in ,

Υγρασία σπιτιού τι να κάνω για να εξαφανηστή ;

Η υγρασία στο σπίτι δημιουργείται, κυρίως, σαν αποτέλεσμα της διαφοράς μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας. Όταν διατηρείται σε κατάλληλα επίπεδα, παίζει σημαντικό ρόλο για την ισορροπία της ατμόσφαιρας στο χώρο. Αντιθέτως, όταν είναι πιο υψηλή απ’ όσο θα έπρεπε, μπορεί να προκληθεί μούχλα, ή φθορές στη μπογιά των τοίχων. Το αποτέλεσμα για εμάς μπορεί να είναι ακόμα και διάφορες ασθένειες, αφού η μούχλα είναι επιβλαβής για την υγεία μας.

Το ιδανικό επίπεδο υγρασίας για το σπίτι είναι γύρω στο 50%. Σε αυτό το επίπεδο, θεωρείται πως οι συνθήκες, όσον αφορά την υγρασία στο σπίτι, είναι ιδανικές για εμάς και δεν κινδυνεύουμε από προβλήματα που σχετίζονται με αυτή. Αυτό σημαίνει, πως όταν το επίπεδο υγρασίας είναι υψηλότερο, είναι ώρα να δράσεις για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου. Θέλεις να μάθεις 7 τρόπους που μπορούν εγγυημένα να ρυθμίσουν την υγρασία στο σπίτι σου;


7 τρόποι για να εξαφανίσεις την υγρασία στο σπίτι σου!

#1 Έλεγχος υδραυλικών εγκαταστάσεων

Πόσο βέβαιος/ -η είσαι ότι δεν υπάρχει καμία διαρροή στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού σου; Μήπως τώρα τελευταία παρατηρείς σημάδια υγρασίας σε κάποιο σημείο του τοίχου από όπου περνούν σωληνώσεις; Αν ναι, τότε είναι πιθανό τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας να οφείλονται σε διαρροή, η οποία χρειάζεται επισκευή σωλήνων νερού για να επανέλθει ο χώρος σε κανονικά επίπεδα. Μην αγνοείς τα προειδοποιητικά σημάδια, αλλά κάλεσε έναν υδραυλικό να διαγνώσει και να λύσει το πρόβλημα σου. Έπειτα, μπορείς να προχωρήσεις σε περαιτέρω ενέργειες για να εξασφαλίσεις το ιδανικό επίπεδο υγρασίας στο σπίτι σου.

#2 Εσωτερική & Εξωτερική θερμομόνωση

Η θερμομόνωση στο εσωτερικό και εξωτερικό μέρος του σπιτιού είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει το ιδανικό επίπεδο υγρασίας. Ειδικά αν παρατηρείς σημάδια από υγρασία στο ταβάνι, αυτό είναι ξεκάθαρο σημάδι, πως η ταράτσα σου πρέπει να μονωθεί με κατάλληλα υλικά. Όσο για την εσωτερική θερμομόνωση του σπιτιού σου, υπάρχουν αρκετά απλές λύσεις. Για παράδειγμα, γνώριζες πως υπάρχουν ειδικά χρώματα που εμποδίζουν το σχηματισμό μούχλας στους τοίχους;

Κι όμως, σήμερα μπορείς να αντιμετωπίσεις την υψηλή υγρασία στο σπίτι σου, ακόμα και βάφοντας τους τοίχους στα αγαπημένα σου χρώματα! Μπορείς να ζητήσεις αυτά τα χρώματα από από τους ανθρώπους του χρωματοπωλείου. Φυσικά, αν αυτή τη στιγμή παρατηρείς σημάδια από μούχλα στον τοίχο, θα πρέπει να τα εξαφανίσεις με το σωστό τρόπο, προτού βάψεις το χώρο. Έτσι, θα έχεις πραγματικά το αποτέλεσμα που ζητάς.

