Σκηνικό «θερμού» επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου όπου βρίσκονται τα «χρυσοφόρα» οικόπεδα, στήνει ο Ταγίπ Ερντογάν. Με σκοπό να εκφοβίζει τους ενεργειακούς κολοσσούς που έχουν έρθει στην περιοχή κι έχουν συμφωνίες με την κυπριακή κυβέρνηση, η Αγκυρα κλιμακώνει τις απειλές της και τις προκλήσεις της με στόχο να μπει στη μοιρασιά των υδρογονανθράκων.

Οι πρόσφατες απειλές του Τούρκου προέδρου, ότι δεν θα τολμήσει καμιά χώρα και καμιά πολυεθνική εταιρεία να κάνει γεωτρήσεις χωρίς την άδεια της Τουρκίας απαντήθηκε καταλλήλως μετά τη συνάντηση του κύπριου προέδρου Αναστασιάδη με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ExxonMobil o οποίος ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 μέχρι το τέλος του έτους.


Εξέφρασε το ενδιαφέρον του και για το επίμαχο οικόπεδο 7 για το οποίο η Τουρκία έχει εξεγερθεί, όμως, άφησε και μια αιχμή που μπορεί να είναι ανησυχητική. Δηλαδή είπε ότι τα προβλήματα πρέπει να τα λύσουν τα κράτη μεταξύ τους, κάτι που σημαίνει ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στην περιοχή περιμένουν ειρήνη και όχι πολεμικές ενέργειες μετά από διαπραγμάτευση των κυβερνήσεων. Στην παρούσα φάση, όμως, δεν μπορεί να γίνουν συζήτηση με την πλευρά Ερντογάν υπό το πρίσμα των απειλών αλλά και των διεκδικήσεων σε περιοχές που δεν ανήκουν στην Τουρκία.

Ενδεχομένως, η παρουσία στρατιωτικών πλοίων στην περιοχή ως «ασπίδα» στις έρευνες και στις γεωτρήσεις που θα ξεκινήσουν οι ενεργειακοί κολοσσοί, να ήταν ένα μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε απειλές κατά της πρόσκλησης των Ελληνοκυπρίων σε εταιρείες για το «οικόπεδο 7» νοτίως της Κύπρου.

Στο ανακοινωθέν η Άγκυρα επικαλέστηκε notam που είχε εκδώσει τον Μάρτιο του 2004 και το 2013 με τις οποίες είχε μονόπλευρα κοινοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο κάνοντας λόγο για παραβίαση δικαιωμάτων της Τουρκίας. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η Άγκυρα απειλεί εταιρίες, όπως είχε συμβεί και με την Ιταλική ΕΝΙ.

Η κυπριακή πλευρά δεν θέλει να οξύνει την κατάσταση και λέει ότι συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά της.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο» για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την αδειοδότηση του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προχωράει κανονικά με το ενεργειακό της πρόγραμμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τις εταιρείες, με τις οποίες έχει συμβληθεί».

Η Λευκωσία, ανοίγει πάντως το παιχνίδι και σε άλλα τεμάχια.

«Πολύ σύντομα θα γίνουν ενέργειες και αναμένονται αποφάσεις του υπουργικού Συμβουλίου» αναφορικά με το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Ως γνωστόν, ο Τούρκος πρόεδρος, Τ. Ερντογάν, έχει δηλώσει ότι η Τουρκία προσανατολίζεται να διενεργήσει έρευνες στα τεμάχια 3 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό να βάλει «χέρι» στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να επιβάλει τετελεσμένα.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι νέοι γύροι αδειοδότησης υπάρχουν κατά νου. Την ίδια ώρα τονίζει πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εντείνει τις ενέργειες, που καταγγέλλουν την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» Κύπρου, o υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε, τόσο στα αδειοδοτημένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, όσο κι αυτά που «αναζητούν» εταιρείες ενέργειας. Μεγάλο ενδιαφέρον σύμφωνα με τον υπουργό, εκφράζεται από την Total.

Σχετικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας που εμπόδισε την ΕΝΙ το προηγούμενο διάστημα να πραγματοποιήσει έρευνες, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε πως έχουν γίνει ενέργειες, και αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ενδιαφέρον της Exxon: «Το ενδιαφέρον της Exxon είναι μεγάλο και η Κύπρος είναι στο επίκεντρο».

Σχετικά με το Οικόπεδο 12, ανέφερε ότι «η τελική συμφωνία για πώληση του φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο έχει ολοκληρωθεί». Ωστόσο, από πλευράς Αιγύπτου υπάρχει η επιθυμία να αναθεωρηθούν κάποια σημεία. «Θα ήθελα να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο υπουργός.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση των Τούρκων τους επόμενους μήνες. Ειδικά από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις από τις μεγάλες πολυεθνικές. Ένα «θερμό» επεισόδιο δεν θα αποκλειόταν ως μέσο εκφοβισμού, άλλωστε κάπως έτσι η Αγκυρα απομάκρυνε ερευνητική πλοίο της ιταλικής ΕΝΙ.

Και σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν και μικρά αλλά ουσιώδη επεισόδια που προκαλέι η Αγκυρα, όπως αυτό στις Οινούσσες με έλληνες ψαροντουφεκάδες.

Παρίσι και Ουάσινγκτον κάνουν πλέον τα πάντα για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Ο Αμερικανικός κολοσσός έστειλε μήνυμα προς την Αγκυρα πως δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στην περιοχή, παρά τις απειλές του Ρ. Τ. Ερντογάν. Το ζήτημα βέβαια τώρα είναι πως η Τουρκία δεν έχει πολλά περιθώρια.

Η Κύπρος αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και ενεργειακά, μία εξέλιξη που δεν ευχαριστεί την Άγκυρα. H Λευκωσία βρίσκεται πλέον υπο Γαλλική και Αμερικανική ασπίδα και το ερώτημα είναι εάν η Άγκυρα θα προβεί στο μεγάλο λάθος.

Το μήνυμα που θέλει να περάσει η Άγκυρα

Επίδειξη νέων υλικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων της επίλεκτης μονάδας Bordo Bereli των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων, γίνεται μέσα από ένα νέο βίντεο που «ανέβηκε» πρόσφατα στο διαδίκτυο.

Το επίμαχο βίντεο έρχεται σε συνέχεια ανάλογων προσπαθειών στο πρόσφατο παρελθόν, όπου πρωταρχικός στόχος είναι το «promotion» των μονάδων της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı) του Τουρκικού Στρατού. Με μπόλικη δόση ατμοσφαιρικής μουσικής και λήψη σκηνοθετημένων πλάνων, οι Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις επιδιώκουν να δημιουργήσουν προφίλ «ελίτ» στην κοινή γνώμη μέσω της χρήσης του διαδικτύου, αναφέρει ο doureios.com.

Χωρίς φυσικά να εισερχόμεθα στο κατά πόσο οι Τούρκοι καταδρομείς «πείθουν» για την επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα, θα ήταν χρήσιμο να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα που θα συμβάλουν στην ορθή κατανόηση της απειλής που αντιπροσωπεύουν.

Στα πλάνα εμφανίζονται ομάδες βατραχανθρώπων που αναπτύσσονται από ταχύπλοα RIB, ενώ ακολουθούν σκηνοθετημένες σκηνές από προσωπικό το οποίο φέρει σύνολο υλικών νέου τύπου (κράνη, εξαρτύσεις κ.λπ.).

Το στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η έμφαση που έχει δοθεί σε ικανότητα νυχτερινού αγώνα με εφοδιασμό του προσωπικού με διόπτρες νυχτερινής όρασης και συσκευές σκόπευσης – υπέρυθρης παρατήρησης προσαρμοσμένες στον ατομικό οπλισμό.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η Τουρκόα πλέον είναι έτοιμη για όλα. Προετοιμάζει με προπαγανδιστικά βίντεο τον τουρκικό λαό φτιάχνοντάς του παράλληλα, ενώ επιχειρεί τις λεγόμενες ΨΕΠ, προς την Ελλάδα.

Ή τώρα, ή ποτέ για τον Ερντογάν, που θα τα παίξει όλα για όλα.

.

loading...