in ,

Ακτινίδια οφέλη Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία

Ακτινίδια οφέλη

Διατροφική αξία

Άλλος έχει το όνομα κι άλλος τη χάρη, αφού μπορεί τα πορτοκάλια να φημίζονται για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, αλλά το ακτινίδιο περιέχει διπλάσια ποσότητα.


Η κατανάλωση ενός και μόνο ακτινιδίου, μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας στην βιταμίνη αυτή. Η βιταμίνη C αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, καθώς επίσης και στην παραγωγή κολλαγόνου, για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Επιπλέον, η βιταμίνη C που περιέχει το ακτινίδιο, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Τα ακτινίδια είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, αλλά και βιταμίνης Ε, που είναι απαραίτητες για λαμπερή και υγιή επιδερμίδα, καθώς επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές.

Άλλες πολύ σημαντικές βιταμίνες που βρίσκουμε στο ακτινίδιο, είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και το φυλλικό οξύ. το οποίο παρεμποδίζει τις γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα.

Ακόμα, τα μαύρα μικρά σπόρια στο ακτινίδιο είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, που είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία της καρδιάς!

Παράλληλα με τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία κατέχουν υψηλή θέση στην θρεπτική αξία του ακτινιδίου. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Το κάλιο βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και περιέχεται στο ακτινίδιο σχεδόν στην ίδια ποσότητα που περιέχεται και στην μπανάνα. Ο φώσφορος και το μαγνήσιο δρουν συνεργατικά, για την καλύτερη υγεία των οστών και των δοντιών.

Οφέλη για την υγεία

Το ακτινίδιο χάρη στην πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C σε συνδυασμό με τα καροτενοειδή και τα άλλα φαινολικά συστατικά έχει αποδειχτεί ότι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Όλα αυτές οι φυτοχημικές ουσίες προστατεύουν το DNA των κυττάρων του σώματος μας από την οξειδωτική βλάβη που προκαλεί ελεύθερες ρίζες και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονών και ασθενειών.

Όραση

Το ακτινίδιο είναι πλούσια πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο αντιοξειδωτικών που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού. Η λουτεΐνη φιλτράρει το μπλε φως και καταπολεμά τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν σε καταρράκτη και την σχετική με την ηλικία, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί τη βασική αιτία τύφλωσης για τους ανθρώπους άνω των 55. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η ημερήσια κατανάλωση 3 περίπου ακτινιδίων, μειώνει σημαντικά το ρίσκο εμφάνισης παθήσεων στο μάτι, όπως γλαύκωμα, εκφύλιση της ώχρας κηλίδας κ.ά.

Αναπνευστικό σύστημα

Το ακτινίδιο χάρη στην βιταμίνη C προστατεύει από ασθένειες στο αναπνευστικό σύστημα όπως το άσθμα και το συριγμό. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πήραν μέρος 18.000 παιδιά ηλικίας 6 έως 7 ετών της Κεντρικής και Βόρειας Ιταλίας, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που κατανάλωναν εσπεριδοειδή και ακτινίδια 5 έως 7 μερίδες την εβδομάδα είχαν 44% μικρότερη συχνότητα εμφάνισης συριγμού σε σύγκριση με τα παιδιά που κατανάλωναν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Η δύσπνοια μειώθηκε κατά 32%, ο συριγμός κατά 41%, ο βήχας την νύχτα κατά 27%, ο χρόνιος βήχας κατά 25% και η καταρροή κατά 28%. Παιδιά που είχαν ασθμα και έλαβαν μέρος στην μελέτη ακόμα κι αυτά τα παιδιά που κατανάλωναν ακτινίδια μια έως δυο φορές την εβδομάδα ακτινίδια διαπίστωσαν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία τους.

