in

Δείτε πώς θα φτιάξετε σπιτικό ψωμί του τόστ

ΥΛΙΚΑ

(Υλικά για 2 μακρόστενες φόρμες 35×15)

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.


135 γρ. νερό, χλιαρό για το ξέκινημα

495 γρ. επιπλέον χλιαρό νερό

40 γρ. βούτυρο, λιωμένο για την επάληψη των καρβελιών

40 γρ. ζάχαρη

35 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομμάτια

15 γρ. ξερή μαγιά (2 φακελάκια)

13 γρ. αλάτι

Επιπλέον βούτυρο για την επάληψη των φορμών

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Προσαρμόζουμε το φτερό στο μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα 135 γραμμάρια χλιαρού νερού μαζί με τη μαγιά. Χτυπάμε για 5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί πλήρως.

2Προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο και το επιπλέον χλιαρό νερό. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα. Το νερό πρέπει να είναι υποφερτό στα χείλη μας, αλλιώς θα “κάψει” τη μαγιά και δε θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
3Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μίση ποσότητα του αλευριού ενώ χτυπάμε σε σιγανή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία λεία αλλά πολύ υγρή, ακόμα, ζύμη.
4Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι χτυπώντας λίγο ακόμη με το φτερό.
5Σταματάμε το μίξερ και αλλάζουμε το φτερό με το γάντζο. Βάζουμε ξανά σε λειτουργία το μίξερ και ζυμώνουμε για 10 ολόκληρα λεπτά. Αν δεν έχετε δυνατό μίξερ καλό είναι να κόψετε σε 2 μερίδες το ζυμάρι και να το ζυμώσετε σταδιακά. Έτσι δε θα κάψετε το μίξερ. Αλλιώς μπορείτε για τη συγκεκριμένη διαδικασία να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας.
6Όσο το μίξερ ζυμώνει προετοιμάζουμε τις φόρμες ψησίματος αλείφοντας λίγο βούτυρο στον πάτο και στις γύρω επιφάνειες της φόρμας. Για αυτή τη συνταγή θα χρειαστούμε 2 φόρμες των 35 εκατοστών συνολικό μήκος.
7Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, την αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπολ το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρώς. Σκεπάζουμε το μπολ με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί.
8Μετά από το διάστημα αυτό χωρίζουμε στα δυο τη ζύμη. Ολόκληρη η ζύμη ζυγίζει 1600 γραμμάρια, συνεπώς κόβουμε σε μερίδες των 800 γραμμαρίων. Πιάνουμε το ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε τετράγωνο σχήμα σε διαστάση τόση ώστε να χωράει μέσα στη φόρμα μας. Προσέχουμε το πάχος να είναι ίσο σε όλα τα σημεία. Δε θα χρειαστεί να αλευρωσουμε τον πάγκο μας γιατί η ζύμη έχει αρκετό λάδι ώστε να μην κολλήσει.
9Ρολλάρουμε τη ζύμη ώστε να σχηματίσουμε έναν κύλινδρο, φροντίζοντας να είναι αρκετά σφιχτός. Κλείνουμε τις άκρες με τα χέρια μας.
10Γυρνάμε τα άκρα του κυλίνδρου σφιχτά κάτω από το ψωμί και το τοποθετούμε στο ταψί μας. Επαναλαμβάνουμε και για το δεύτερο ψωμί. Καλύπτουμε κάθε ψωμί με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν. Η διαδικασία θα πάρει περίπου μια ώρα.
11Στο μετάξυ, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C στον αέρα ενώ βάζουμε τη σχάρα στο πιο χαμηλό σημείο.
12Ψήνουμε για 20 λεπτά και μετά καλύπτουμε κάθε φόρμα με αλουμινόχαρτο ώστε να μην πάρει πολύ σκούρο χρώμα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25 λεπτά.
13Βγάζουμε τα ψωμιά από το φούρνο και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα να κρυώσουν. Μόλις γίνει αυτό παίρνουμε ένα πινέλο και τα περνάμε λίγο λιωμένο βούτυρο για να γυαλίζουν..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Αλμυρές τηγανίτες με σπανάκι, μυρωδικά και ντιπ γιαουρτιού

Τυροπιτάκια με ζύμη 3 υλικών !!!