«Ή θα τα καταφέρουμε ή θα σκοτωθούμε. Για το λόγο αυτο θα θυσιάσουμε τις ζωές μας και θα πάρουμε μαζί και τις ζωές των άλλων αν χρειαστεί».

Νέο σκληροπυρηνικό διάγγελμα έβγαλε ο Ρ.Τ.Ερντογάν με την Τουρκία να θυμίζει κάτι από Β.Κορέα και Κιμ Γιονγκ Ουν. Και πλέον τίθεται το ερώτημα, απέναντι σε έναν δικτάτορα που δεν υπολογίζει ζωές και απώλειες, τι μπορούμε να περιμένουμε;


Ολα τα δημοκρατικά πολιτεύματα μπροστά στον φόβο απωλειών λαμβάνουν ορθολογικές αποφάσεις. Κανείς δεν θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο ηγέτης που πήρε στον θάνατο «χ» αριθμό πολιτών.

Ομως αυτό πλέον ο Ερντογάν δείχνει ότι δεν το υπολογίζει καθόλου και υιοθετεί ρητορική φανατικών τζιχαντιστών.

Δίνει αξία και δόξα στον θάνατο αλλά και στις δολοφονίες. 

Οι ομιλίες που βγάζει θυμίζουν για όσους έχουν παρακολουθήσει, ομιλίες των τζιχαντιστών στην Συρία λίγο πριν την έναρξη επίθεσης. Αλλαχού Ακμπάρ και …μπαμ.

Ας δούμε κάποια σημεία από την ομιλία του και τις ελληνικές πολιτικές αντιδράσεις.

«Αυτοί που πιστεύουν πως οι παρατηρήσεις μου είναι μπλόφες ή άδεια ρητορική θα δουν πως το λάθος τους είναι θανάσιμο. Οι δηλώσεις μου αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, τις πολιτικές του κράτους και τα αιθήματα του λαού».

«Θα τα καταφέρουμε ή θα σκοτωθούμε» τονίζει.

«Θα χτίσουμε σίγουρα μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία. Για το λόγο αυτό θα θυσιάσουμε τις ζωές μας και θα πάρουμε και τις ζωές άλλων αν χρειαστεί» τονίζει σε ομιλία του στην Σαμψούντα.

«Αυτοί οι διαμαρτύρονται στο Πανεπιστήμιο Bogazici (σσ διαμαρτύρονται για το Αφρίν) είναι κομμουνιστές, προδότες και τρομοκράτες τους οποίους και θα ξεριζώσουμε από τα Πανεπιστήμια στην Τουρκία».

«Θα τους τραβήξω από το αυτί και θα τους πετάξω εκεί που ανήκουν, στη φυλακή».

«Θα συλλάβω όσους συνδέονται μαζί τους, ακόμη και τους ακαδημαϊκούς».

Θεοδωράκης: Ο Ερντογάν είναι μεθυσμένος με την εικόνα του αίματος

Βίντεο – Δηλώσεις Ερντογάν

 

Θεοδωράκης: Ο Ερντογάν είναι μεθυσμένος με την εικόνα του αίματος και των όπλων

Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη στην κάμερα της ΕΡΤ:

«Είναι φανερό ότι ο Ερντογάν είναι μεθυσμένος με τις εικόνες των όπλων, δυστυχώς με την εικόνα του αίματος, νοιώθει πολύ καλά στον θρόνο του ανακοινώνοντας από εδώ και από εκεί εκστρατείες. Ελπίζουμε να είναι πιο συνετός σε σχέση με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ελλάδα είναι Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω ότι πήρε και ένα μήνυμα από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Θέλουμε καλή γειτονία με τους Τούρκους, Θέλουμε να συνυπάρξουμε. Μοιραζόμαστε πολλά χρόνια ειρηνικής συνύπαρξης. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ζούμε σε ένταση. Αλλά η απόφαση πρέπει να είναι του Ερντογάν. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα πατριωτικά δίκαια, αλλά αποφασισμένοι επίσης να τείνουμε χέρι φιλίας προς τον τουρκικό λαό.

