in

«ΒΟΜΒΑ» ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ- ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος νέων στρατιωτικών συγκρούσεων στα Βαλκάνια, εάν οι χώρες της περιοχής δεν έχουν ευρωπαϊκή προοπτική.

«Εάν μια τέτοια πολύπλοκη ευρωπαϊκή περιοχή έχει την εντύπωση ότι δεν είμαστε σοβαροί με την ευρωπαϊκή προοπτική, θα βιώσουμε σύντομα αυτά που είχαμε στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990», τόνισε ο Γιούνκερ σε ομιλία του, ενώ υπογράμμισε ότι η ιστορία της δεκαετίας του 1990 δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί στα Βαλκάνια.


Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο δρόμος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ είναι ακόμα μακρύς, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να έχει διαπιστωθεί κάποια πρόοδος, αλλά όχι επαρκής.

Επίσης, πρότεινε να δημιουργηθεί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ένα οικονομικό πλαίσιο, στο οποίο θα μπορούσαν να ενεργούν εν μέρει σαν να ήταν πλήρη μέλη.

Τέλος δήλωσε πως η πλήρης ένταξη δεν αναμένεται πριν από το 2025, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί εντατικά με την περιοχή και να την βοηθήσει, όπου αυτό είναι απαραίτητο, αλλά επίσης πρέπει να καταστεί σαφές ότι κάθε συνοριακή διαμάχη πρέπει να επιλυθεί πριν από την είσοδό της στην ΕΕ.

Στο κόλπο και η Αλβανία

Τα γεγονότα ήδη τρέχουν στα Βαλκάνια, με αναλυτές να εκτιμούν ότι στο διπλωματικό τραπέζι έχει πέσει και το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας».

Το αληθινό όνειρο όλων των Αλβανών για την δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» ξεστόμισε ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, σε μια εκ βαθέων αποκάλυψη όσον αφορά τα σχέδια της Δύσης στην περιοχή μας, ενώ μαίνεται η σφοδρή σύγκρουση Ρώσων και Γερμανών για την… πατρωνία Σκοπίων και Βοσνίας.

«Η ενοποίηση με την Αλβανία δεν είναι απώτερος στρατηγικός στόχος; Όλοι οι Αλβανοί θα είμαστε μαζί στην ευρωατλαντική οικογένεια, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά όλοι φυσικά γνωρίζουν το αληθινό όνειρο των Αλβανών», δήλωσε ο Θάτσι σε τηλεοπτικό σταθμό του Κοσόβου στην Πρίστινα, εννοώντας φυσικά την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδέα της «διόρθωσης των συνόρων» δεν σημαίνει απαραίτητα ανταλλαγή εδαφών, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για ανταλλαγή, διχοτόμηση ή αυτόνομη σερβική κοινότητα με εκτελεστικές εξουσίες.

Ο Θάτσι υποστηρίζει ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας θα αναγκάσει τη χώρα αυτή να αποδεχθεί την ιδέα της διόρθωσης των συνόρων», ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει «πρόβλημα με την αλλαγή σημαίας σε περίπτωση ενοποίησης» με την αποκαλούμενη περιοχή της κοιλάδας του Πρέσεβο (περιοχή στα νότια της Σερβίας).

«Δεν θα μας μισήσουν αν δεν προβούμε σε ανταλλαγή εδαφών», δήλωσε ο Θάτσι, εφόσον Πρέσεβο, Medvedja και Bujanovac ενωθούν μαζί μας υπονοώντας νέο αλβανικό αντάρτικο εντός σερβικού εδάφους.

Το συμπέρασμα όλων είναι πως οι εξελίξεις στα Βαλκάνια θα είναι καταιγιστικές ενώ, βλέπουμε να ξεδιπλώνεται ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και δυτικών, προς τον παρών διά αντιπροσώπων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

ΒΙΝΤΕΟ: Μέσω νανορομπότ θα εισάγουν φαρμακευτικές ουσίες στον ανθρώπινο οργανισμό!

ΘΑ ΜΑΣ ΛΙΩΣΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ! ΡΩΣΙΚΟΣ ΘΥΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