in

(vid) Σκληρή αντιμετώπιση από τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ φοιτήτριας που διαμαρτυρόταν για την δωρεάν σίτιση: “Έλα, έλα να φας” !

Συνέχισε την απαράδεκτα προσβλητικη συμπεριφορά κατά των φοιτητών του, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ο πρύτανης του Ιδρύματος Αχιλλέας Ζαπράνης, με αφορμή αυτη τη φορά παρέμβαση που πραγματοποίησαν στην Πρυτανεία την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ο Ιάσων Μπάντιος, ενδεικτικό αυτής της συμπεριφοράς ήταν το γεγονός ότι όταν μια φοιτήτρια ανέφερε το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση, ο πρύτανης έβγαλε το πορτοφόλι του απαντώντας «έλα, έλα να φας».


Φαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αχιλλέας Ζαπράνης αντιδρά με αντιδημοκρατικό τρόπο σε διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις των φοιτητών του Ιδρύματος που διήκει, καθώς τον Απρίλιο του 2017 είχε καλέσει τα ΜΑΤ να «προστατεύσουν» το Πανεπιστήμιο από τους φοιτητές τους, απαγορεύοντας τους την είσοδο στο κτίριο του ΠΑΜΑΚ

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία Φοιτητών ΠΑΜΑΚ, που πραγματοποίησε και την διαμαρτυρία στην Πρυτανεία:

«Στις 18/10, μετά από απόφαση της συνέλευσης φοιτητών Πα.Μακ., πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στην πρυτανεία, έχοντας ως κύριο αίτημα την άρση της απόφασης της κατάργησης της πτυχιακής εξεταστικής και επίσης τα δωρεάν συγγράμματα, τη δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλες/ους και το ζήτημα της παιδαγωγικής επάρκειας και της κατάργηση επαγγελματικών δικαιωμάτων που καταργούνται σε επί μέρους σχολές.

Η αυθαίρετη απόφαση της κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα μας καθώς μας αναγκάζει όχι μόνο να καθυστερήσουμε τις σπουδές μας, αλλά και να πληρώνουμε επιπλέον έξοδα διαμονής στην πόλη, νοίκι, μεταφορικά κ.α.

Η πρόθεση μας να μην λειτουργήσουμε δια αντιπροσώπων, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, ενόχλησε ιδιαίτερα το διοικητικό προσωπικό. Ακολούθησε μια ¨συζήτηση παρωδία¨, με τις πρυτανικές αρχές να απεκδύονται οποιαδήποτε ευθύνη. Επιπλέον, ο πρύτανης Αχιλλέας Ζαπράνης, αρνήθηκε όποια μορφή συζήτησης, ταπεινώνοντας μας με ιδιαίτερα προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ενώ δεν έλειψαν και οι απειλές για εισβολή των ΜΑΤ στον πανεπιστημιακό χώρο, για ακόμη μια φορά.

Για αυτό, δεν υποκύπτουμε σε κανέναν εκβιασμό. Απαιτούμε τα αυτονόητα:

• Άμεση άρση της απόφασης της κατάργησης της πτυχιακής εξεταστικής

• Δωρεάν συγγράμματα και σίτιση για όλες και όλους.

• Ενιαία και ισχυρά πτυχία με όλα τα επαγγελματικά μας δικαιώματα ενσωματωμένα σε αυτά.

Πρωτοβουλία φοιτητών Πα.Μακ».

Από την πλευρά της η Πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για επαναλαμβανόμενες, οργανωμένες και συστηματικές επιθέσεις εναντίον του Πρύτανη και κατά της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΠΑΜΑΚ:

«Από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μετά την κυκλοφορία εκ μέρους ομάδας γνωστών φοιτητών συγκεκριμένης παράταξης και ενδεχομένως άλλων προσώπων αφίσας, η οποία με ιταμό, αξιόποινο και ανήθικο τρόπο κακοποιεί το πρόσωπο και την προσωπικότητα του Πρύτανη, παραμορφώνοντάς τον σε καρικατούρα Χίτλερ, και μετά την ανάρτηση στο διαδίκτυο, εκ μέρους των ίδιων, βίντεο από την επιδρομή τους στο Γραφείο του Πρύτανη Αχιλλέα Ζαπράνη στις 18 Οκτωβρίου 2017, καθώς και την παράλληλη ανάρτηση κειμένου τους, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Προκειμένου να προστατευτεί το θεσμικό κύρος, του Ιδρύματος, της θέσης την οποία κατόπιν εκλογής κατέχει ο Πρύτανης, η βάναυσα πληττόμενη προσωπική του αξιοπρέπεια και η αναιδώς παραχαρασσόμενη πραγματικότητα, είναι απαραίτητο να επισημανθούν τα παρακάτω:

1. Οι επαναλαμβανόμενες, οργανωμένες και συστηματικές επιθέσεις εναντίον του Πρύτανη και κατά της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο μέχρι προσφάτως αποτελούσε νησίδα ηρεμίας και κανονικής εκπλήρωσης των ακαδημαϊκών καθηκόντων και στόχων, δείχνουν ότι αποβλέπουν ακριβώς στην άλωσή του και την υποταγή του στην παραεξουσία μειοψηφικών ομάδων που καταλύουν κάθε νομιμότητα και καταβαραθρώνουν το επίπεδο των σπουδών.

