Μπορεί στις 19 Ιουνίου ο Γκέερτ Βίλντερς, ο ακροδεξιός ηγέτης του Ολλανδικού «Κόμματος για την Ελευθερία» (PVV), να κάλεσε τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ να απαντήσει στο εάν συμμερίζεται την άποψη πως «οι Έλληνες δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματά τους σε σουβλάκι και ούζα και στη συνέχεια να ζητούν κοινωνικά επιδόματα», ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ απέφυγε να απαντήσει στους λαϊκιστές βουλευτές.

Ο Βίλντερς και δύο βουλευτές του PVV εξ αφορμής άρθρου της De Telegraaf, της μεγαλύτερης ολλανδικής ημερήσιας εφημερίδας με τίτλο «Οι Έλληνες λαμβάνουν χρήματα από το μηχανισμό διάσωσης» απεύθυναν πέντε ερωτήσεις στον Ντάισελμπλουμ ο οποίος και απάντησε γραπτώς μόλις τις 3 εξ αυτών.

Στην ερώτηση για το εάν γνωρίζει το δημοσίευμα της De Telegraaf, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε με ένα μονολεκτικό «Ναι» (ja).

Στην ερώτηση για το εάν αληθεύει ότι οι Έλληνες θα λάβουν 8,5 δισ. ευρώ ως υποστήριξη από τον ESM και για το ποιο είναι το μερίδιο της Ολλανδίας σε αυτή τη νέα δόση ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών απάντησε πως «μετά την έκθεση προόδου της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου, το συμβούλιο των διευθυντών του ESM θα αποφασίσει σχετικά» (σ.σ. με την εκταμίευση της δόσης).

Θέλοντας να καταδείξει την άγνοια του Γκέερτ Βίλντερς και του PVV για το πώς λειτουργεί ο ESM, ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός εισπράττει χρήματα από τις αγορές με την έκδοση ομολόγων και στη συνέχεια δανείζει τα κεφάλαια που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο δανειακών προγραμμάτων στήριξης. Αποσαφήνισε δε πως, τα κράτη μέλη του ESM (συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας) έχουν συνεισφέρει μετοχικό κεφάλαιο στον ESM, το ύψος του οποίου δεν επηρεάζεται από τα δανειακά προγράμματα του ESM! Πιο απλά απάντησε πως τα χρήματα προς την Ελλάδα τα δίνει ο ESM και όχι ο Ολλανδός φορολογούμενος.

e

 

 

Στην ερώτηση των Γκέρτ Βίλντερς, Βίκυ Μάγιερ και Τόνι βαν Ντάικ για το πώς εξηγεί στον Ολλανδό φορολογούμενο ότι μια χώρα που πρέπει να εξοφλήσει το χρέος της με νέο χρέος εξακολουθεί να μπορεί να υπολογίζει στα χρήματα των Ολλανδών φορολογουμένων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν απάντησε.

Ομοίως δεν απάντησε και στην λαϊκίστικη ερώτηση των Ολλανδών βουλευτών που του ζητούσαν να απαντήσει στο εξής: «Συμμερίζεστε την άποψη που λέει (σ.σ. Έλληνες) δεν μπορείτε να ξοδεύετε όλα τα χρήματά σας σε σουβλάκι και ούζο και στη συνέχεια να ζητάτε κοινωνικά επιδόματα; Αν ναι, πότε σκοπεύετε να πείτε στους Έλληνες ότι δεν θα ανταμείβονται για την απάτη και την εξαπάτηση τους; Αν όχι, πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό στους Ολλανδούς οι οποίοι μόλις και μετά βίας μπορούν να τα βγάλουν πέρα;».

Πάντως , ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε εμμέσως στους ακροδεξιούς βουλευτές για το εάν προτίθεται «να καταστήσει σαφές προς την Ελλάδα ότι η Ολλανδία δεν θα πληρώσει ούτε μια δεκάρα από τα χρήματα των φορολογουμένων σε αυτό το πηγάδι δίχως πάτο. Στην απάντηση του είπε : «Προσφάτως ενημερωθήκατε για τη θέση του υπουργικού συμβουλίου σε σχέση με την έκθεση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και την επιστολή της Επιτροπής σχετικά με την έκθεση προόδου της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM». Με αυτή την αναφορά ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε απλά πως η ολλανδική κυβέρνηση συναινεί στη συνέχιση της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας.

loading...