in

«Ξεχείλισε» η Γηραιά ήπειρος από τους μετανάστες: Κλείνουν την «πόρτα» Δανία και Αυστρία – «Πρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο στην Ευρώπη»

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν από Αυστρία και Δανία για το θέμα της προσφυγικής κρίσης σε παρουσίαση κοινής πρότασης για την πολιτική ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο χώρες αντιστέκονται στην φιλοϊσλαμική πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία της ΕΕ.

Οι δύο χώρες κλείνουν την πόρτα σε νέες μεταναστευτικές ροές μέχρι να «ανακτηθεί ο έλεγχος της Ευρώπης” και το ζήτημα να μην πάρει διαστάσεις εξισλαμισμού των Ευρωπαίων και ανεξέλεγκτων κινήσεων από τους μετανάστες που δεν φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα, έως ότου και αυτό διευθετηθεί. Η πρόταση αυτή επικρίθηκε από τον ΟΗΕ.


Άδειες μόνιμης παραμονής πρέπει να προσφέρονται στους πρόσφυγες μόνο αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάξει την προσέγγισή της όσον αφορά τη μετανάστευση, τόνισαν ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερτ Κικλ και η υπουργός Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης της Δανίας Ίνγκερ Στόιμπεργκ την Πέμπτη.

Οι δύο χώρες διεμήνυσαν ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να υποδεχθούν κανέναν πρόσφυγα στο πλαίσιο των προγραμμάτων μετεγκατάστασης φέτος.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν από τις πλούσιες χώρες να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες μέσω νόμιμων καναλιών μετανάστευσης, όπως τα προγράμματα μετεγκατάστασης, ώστε να καμφθεί η επικίνδυνη διακίνηση ανθρώπων.

Ο Κικλ και η Στόιμπεργκ παρουσίασαν στη Βιέννη ένα σχέδιο επτά σημείων που επικεντρώνεται στο να προσφέρεται βοήθεια στους πιο ευάλωτους πρόσφυγες και όχι σε όσους πληρώνουν διακινητές.

Η Αυστρία και η Δανία θέλουν να ενισχυθεί επίσης η υποστήριξη της ΕΕ προς κράτη που υποδέχονται πρόσφυγες κοντά σε εστίες κρίσεις, ώστε οι πρόσφυγες να μην ταξιδεύουν προς την Ευρώπη.

Το σχέδιο αναφέρεται ακόμη σε ιδέες και έννοιες που έχουν ήδη συμπεριληφθεί σε κείμενα συμπερασμάτων Συνόδων Κορυφής της ΕΕ, όπως οι πλατφόρμες αποβίβασης και τα κέντρα κράτησης για μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, την ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη.

«Όταν θα μπορούμε να δείξουμε ότι έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο στην Ευρώπη, και ότι θα είμαστε εμείς αυτοί που θα αποφασίζουμε ποιος έρχεται και όχι κάποιος διακινητής (…) τότε θα βρισκόμαστε στο σημείο που θα μπορούμε να σκεφτούμε τις μετεγκαταστάσεις», ανέφερε ο Κικλ, ο οποίος ανήκει στο κόμμα των Ελεύθερων (FPÖ).

Υποστήριξε επίσης ότι, η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει έμφαση στους πρόσφυγες που είναι «συμβατοί» προς «το σύστημα αξιών μας και τις απόψεις μας για (…) την κοινωνία».

Επικρίσεις ΟΗΕ για το κοινό σχέδιο για τους πρόσφυγες

Η αυστριακή αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) επέκρινε το σχέδιο των υπουργών της Δανίας και της Αυστρίας. «Η UNHCR πιστεύει ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης είναι ένα σημαντικό θεμέλιο για την προστασία των προσφύγων και δεν πρέπει να συνδέεται με άλλες πολιτικές», ανέφερε.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Στόιμπεργκ ξεκαθάρισε ότι η Δανία δεν θα υποδεχθεί φέτος κανέναν πρόσφυγα στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης του ΟΗΕ.

«Μολονότι τα πάμε καλύτερα ως προς τον έλεγχο της μαζικής εισροής (προσφύγων), εξακολουθούμε να είμαστε σε μια κατάσταση στην οποία προσπαθούμε για να ενσωματώσουμε τους πολλούς πρόσφυγες που έφτασαν στη Δανία τα τελευταία χρόνια», υποστήριξε.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας της Δανίας έχει υιοθετήσει πολύ σκληρότερη στάση έναντι της μετανάστευσης, με τη στήριξη στο κοινοβούλιο του αντιμεταναστευτικού κόμματος του Δανικού Λαού.

Κατά στατιστικές της ΕΕ, πέρυσι οι 28 προσέφεραν μετεγκατάσταση σε 24.155 πρόσφυγες που ζούσαν σε (ή κοντά σε) εστίες κρίσης. Εξ αυτών, η Δανία επέτρεψε σε 5 να εγκατασταθούν μόνιμα στο έδαφός της και η Αυστρία σε 380.

Πέραν αυτών των προσφύγων, προσφέρθηκε διεθνής προστασία σε 385 αιτούντες άσυλο στη Δανία και σε άλλους 3.925 στην Αυστρία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σάμαρας

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Μπόντι μπίλντερ που μοιάζει με τον «Ποπάυ» υποστηρίζει ότι έχει τα μεγαλύτερα μπράτσα στη Ρωσία

Έγραψαν βρισιές και βεβήλωσαν το Μνημείο Ηρώων στην Ελευσίνα