Η εορταστική χριστουγεννιάτικη περίοδος οδεύει αισίως προς το τέλος της και κάθε σπίτι έχει γεμίσει με πλήθος χριστουγεννιάτικων γλυκών που έχουν περισσέψει από τα καλέσματα και τα τραπέζια που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο των γιορτινών ημερών.
Αν και εσείς έχει βρεθεί με γεμάτες πιατέλες με περισσευούμενα μελομακάρονα, δίπλες, κουραμπιέδες και πανετόνε τότε δεν έχετε παρά να δείτε τις γευστικές μας προτάσεις και να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα παρέα με τα πιτσιρίκια σας νέα γλυκά!
Με αυτές τις 6 συνταγές που σας προτείνει το Infokids.gr θα επαναχρησιμοποιήσετε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά για να φτιάξετε νέα γευστικά και άκρως εντυπωσιακά γλυκά.
Μιλφέιγ με σοκολάτα, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και δίπλες
Yλικά
300 γρ. δίπλες
Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Για την κρέμα σοκολάτας
1 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες, απευθείας από το ψυγείο
125 γρ. ζάχαρη
2 αυγά μεσαίου μεγέθους
40 γρ. κορν φλάουρ
30 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
50 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη, για γαρνίρισμα (προαρετικά)
Για τα καραμελωμένα φουντούκια
50 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. νερό
1 κ.σ. βούτυρο
100 γρ. φουντούκια
Εκτέλεση:
Για τη κρέμα σοκολάτας
Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα σε αυτό τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την τριμμένη κουβερτούρα. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με αυγοδάρτη, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, με λιγότερη ένταση, μέχρι να πήξει η κρέμα – θα πάρει λιγότερο από 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σοκολάτα στο κατσαρολάκι.
Για τα καραμελωμένα φουντούκια
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγη από τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό και όταν λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε την επόμενη. Μόλις φτιάξουμε την καραμέλα, προσθέτουμε τα φουντούκια, εκτός φωτιάς και ανακατεύουμε καλά. Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τα φουντούκια να κρυώσουν επάνω σε λαδόκολλα και μετά τα θρυμματίζουμε στο multi.
Για τη συναρμολόγηση
Αφρατεύουμε την κρέμα με ένα σύρμα, κόβουμε το κάθε κομμάτι της δίπλας στη μέση και το γεμίζουμε με κρέμα. Στη συνέχεια, καλύπτουμε με κρέμα σοκολάτα το κάθε κομμάτι εξωτερικά, τοποθετούμε εκ νέου δίπλα και πασπαλίζουμε με τα φουντούκια.
Cheesecake με βάση από μελομακάρονα
Υλικά
300 γρ. μελομακάρονα
50 γρ. βούτυρο μαλακό
Για την κρέμα
400γρ. τυρί κρέμα (ανθότυρο ανάλατο ή μασκαρπόνε ή ρικότα)
100 γρ. ζάχαρη
4 φύλλα ζελατίνας
200 ml γάλα εβαπορέ
400ml κρέμα γάλακτος
λίγο αλάτι
2 αυγά, ξεχωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια
βύσσινο γλυκό του κουταλιού (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη βάση για το cheesecake ζεσταίνοντας το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Τρίβετε τα μελομακάρονα μπλέντερ και τα ανακατεύετε με το βούτυρο. Στρώνετε το μείγμα σε μία φόρμα με κινητά τοιχώματα και πιέζετε για να καλυφτεί ο πάτος και τα πλαϊνά. Βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο να παγώσει. Μουλιάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε τους κρόκους, τη ζάχαρη, το αλάτι και το εβαπορέ και χτυπάτε με το σύρμα. Αφού το μείγμα ζεσταθεί, χωρίς να βράσει, ρίχνετε τις ζελατίνες στραγγισμένες και ανακατεύετε να διαλυθούν καλά . Αφήνετε το μείγμα να γίνει χλιαρό. Χτυπάτε το τυρί κρέμα στο μίξερ να γίνει σαν κρέμα και το ανακατεύετε μαζί με το λικέρ και το μείγμα κρόκων – γάλακτος και ζελατίνης. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για να γίνει σφιχτή και ανακατεύετε τη μισή με το μείγμα τυριού. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ενσωματώνετε και αυτά στο μείγμα του τυριού με απαλές κινήσεις. Αδειάζετε το μείγμα πάνω στη βάση μπισκότου και βάζετε στο ψυγείο να παγώσει. Κόβετε το cheesecake σε τριγωνικά κομμάτια γαρνίρετε με το βύσσινο και σερβίρετε.
Trifle με κρέμα βανίλια και κουραμπιέδες
Υλικά:
200 γρ.κουραμπιέδες
-200 γρ. γάλα
300 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. ζάχαρη
6 κρόκοι αυγών
1 κλωναράκι βανίλιας
3 φύλλα ζελατίνας (15 γρ.)
