in

Βούλγαροι επιστήμονες: «Οι Σκοπιανοί μας κατηγορούν ως κατακτητές» – «Ανιστόρητοι και παραχαράκτες της ιστορίας»

Μετά τις καταιγιστικές δηλώσεις του Βούλγαρου ΥΠΑΜ Κ.Καρακατσάνωφ και ενός ευρωβουλευτή της χώρας κατά των Σκοπιανών, σειρά πήρε η επιστημονική κοινότητα η οποία παρουσιάζει της «ψεύτικη σκοπιανή έκδοση της ιστορίας που δεν υφίσταται», για την οποία δεν μπορεί να επέλθει συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών.   

Ο Ιστορικός Ντράγκι Γκεωργκίεφ  , ο οποίος είναι μέλος  της κοινής επιστημονικής επιτροπής Βουλγαρίας-Σκοπίων  είπε με σκληρή γλώσσα ότι  υπάρχουν ολόκληρα ιστορικά κεφάλαια…τα οποία οι δύο πλευρές τα βλέπουν  με εντελώς διαφορετικό τρόπο.


«Το ένα αφορά τα επαναστατικά κινήματα των Βουλγάρων επί οθωμανικής αυτοκρατορίας  που και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ως μέρος της δικής τους ιστορίας ή το κεφάλαιο που αφορά τον Β ‘Παγκόσμιο  Πόλεμο.

Τα σκοπιανά βιβλία ιστορίας που διδάσκονται οι μαθητές της γειτονικής χώρας, κατηγορούν τη Βουλγαρία ως «χώρα κατακτητή» της σημερινής περιοχής που οριοθετείται ως ΠΓΔΜ.

Τα ίδια σχολικά βιβλία αναφέρουν ότι μέρος των δυνάμεων του Άξονα κατέλαβαν τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κατά τη διάρκεια του πολέμου, πράγμα που προφανώς δεν ισχύει», τονίζει ο ίδιος.

Έτερος Βούλγαρος ιστορικός αναφέρει ότι «η αλήθεια είναι ότι «οι βούλγαροι εθνικιστές (Κομιτατζήδες) διεκδίκησαν την σημερινή περιοχή της ΠΓΔΜ αλλά και αυτής της  Μακεδονίας, η οποία παρέμεινε υπό την οθωμανική κυριαρχία μέχρι τους βαλκανικούς πολέμους του 1912/13 οπότε και αυτή κατελήφθη από τον ελληνικό στρατό.

Ωστόσο, η Βουλγαρία ήταν ξεκάθαρη και κατέληξε με ένα μικρό κομμάτι της γεωγραφικής έκτασης που καταλάμβανε η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, ενώ τα υπόλοιπα κομμάτια τα πήραν Σερβία και Ελλάδα».

«Η ΠΓΔΜ ήταν τμήμα ουσιαστικά της Σερβίας όταν ανακηρύχτηκε ανεξάρτητη δημοκρατία στο ομοσπονδιακό γιουγκοσλαβικό κράτος του Τίτο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τότε οι αρχές της νεοσύστατης χώρας ενθαρρύνθηκαν στην παρουσίαση της «μακεδονικής πολιτιστικής, εθνοτικής και θρησκευτικής ταυτότητας η οποία δεν υπήρχε πριν», κατέληξε ο ίδιος.

Η σύγχρονη Βουλγαρία έχει από καιρό εγκαταλείψει οποιεσδήποτε εδαφικές διεκδικήσεις στη Μακεδονία, ενώ Βούλγαροι γλωσσολόγοι και άλλοι επιστήμονες αμφισβητούν την ξεχωριστή ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας, αποκαλώντας την ως μια διάλεκτο της βουλγαρικής γλώσσας, αναφέρει το άρθρο.

Όταν λοιπόν οι Βούλγαροι φωνάζουν ότι ένα ψεύτικο κράτος έχει στηθεί απέναντι μας όπως όλοι γνωρίζουμε από το 1991, με ψεύτικη γλώσσα, ταυτότητα και εθνότητα, εμείς ως Ελλάδα τους αναγνωρίζουμε με την συνθήκη των Πρεσπών δίνοντας τους νομιμοποίηση προς όλους.

Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης το έχουν όλοι οι λαοί φτάνουν να μην προκαλούν, κλέβουν και κυρίως να μην παραχαράσσουν την κοινώς αποδεκτή ιστορία όπως αυτής της Ελλάδος.

Για όλα αυτά εδώ και μεγάλο διάστημα πολλοί ειδικοί αμυντικοί αναλυτές, έχουν εκτιμήσει ότι αυτό το τεχνητό κρατίδιο της ΠΓΔΜ, δεν έχει ούτε παρόν αλλά ούτε μέλλον λόγω άλλων σχεδίων της δύσης, όπως αυτό της Μεγάλης Αλβανίας που θα επισκιάσει τα πάντα.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Πυρπόλησαν αυτοκίνητο με ελληνικές πινακίδες στα Σκόπια – Έναυσμα για περισσότερες επιθετικές ενέργειες;

Σβίγκου: Όσο κι αν καταστροφολογεί ο Σημίτης η έξοδος από τα μνημόνια είναι πραγματικότητα