2. Από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δηλώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα καμφθεί ούτε από επικοινωνιακά τεχνάσματα ούτε από αθλιότητες σαν αυτές που διαπράχθηκαν σε βάρος του.

3. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν θα παραχωρηθεί στα παράκεντρα εξουσίας, που με πρόσχημα προβλήματα των φοιτητών επιδιώκουν να επιβάλλουν με τη βία τις θέσεις τους.

4. Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καλεί την Σύνοδο των Πρυτάνεων να ξυπνήσει από το λήθαργό της και να πάρει επισήμως θέση απέναντι στα εντεινόμενα και κλιμακούμενα κρούσματα βίας, πριν είναι πολύ αργά για τα δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια.

Ειδικότερα για την ανακοίνωση και το βίντεο που κυκλοφόρησε επισημαίνονται τα εξής:

• Στην τελευταία επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής εις βάρος του Πρύτανη, περίπου τριάντα φοιτητές, χωρίς τη συγκατάθεσή του τον βιντεοσκόπησαν και στη συνέχεια προέβαλαν στο διαδίκτυο αποσπασματικές εικόνες προκειμένου να τον δυσφημίσουν, χωρίς να περιγράφουν τα πραγματικά γεγονότα.

• Είναι γνωστοί στην Πρυτανεία και σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι που στα επεισόδια του περασμένου Απριλίου, παρεμπόδιζαν με τη βία την είσοδο του Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο.

• Δεν εκπροσωπούν κανέναν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εκτός από τους εαυτούς τους και δεν έχουν καμιά σχέση με τον επίσημο Σύλλογο Φοιτητών.

• Στην ανακοίνωσή τους δεν αναφέρουν ότι επί δυόμιση ώρες είχαν βιαίως καταλάβει την Πρυτανεία, κραυγάζοντας και παρεμποδίζοντας τη λειτουργία της.

• Δεν αναφέρουν, επίσης, ότι τόσο ο Πρύτανης όσο και οι Αντιπρυτάνεις τους εξήγησαν περισσότερες από 30 φορές ότι τα κονδύλια της σίτισης προέρχονται και κατανέμονται από το Υπουργείο Παιδείας. Το Υπουργείο ορίζει το κατά κεφαλήν ποσό που δίνεται, το Υπουργείο θέτει τα κριτήρια όσων δικαιούνται σίτισης. Το Πανεπιστήμιο διαδραματίζει απλώς διεκπεραιωτικό ρόλο. Αυτό που τονίστηκε κατ’ επανάληψη ήταν ότι η Πρυτανεία ήταν πρόθυμη να τους συμπαρασταθεί και να συνυπογράψει ένα υπόμνημα προς το Υπουργείο που θα συνέτασσαν οι ίδιοι ή ακόμη να επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με το αρμόδιο Υπουργείο, μέσω της Πρυτανείας.

• Οι… προσβεβλημένοι φοιτητές δεν αναφέρουν ότι γρονθοκοπούσαν και κλωτσούσαν την πόρτα της Πρυτανείας για να αναγκάσουν τον Πρύτανη να βγει στον προθάλαμο. Εκεί, δημιούργησαν έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, φωνάζοντας για τα «δίκαια αιτήματά τους», να σιτίζονται δωρεάν άπαντες, να βρίσκουν δουλειά αμέσως άπαντες και να εξετάζονται στο ίδιο μάθημα όσες φορές θέλουν και όποτε θέλουν, ενώ παράλληλα και πιο χαμηλόφωνα εξαπέλυαν ευθείες απειλές εναντίον του Πρύτανη.

• Με την ανακοίνωση και το βίντεό τους, οι εισβολείς παραχαράσσουν την πραγματικότητα και από θύτες παρουσιάζονται ως θύματα. Επιδιώκουν να εξοικειώσουν την κοινωνία στον παραλογισμό που αποζητά τις ως διά μαγείας λύσεις στα θέματα της Παιδείας και επιτρέπει και ενθαρρύνει την άσκηση ψυχολογικής, λεκτικής και εντέλει κάθε μορφής βίας, υπό τη σκέπη του νέου νομοθετικού πλαισίου που, δυστυχώς, θα επιδεινώσει την κατάσταση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Απών από την μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης ο Μπουτάρης

Live από τη Θεσσαλονίκη η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο του «Όχι»