400 γρ. κρέμα γάλακτος
60 γρ. ροδόνερο
Εκτέλεση:
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τα 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε στο μείγμα των αυγών λίγο από το ζεστό γάλα και αναμειγνύουμε καλά. Ενώνουμε τα δύο μείγματα μέσα στην κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε και τους σπόρους από το κλωναράκι βανίλιας. Πριν αρχίσει να βράζει η κρέμα, δηλ. στους 84-85 βαθμούς , κατεβάζουμε από τη φωτιά. Την αδειάζουμε σε άλλο σκεύος για να μη μείνει στη ζεστή κατσαρόλα και ψηθεί το αυγό. Ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνας που έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει πάνω σε παγάκια, ανακατεύοντας συνεχώς. Χτυπάμε τα 400 γραμμάρια κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή. Όταν η κρεμ ανγλέζ κρυώσει, την χτυπάμε για λίγο με το μπλέντερ χειρός για να αποκτήσει λεία υφή και προσθέτουμε το ροδόνερο. Ενώνουμε και ανακατεύουμε με το σύρμα τις δύο κρέμες και αφήνουμε το μείγμα κρυώσει και να πήξει ελαφρά. Σε ένα διάφανο μπολ τοποθετούμε τους κουραμπιέδες όρθιους καλύπτοντας και τον πυθμένα. Απλώνουμε σχεδόν τη μισή κρέμα, καλύπτουμε με μία στρώση κουραμπιέδες και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Τοποθετούμε το μπολ στην κατάψυξη για 10 λεπτά έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού με τριμμένους κουραμπιέδες.
Κορμός σοκολάτας με κουραμπιέδες
Tιραμισού με βάση από τριμμένα μελομακάρονα
Αλέθουμε τα μελομακάρονα στο μούλτι λίγα-λίγα μέχρι να γίνουν σκόνη και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, για να μην καεί, και διαλύουμε μέσα σε αυτό την σκόνη καφέ. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα μελομακάρονα, και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά, μέχρι να βραχεί το τρίμμα μελομακάρονου . Το αδειάζουμε σε μια φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα. Για να φτιάξουμε την κρέμα ανακατεύουμε με το μίξερ το μασκαρπόνε με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα μείγμα μαλακό σαν κρέμα. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους συνεχίζοντας το ανακάτεμα.Χτυπάμε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα. Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο προηγούμενο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα. Αδειάζουμε την κρέμα στη φόρμα, πάνω από τη βάση του τριμμένου μελομακάρονου και βάζουμε το τιραμισού στο ψυγείο για αρκετές ώρες, μέχρι να σφίξει η κρέμα. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με κακάο.
Πανετόνε Cake pops
Υλικά:
500 γρ πανετόνε
365 γρ. τυρί κρέμα
190 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. μέλι
105 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη διακόσμηση
διαφορες λιωμένες σοκολάτες
πολύχρωμα τρουφάκια, καραμελωτά, ξηροί καρποί, καρύδα τριμμένη
ξυλάκια
Εκτέλεση:
Θρυμματίζουμε το πανετόνε σε ένα μπολ. Σε ένα μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και το τυρί κρέμα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μέλι και τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε. Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα με το βούτυρο και την άχνη, αρχίζουμε και το προσθέτουμε στο τριμμένο κέικ και πλάθουμε με τα χέρια μας. Προσοχή το προσθέτουμε λίγο λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια συμπαγή μάζα. Δε θέλουμε σφιχτή ζύμη γιατί σκοπός μας είναι από έξω να είναι τραγανά και μέσα να είναι μαλακά τα Cake Pops μας.
Τυλίγουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Έπειτα, πλάθουμε μεσαίες μπαλίτσες τις οποίες τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα. Για πιο εύκολο πλάσιμο βρέχουμε τα χέρια μας με νερό. To ιδανικό είναι να αφήσετε τις μπαλίτσες στο ψυγείο για 8-12 ώρες (ολόκληρο το βράδυ) ώστε να σφίξουν τα τρουφάκια μας.
Για τη διακόσμηση, λιώνουμε τις κουβερτούρες σε μπεν μαρί. Παίρνουμε ένα ξυλάκι και το βουτάμε στη σοκολάτα, κρατώντας από την πλευρά που έχει τη μύτη, κι έπειτα το τοποθετούμε στη μπαλίτσα. Μόλις ολοκληρώσουμε με τη διαδικασία θα περιμένουμε τουλάχιστον για 1 ώρα προκειμένου να ενωθεί το ξυλάκι με τη μπαλίτσα στο ψυγείο. Μόλις είναι έτοιμα, περνάμε κάθε cake pop από την κουβερτούρα κι έπειτα από την τρούφα ή την καρύδα ή ό,τι άλλο διακοσμητικό θέλουμε. Μόλις το διακοσμήσουμε το βάζουμε σε ένα μεγάλο ποτήρι για να σταθεί και τα βάζουμε στο ψυγείο και τα αφήνουμε μέχρι να τα χρειαστούμε.