Νομίζω ότι όλοι έχουν αντιληφθεί την αξία της πρότασης που έχει κάνει το Ποτάμι για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Έχουμε κάθε λόγο και κάθε αφορμή να μαλώνουμε καθημερινά για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Αλλά νομίζω ότι στα πατριωτικά θέματα, που ονομάζουμε εθνικά, θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια για συνεννόηση.

Η σκέψη η δική μου ήταν απλή. Όταν ο καθένας είναι σε ένα διαφορετικό δωμάτιο μπορεί εύκολα να ξιφουλκεί εναντίον του άλλου. Όταν βρεθούμε στον ίδιο χώρο και συζητάμε για τα ίδια προβλήματα νομίζω ότι όλοι θα είμαστε πιο συνετοί. Αυτή ήταν η πρόταση μου. Εθνική συνεννόηση με τους αρχηγούς των κομμάτων, με την κυβέρνηση, με τους πρώην πρωθυπουργούς, γιατί τουλάχιστον στα πατριωτικά ζητήματα η Ελλάδα πρέπει να έχει μια φωνή. Και τέλος πάντων να παραμερίσουμε τις μικρές βλέψεις που έχει ο καθένας στην πολιτική και να νοιαστούμε για το μεγάλο καλό. Για την πατρίδα και ειδικά αυτές τις μέρες, λίγες ώρες πριν την 25η Μαρτίου αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε. Η διχόνοια και τότε, το 1821, μας στοίχισε πάρα πολλά και καθυστέρησε τη νίκη μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε για άλλη μια φορά έναν χωρισμό και μια αντιπαλότητα στα εθνικά θέματα. Μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε στην πατριωτική τους βάση».

Μπακογιάννη: Ανησυχώ για ένα ατύχημα στο Αιγαίο

Την ανησυχία της για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο εκφράζει η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στη Realnews. «Ανησυχώ για ένα ατύχημα στο Αιγαίο και γι’ αυτό χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, νηφαλιότητα και έντονη διπλωματική δραστηριότητα», σημειώνει η βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ.

Παράλληλα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστηρίζει πως η χώρα πρέπει να επαναχαράξει τη στρατηγική της έναντι της Τουρκίας. «Στρατηγική, η οποία θα βασίζεται στα νέα δεδομένα, θα αντιμετωπίζει ρεαλιστικά την πραγματικότητα και θα ενδυναμώνει τις συμμαχίες μας», σημειώνει.

Σχετικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ, η κα. Μπακογιάννη εκτιμά πως περιορίζονται οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, δηλώνει ότι το ονοματολογικό είναι η κορυφή του παγόβουνου και σημειώνει ότι πρέπει να επιλυθεί μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως η αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος, η απαλοιφή των συμβόλων και των αναφορών στα σχολεία, που καπηλεύονται την ελληνική ιστορία κ.α.

Ερωτηθείσα αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι όμηρος του Αντώνη Σαμαρά, απαντά πως «δεν είναι όμηρος κανενός», καθώς και ότι «εξελέγη κόντρα σε όλες τις προβλέψεις αρχηγός της ΝΔ με τη στήριξη των πολιτών και μόνο σε αυτούς οφείλει να δίνει λόγο».

Για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προετοιμάζει η ΝΔ, η βουλευτής Α΄ Αθηνών αναφέρει ότι «θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να ξαναλειτουργήσει ελεύθερη από τα κρατικά δεσμά, θα μειώνει τους φόρους, θα φέρνει νέες επενδύσεις στη χώρα, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τα καλύτερα μυαλά που έφυγαν».

Κουβέλης: Κανείς δεν ξέρει πότε θα γυρίσουν στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί

«Στις επιλογές της χώρας μας είναι η αποκλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Ξάνθη, την οποία επισκέπτεται εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

Με τον κ. Κουβέλη να συμπληρώνει: «Θεωρούμε ότι υπάρχουν διμερείς σχέσεις με την Τουρκία και αυτά τα οποία πράττει αυτή την ώρα πράγματι είναι στοιχεία τα οποία εντάσσονται σε μία κλιμακούμενη ένταση, που εμείς θέλουμε να αποτραπεί. Στο πλαίσιο αυτής της έντασης βρίσκεται και η υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών, οι οποίοι βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας και αναμένουν να εκδικαστεί η υπόθεσή τους από το αρμόδιο δικαστήριο της Αδριανουπόλεως».

