτος» πρόσθεσε ο κ. Άνθιμος ο οποίος στην ερώτηση αν η Εκκλησία θα χωρίστεί στα δύο απάντησε ότι «αυτό θα φανεί την Παρασκευή που κάλεσε συνεδρία της Ιεραρχίας για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε».

Εμφανίστηκε βέβαιος, τέλος, ότι «η μεγάλη πλειοψηφία της ιεραρχίας είναι υπέρ της διατηρήσεως της ενότητας Κράτους-Εκκλησίας για να σταθούμε ακέραιοι στον ιερό τόπο που επιβουλεύονται πολλοί».

Δείτε βίντεο:

ΠΥΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Τις ανησυχίες του για τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου εξέφρασε στον ANT1 ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνος.

O Μητροπολίτης Κρήνης και Καλαμαριάς τόνισε ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, είναι ανησυχητική και «ήρθε άκομψα ένα σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική πολιτεία και ορθόδοξη εκκλησία που μας πανικόβαλε, μας έφερε μπροστά σε αμηχανία και έκπληξη. Δεν γνωρίζαμε καθόλου γι’ αυτά τα οποία συζητήθηκαν σε αυτή τη συμφωνία”.

Συμπλήρωσε ότι «και ο χρόνος που ήρθε αυτό το σχέδιο συμφωνίας, ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε αλλά και το περιεχόμενο «μπάζει» από παντού”.

‘Έσπευσε όμως να συμπληρώσει ότι η επίμαχη συμφωνία «έχει και θετικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να τα κουβεντιάσουμε”.

Ο Μητροπολίτης Ιουστίνος, στάθηκε στο γεγονός, ότι ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τη συμφωνία ως τετελεσμένο γεγονός και κατά συνέπεια οι ιερείς θα απολυθούν εν μια νυκτί. Οι παπάδες επεσήμανε ο Μητροπολίτης, δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς δεν εργάζονται με ωράριο, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά η εξέλιξη αυτή συνιστά «εργασιακό πραξικόπημα» που ενδεχομένως θα επεκταθεί στο μέλλον και σε άλλες εργασιακές ομάδες.

Τέλος ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, εκτίμησε ότι αν το θέμα της συμφωνίας έρθει σε ψηφοφορία την επόμενη Παρασκευή στην Ιερά Σύνοδο, δεν πρόκειται να περάσει από την πλειοψηφία.

Comments

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Loading…

0

Comments

0 comments

Τα Τίρανα ήθελαν νεκρό τον Κατσίφα: Επί 5 ολόκληρα χρόνια τον παρακολουθούσαν! – Στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών ήταν ο εθνομάρτυρας

Η μάνα του Γρηγορόπουλου έλαβε ως αποζημίωση περίπου 800.000€. Αντιθέτως, στη μάνα της Μυρτούς έκοψαν το επίδομα