#3 Επαρκής αερισμός

Ίσως να το γνώριζες ήδη, αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε πως είναι πολύ σημαντικό να αερίζεται ο χώρος όσο περισσότερο γίνεται. Αν το καλοσκεφτείς, έντονα σημάδια υγρασίας και μούχλας εμφανίζονται περισσότερο σε κλειστούς χώρους, όπως υπόγεια και ντουλάπες. Αυτό συμβαίνει, γιατί η υγρασία συσσωρεύεται και δε μπορεί να καταπολεμηθεί. Για το λόγο αυτό, είναι καλό να ανοίγεις τα παράθυρα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού για λίγη ώρα κάθε μέρα.

Ειδικά στο μπάνιο και την κουζίνα, οι ανάγκες για επαρκή αερισμό είναι ακόμα μεγαλύτερες. Πρόκειται για τους 2 χώρους του σπιτιού, όπου παράγονται οι περισσότεροι υδρατμοί. Σαν αποτέλεσμα, η αυξημένη υγρασία στο σπίτι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς τους χώρους. Για ακόμα πιο σίγουρα αποτελέσματα, στην αγορά μπορείς να βρεις ειδικούς ανεμιστήρες εξαερισμού. Μπορείς να τοποθετήσεις έναν ανεμιστήρα εξαερισμού στο μπάνιο, ή την κουζίνα, ώστε να μην επιτρέψει τη συσσώρευση υγρασίας.

#4 Σωστή χρήση θερμαντικών συσκευών

Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με την υγρασία στο σπίτι σου, έχε υπόψιν ότι ακόμα και οι συσκευές που σου παρέχουν θέρμανση μπορούν να σε βοηθήσουν. Για παράδειγμα, μπορείς να αξιοποιήσεις τη λειτουργία αφύγρανσης του κλιματιστικού σου. Μπορείς να γυρίσεις τις ρυθμίσεις του στην ένδειξη DRY και το χρησιμοποιήσεις έτσι για λίγη ώρα κάθε μέρα. Έτσι, θα λύσεις ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος.

Όσο για τα δωμάτια, όπου δεν υπάρχει κλιματιστικό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις φορητές θερμαντικές συσκευές. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείς μια θερμάστρα, αφήνοντας τη για λίγη ώρα την ημέρα σε κάθε δωμάτιο, θα πρέπει να ρυθμίσει αρκετά αποτελεσματικά το επίπεδο υγρασίας στο χώρο. Φυσικά, στο έργο σου αυτό έχεις για συμμάχους και τα χαλιά και τις μοκέτες σου. Αυτά θα βοηθήσουν να διατηρήσεις τη θερμότητα του χώρου σχετικά σταθερή, με αποτέλεσμα να κινδυνεύεις λιγότερο από την υψηλή υγρασία.

#5 Αγορά αφυγραντήρα

Η αγορά ενός αφυγραντήρα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους μείωσης του επιπέδου υγρασίας. Σήμερα, μπορείς να βρεις στην αγορά αφυγραντήρες σε μεγάλο εύρος τιμών, ώστε να βρεις αυτό που χρειάζεσαι, χωρίς να ξεφύγεις από το διαθέσιμο budget σου. Όσο για τα χαρακτηριστικά τους, θα βρεις πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων με ποικίλα χαρακτηριστικά για να καλύψουν και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις. Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως μπορείς να βρεις αφυγραντήρες σιωπηλούς, ώστε να μην ταράζεται η ηρεμία του σπιτιού σου, αφυγραντήρες με ιονιστή, ακόμα και με χρονοδιακόπτη.

Όσο για την απαιτούμενη ισχύ του αφυγραντήρα, έχε υπόψιν σου ότι καθορίζεται κυρίως από τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού σου. Προτού προχωρήσεις σε αγορά, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν οδηγό αγοράς του διαδικτύου, ώστε να σε διαφωτίσει περισσότερο. Επίσης, μπορείς να ζητήσεις τη συμβουλή των εργαζομένων σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, από όπου μπορείς να προμηθευτείς και τον αφυγραντήρα σου.