Επανέλαβε πως «πρόκειται για μία υπόθεση η οποία θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη, η οποία αφορά σ’ ένα απλό, διασυνοριακό επεισόδιο. Ένα επεισόδιο κι ένα γεγονός που στο παρελθόν, που δεν υπήρχαν αυτές οι επιλογές των εντάσεων από την πλευρά της γείτονος χώρας, ελύετο με τον πλέον απλό τρόπο, με μία απευθείας συνεννόηση μεταξύ των δύο στρατιωτικών επικεφαλής εκεί στον λεγόμενο διασυνοριακό έλεγχο».

Σημείωσε πως παραβιάζεται το εθιμικό διεθνές δίκαιο, δεδομένης της επιλογής της Τουρκίας ως προς το χειρισμό του συγκεκριμένου περιστατικού, το οποίο «πρέπει να κρατηθεί στις πραγματικές του διαστάσεις, από την πλευρά της Τουρκίας, να μην ενταχθεί περαιτέρω στην οποιαδήποτε σκοπιμότητα από την πλευρά της».

Επίσης, αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη διεθνοποίηση του θέματος λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα έχει διμερείς σχέσεις με την Τουρκία αλλά ταυτόχρονα, όπως χαρακτηριστικά είπε χθες και στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας, έχουμε διεθνοποιήσει το ζήτημα… Η διεθνοποίηση του ζητήματος γίνεται αφενός μεν διότι αφορά στο συγκεκριμένο ενδιαφέρον μας να γυρίσουν πίσω οι δύο στρατιωτικοί, στην πατρίδα μας και το δεύτερο διότι αφορά σ’ ένα θέμα όπου η Τουρκία κακώς και θα έλεγα κακώς και για τον εαυτό της, το εντάσσει σε μία κλιμακούμενη ένταση».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε πως το θέμα θα τεθεί και στην Ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου και υπογράμμισε πως «από την πρώτη στιγμή με συγκεκριμένες ενέργειες η κυβέρνηση, στο αρμόδιο επίπεδο, έκανε τις παρεμβάσεις της, τις διπλωματικές της ενέργειες και βεβαίως στοιχείο αυτών των ενεργειών, περαιτέρω στην εξέλιξή του, είναι τα όσα ο πρωθυπουργός της χώρας είπε στους Ευρωπαίους. Όλα εκείνα τα οποία είπε, ανταλλάσσοντας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαδίμηρο Πούτιν και βεβαίως όσα είπε ο Αμερικανός πρέσβης και επανέλαβε με διαφορετικό, όχι διαφοροποιημένο, λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Τραμπ».

Ερωτηθείς για τον χρονικό ορίζοντα επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών στον Έβρο, απάντησε:

«Το χρονικό ορίζοντα τον θέλουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομο, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει πού τελειώνει αυτός ο χρονικός ορίζοντας, απλώς εκείνο το οποίο διεκδικούμε και για το οποίο αγωνιζόμαστε είναι να μη μακρύνει άλλο η υπόθεση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας «είναι συντεταγμένες, είναι εκπαιδευμένες, έχουν την αναγκαία και χρήσιμη επάρκεια και υψηλότατο φρόνημα», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κοινωνικό τους έργο, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θράκης, λέγοντας: «Η κλίμακα των παρεμβάσεων κοινωνικού χαρακτήρα από τη μεριά των Ενόπλων Δυνάμεων είναι εξαιρετικά μεγάλη…».

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σε μία περίοδο όπου η οικονομική κρίση έχει αφήσει βαρύτατο το αποτύπωμα πάνω στην κοινωνία, στις πολλαπλές τις εκφάνσεις και εκφράσεις, αυτό που κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάρα πολύ σημαντικό, πολύ δε περισσότερο όταν συγκρίνεται με τη γενικότερη οικονομική δυσκολία που έχει η χώρα μας για να αντιμετωπίσει ακόμη και πτυχές κοινωνικού χαρακτήρα, και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση μ’ έναν πολύ συστηματικό και επίμονο τρόπο προσπαθεί τα δύσκολα μέτρα να τα αντιρροπήσει και να τα λειάνει με μία συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική, την οποία ασκεί», πρόσθεσε.

loading...