• Καθημερινές οι προκλητικές ενέργειες των τουρκικών πλοίων που δε διστάζουν να κινηθούν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων
  • Σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν λίγα μέτρα από τις ελληνικές ακτές
  • «Θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας», απαντούν οι έλληνες ψαράδες
  • Τι απαντά το ελληνικό αρχηγείο του Λιμενικού

Στο ζενίθ φτάνει σε αρκετές περιπτώσεις η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο με τουρκικά αλιευτικά, συνοδευόμενα από πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής, να φτάνουν λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις ελληνικές ακτές με σκοπό να εκτοπίσουν τα ελληνικά ψαράδικα. Άλλωστε, το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε ένα ακόμα θερμό επεισόδιο μεταξύ ελλήνων και τούρκων ψαράδων ανοικτά της Λέρου. «Θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας», απαντούν οι έλληνες ψαράδες.

Σε βίντεο που δημοσίευσε το kathimerini.gr δεν προκύπτει μόνο η καθημερινή μάχη των αλιευτικών, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα, μιας και τα πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής δεν διστάζουν να κινηθούν εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, σε χώρο ευθύνης του Λιμενικού Σώματος.

Όπως είναι απολύτως σαφές τα τουρκικά αλιευτικά προσεγγίζουν τους τη Λέρο(ακόμα και στα ανοιχτά της Αγίας Μαρίνας), τους Αρκιούς και το Αγαθονήσι, με σκοπό να δραστηριοποιηθούν ακόμα και μέσα σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα.

Οι καταγγελίες που έχουν κάνει τα τελευταία 24ωρα έλληνες ψαράδες στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμεναρχείο Λέρου, δεν είναι δυνατόν πάντα να διασταυρωθούν, ωστόσο όσοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στα Δωδεκάνησα αντιλαμβάνονται τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν στην περιοχή.

Ενδεικτικό παράδειγμα το πρόσφατο επεισόδιο ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά, όπου οι δεύτεροι έβαλαν κατά των πρώτων με αεροβόλα όπλα.

Στις φωτογραφίες φαίνεται ευκρινώς η μικρή απόσταση που χωρίζει το πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής από το ελληνικό αλιευτικό. Επίσης, στο ραντάρ του αλιευτικού φαίνεται η πολύ μικρή απόσταση των τουρκικών πλοίων από τις ελληνικές ακτές.

Τα επεισόδια αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα. Ωστόσο, συνιστούν ακόμη μια ένδειξητων προβλημάτων που προκύπτουν από τη μονομερή τουρκική άποψη πως δεν υφίστανται θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο. Δίχως άλλο, πολλές από τις αντιδικίες μεγεθύνονται σε συγκεκριμένες περιόδους (η τρέχουσα είναι η εποχή του μπακαλιάρου, όπως ο Ιανουάριος εκείνη της τσιπούρας), ωστόσο είναι απολύτως σαφές πως η ένταση περισσεύει.

Όπως φαίνεται και από τα βίντεο, τα πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής δεν διστάζουν να πλησιάσουν σε απόσταση αναπνοής όχι μόνο τα ελληνικά αλιευτικά, αλλά ακόμα και τις ακτές ελληνικών νησιών, όπως οι Αρκιοί και το Αγαθονήσι.

Η παρουσία του Λιμενικού Σώματος δεν αρκεί πάντα για να παρεμποδίσει την προσέγγισή τους.

Τι απαντά το ελληνικό αρχηγείο του Λιμενικού

Η ελληνική ακτοφυλακή πράττει πάντοτε τα εκ του νόμου προβλεπόμενα σε οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά, τονίζει σε ανακοίνωση του τη Δευτέρα, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, με αφορμή τις καταγγελίες ελλήνων αλιέων περί χρήσης πυρών από τουρκικά αλιευτικά, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέρου.

Τονίζει επίσης ότι τα καταγγελλόμενα έχουν γίνει γνωστά στην αρμόδια λιμενική αρχή Λέρου, η οποία τα αξιολογεί και τα διερευνά ενδελεχώς στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής.

Πηγή: Kathimerini.gr

loading...