#6 Ρύθμιση θερμοκρασίας σπιτιού

Για να καταπολεμήσεις την αυξημένη υγρασία στο σπίτι, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμοκρασία. Ιδανικά, πρέπει η θερμοκρασία του χώρου να διατηρείται σχετικά σταθερή στους 20- 21 βαθμούς. Ένα απλό θερμόμετρο χώρου μπορεί να γίνει βοηθός σου, ώστε κάθε μέρα να ελέγχεις τη θερμοκρασία του χώρου και να γνωρίζεις αν πρέπει να κινηθείς, ώστε να αλλάξεις κάτι. Επίσης, υπάρχουν υγρόμετρα που μετρούν το επίπεδο υγρασίας στο χώρο, ώστε να ξέρεις πότε υπάρχει πρόβλημα.

Όταν το επίπεδο υγρασίας ξεπερνά το 60%, τότε είναι ώρα να δράσεις. Αν είναι εποχή που χρησιμοποιείς καλοριφέρ, τότε μπορείς να ρυθμίσεις το θερμοστάτη στους 20- 21 βαθμούς. Έτσι, η θερμοκρασία στο χώρο σου θα είναι ιδανική, πράγμα που σημαίνει πως η υγρασία θα μειωθεί σε κανονικά επίπεδα. Αν η λύση αυτή δεν πετύχει από μόνη της, συνδύασε τη με κάποια ακόμα λύση που σου προτείνουμε για καλύτερα αποτελέσματα.

#7 Τοποθέτηση φυτών εσωτερικού χώρου

Τα λουλούδια εσωτερικού χώρου μπορούν να σου προσφέρουν περισσότερες ωφέλειες από όσες φανταζόσουν. Αρχικά, ομορφαίνουν το σπίτι σου κάθε εποχή του χρόνου, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις για συντήρηση. Έπειτα, κάθε εποχή έχει τα δικά της φυτά και λουλούδια, τα οποία μπορείς να αξιοποιήσεις κατάλληλα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη μπορέσεις να βρεις κατάλληλα φυτά, ούτε καν το χειμώνα. Επίσης, αρκετά από αυτά είναι πολύ οικονομικά. Δε θα σε επιβαρύνουν από οικονομικής άποψης και δεν είναι κοστοβόρα η αντικατάσταση τους, όταν μαραθούν.

Κάτι ακόμα που αξίζει να προσεχθεί, είναι πως πολλά φυτά και λουλούδια φέρνουν αρμονία και ενισχύουν τα θετικά συναισθήματα των ανθρώπων που κατοικούν στο σπίτι, σύμφωνα με το Φενγκ Σούι. Ωστόσο, στην περίπτωση της υγρασίας στο σπίτι, τα φυτά παίζουν έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο. Βλέπεις, τα αληθινά φυτά απορροφούν μέρος της υγρασίας του χώρου. Αυτό σημαίνει, πως μπορείς να επενδύσεις κάποιους χώρους του σπιτιού σου με μικρές γλάστρες, των οποίων τα φυτά δεν ποτίζεις σε καθημερινή βάση. Έτσι, θα έχεις άλλον ένα σύμμαχο στη μάχη σου κατά της υγρασίας.

Τώρα γνωρίζεις πώς να καταπολεμήσεις την υγρασία στο σπίτι σου μια και καλή! Ακολουθώντας μερικές από τις ιδέες που προτείνουμε παραπάνω, το σπίτι σου θα γλυτώσει από την απειλή της μούχλας και άλλων βλαβερών βακτηριδίων. Ωστόσο, ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη ρύθμιση της υγρασίας είναι η καλή μόνωση. Αν θέλεις να μονώσεις το σπίτι σου εσωτερικά και εξωτερικά για να μη σε προβληματίσει ξανά η υγρασία, εμείς είμαστε εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από έμπειρους και αξιολογημένους επαγγελματίες που θα λύσουν το πρόβλημα σου άμεσα και υπεύθυνα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Χάλασε το πλυντήριο τι να κάνω ;

Ψύλλοι στο Σπίτι με αυτόν τον τρόπο θα εξαφανιστούν