in ,

Ξεχάστε μπάνια και διακοπές: Κακά μαντάτα για τον καιρό, έτσι θα είναι το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα

Ένα περίεργο καλοκαίρι με καιρικές διακυμάνσεις θα έχει η Ελλάδα προμηνύουν οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι του AccuWeather.

Σύμφωνα λοιπόν με την εποχιακή εκτίμηση του AccuWeather, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το καλοκαίρι του 2023 θα είναι ήπιο, δροσερό, αλλά και αρκετά βροχερό στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ρουμανία και την Τουρκία, όπως και στο σύνολο των βαλκανικών χωρών.


Σε έκθεση που δημοσίευσε προ ημερών το AccuWeather για το καλοκαίρι, την οποία υπέγραφε ο μετεωρολόγος Tyler Roys, τονιζόταν, μεταξύ άλλων, ότι η νότια Ευρώπη θα έχει μια βραδύτερη μετάβαση (slower transition) προς το καλοκαίρι. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

«Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Πιστεύουμε ότι το μοτίβο που υπήρχε κατά τη διάρκεια του Μαΐου θα συνεχιστεί τουλάχιστον κατά το πρώτο μισό της καλοκαιρινής περιόδου. Αυτό θα καθυστερήσει οποιαδήποτε παρατεταμένη καλοκαιρινή ζέστη για το δεύτερο μισό της σεζόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια μέρα τον Ιούνιο ή στις αρχές Ιουλίου που η θερμοκρασία θα κορυφωθεί κοντά στους 35 ή και παραπάνω βαθμούς», επισημαίνει ο ειδικός του AccuWeather στο iefimerida.gr.

Οι θερμοκρασίες που θα δούμε

Η ερώτηση του… ενός εκατομμυρίου, καθώς η Ελλάδα «πληγώνεται» κάθε χρόνο από τις δασικές πυρκαγιές, είναι το τι θερμοκρασίες μπορούμε να περιμένουμε φέτος, αν θα είναι ένα ήπιο ή ένα καυτό καλοκαίρι με επεισόδια ακραίας ζέστης.

Σε αυτό το ερώτημα, ο Tyler Roys απαντά:

«Η απειλή για ακραίες θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι φαίνεται να είναι χαμηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο, ειδικά για το βόρειο μισό της Ελλάδας. Για το νότιο μισό, ιδίως γύρω από την Αθήνα, η απειλή για ακραία ζέστη αυτό το καλοκαίρι είναι περίπου αυτό που αναμένει κανείς σε κάθε δεδομένο έτος -περίπου ο ιστορικός μέσος όρος. Ο ιστορικός μέσος όρος για τον αριθμό των ημερών που η μέγιστη θερμοκρασία ξεπερνά τους 32C στην Αθήνα είναι 47 ημέρες για τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Θα μπορούσαμε να δούμε μια επίδοση μεταξύ 47-55 ημερών αυτό το καλοκαίρι, και πάλι με την έμφαση στο ότι οι περισσότερες από αυτές θα έρθουν στο δεύτερο μισό του καλοκαιριού».

Σύμφωνα με τον Roys, αυτό το σενάριο αφορά και βορειότερα τμήματα στα Βαλκάνια και μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης. «Δεν προβλέπουμε ότι το μοτίβο που ταλαιπώρησε τη νότια Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες θα αλλάξει πραγματικά μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Ιουλίου. Πολλοί σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη και την Ελλάδα, θα μπορούσαν να καταλήξουν στο ότι αυτό το καλοκαίρι είναι αρχικά βροχερό και θυελλώδες αλλά γενικά ήπιο και με ένα σχετικά μικρότερο διάστημα αυξημένης καλοκαιρινής ζέστης. Στην πρώτη ερώτησή σας ρωτήσατε για μήνες στους οποίους η θερμοκρασία ήταν αρκετούς βαθμούς πιο κάτω από τις μέσες τιμές. Αυτό θα μπορούσαμε να το δούμε τον Ιούνιο, ενώ ο Ιούλιος θα μπορούσε να είναι γύρω από τον ιστορικό μέσο όρο και ο Αύγουστος θα μπορούσε να είναι κοντά ή και λίγο πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο», υπογραμμίζει.

Θα είναι ένα βροχερό καλοκαίρι;

Στην ίδια έκθεση του AccuWeather η ομάδα του Roys σημείωνε ότι τα βαλκανικά κράτη είναι από τα πιο πιθανά μέρη για να εκδηλωθούν «συχνότερες εξάρσεις βροχοπτώσεων και ίσως ακόμη και ακραίων φαινομένων συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη». Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο στην Ελλάδα έσπασε ένα ρεκόρ 15ετίας σε ό,τι αφορά τα ύψη βροχόπτωσης.

Ρωτήσαμε τον Tyler Roys αν θα συνεχιστεί αυτό το μοτίβο τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και γενικά αν μπορούμε να περιμένουμε ένα βροχερό καλοκαίρι και αποκρίθηκε ως εξής:

«Νομίζω ότι κάπως το καλύψαμε στην παραπάνω απάντηση, όμως μπορούμε να πούμε το εξής: Το πρώτο μισό του καλοκαιριού θα είναι βροχερό, ιδίως στο βόρειο μισό της Ελλάδας. Αυτή η κατάσταση θα βοηθήσει στο να παραμείνει χαμηλότερα η απειλή για δασικές πυρκαγιές συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια. Δεν λέμε ότι δεν θα υπάρξουν δασικές πυρκαγιές, όμως με το σενάριο των καταιγίδων που αναμένουμε θεωρούμε ότι θα είναι πιο “ήσυχα” φέτος. Αυτό το μοτίβο των καταιγίδων θα συνεχιστεί τον Ιούνιο έως και το πρώτο μισό του Ιουλίου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Σε αργία ιερέας που έντυσε «παπαδάκια» 14χρονα κορίτσια – Οι πιστοί τον στηρίζουν και καλούν την Εκκλησία να αλλάξει απόφαση

Καθηλώνει ο οδηγός που μετέφερε την αδικοχαμένη γυναίκα σε καρότσα:«Ντρέπομαι ρε Τάσο που δεν κατάφερα να σώσω τη μάνα σου»