Πεπτικό σύστημα

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και έχει φυσικές καθαρτικές ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ακτινίδιο προάγει την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, το τονώνει και το προστατεύει από διαταραχές. Οι φυτικές ίνες προωθούν την πέψη και τονώνουν και ομαλοποιούν την καλή λειτουργία του εντέρου. Η ακτινιδίνη είναι ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που βοηθάει στην πέψη των πρωτεϊνών και διευκολύνει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι πολυσακχαρίτες που είναι πλούσιες στο ακτινίδιο βοηθάνε στην αποτροπή της προσκόλλησης των εντεροπαθογόνων και στην τόνωση των προβιοτικών βακτηρίων στο παχύ έντερο. Επίσης, το ακτινίδιο προωθεί την ανάπτυξη του γαλακτικού οξέος και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηριδίων όπως το Escherichia coli διατηρώντας την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το ακτινίδιο έχει αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C και σε αντιοξειδωτικά συμβάλλουν ευεργετικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η συχνή κατανάλωση ακτινιδίων βοηθάει στην καταπολέμιση των εποχιακών λοιμώξεων και στην αντιμετώπιση της γρίπης και του κρυολογήματος. Καρδιά Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, βιταμίνες C, Ε και σε συνδυασμό με το κάλιο προάγουν την καλή λειτουργία της καρδιάς και την προστατεύουν από ασθένειες.  Έρευνες έχουν δείξει ότι το ακτινίδιο έχει αντιπηκτικές ιδιότητες.  Βοηθάει σημαντικά στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα και η καθημερινή κατανάλωση του μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος. Η επίδραση αυτή των ακτινιδίων στο αίμα αποτρέπει τον κίνδυνο θρομβοεμβολικών και καρδιακών διαταραχών. Σε μια έρευνα οι εθελοντές που κατανάλωναν έως 3 ακτινίδια την ημέρα για 28 ημέρες τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση του ακτινιδίου βοήθησε στην μείωση της δυνατότητας πήξης του αίματος κατά 18% και στην μείωση των τριγλυκερίδιων κατά 15%.

Χοληστερίνη

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του μπορεί να μειώσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.

Εγκυμοσύνη

Η μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξέος που περιέχει το ακτινίδιο, το κάνει ιδιαίτερα ευεργετικό για τις εγκύους, καθώς βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος του εμβρύου στη μήτρα. Ενδείκνυται λοιπόν για τις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης να καταναλώνουν ακτινίδια, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν γενετικές ανωμαλίες στα κυοφορούμενα έμβρυα.

Το ακτινίδιο δεν είναι μόνο ευεργετικό για την υγεία, αλλά έχει και ιδιαίτερα χαμηλή θερμιδική αξία, για όσους προσέχουν ιδιαίτερα τη διατροφή τους.  Ένα μέτριο ακτινίδιο αποδίδει 46 θερμίδες.

Αρτηριακή Πίεση

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε κάλιο και αυτό βοηθάει οι ηλεκτρολύτες να είναι σε ισορροπία στον οργανισμό και στον έλεγχο της πίεσης του αίματος. Όραση Το ακτινίδιο είναι το καλύτερο φρούτο για την υγεία των ματιών. Τα φυτοχημικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που είναι πλούσια στο ακτινίδιο προάγουν την καλή υγεία των ματιών. Σε συνδυασμό με την βιταμίνη Α προστατεύουν τα μάτια από τον καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τα μάτια. Διαβήτης Το ακτινίδιο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη κι αυτό το καθιστά το ιδανικό φρούτο για όσους πάσχουν από διαβήτη. Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ακτινιδίου βοηθά στη ρύθμιση της αδιπογένεσης η οποία είναι σημαντική για την πρόληψη του διαβήτη.

Ρευματοειδή αρθρίτιδα

Το ακτινίδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έρευνες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της ρευματοειδής αρθρίτιδας. Καρκίνος Το ακτινίδιο χάρη στην πληθώρα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και φυτικών ινών θεωρείται αποτελεσματικό για την θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου όπως του καρκίνου του ήπατος, του μαστού, του στομάχου και του πνεύμονα. Έρευνες έδειξαν ότι τα εκχυλίσματα του ακτινιδίου αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και προστατεύουν την ενδογενή βλάβη του DNA. Το ακτινίδιο βοηθάει στην αντιμετώπιση των κακοήθη καρκινικών κυττάτων χωρίς να καταστρέφει τα υγιή κύτταρα.

Απορρόφηση σιδήρου

Το ακτινίδιο έχει την εκπληκτική ικανότητα να διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό. Η πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C καθώς και τα φυτοχημικά που περιέχει βοηθάνε στην απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό και προλαμβάνουν τις διαταραχές που προκαλούνται από την ανεπάρκεια σιδήρου.

Άσθμα

Έρευνες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προστατεύει ιδιαίτερα τα παιδιά από την εμφάνιση ασθματικών κρίσεων.

Συγκεκριμένα πρόσφατες μελέτες που διενεργήθηκαν στην Ιταλία, σε παιδιά ηλικίας 6-7 ετών, απέδειξαν τα οφέλη του ακτινιδίου για την αναπνευστική λειτουργία. Τα παιδιά που κατανάλωναν 5 με 7 μερίδες εσπεριδοειδών και ακτινιδίων την εβδομάδα, εμφάνισαν μικρότερες πιθανότητες άσθματος σε ποσοστό 44%, σε σύγκριση με τα παιδιά που κατανάλωναν ακτινίδιο μόνο μια φορά την εβδομάδα. Ακόμη η έρευνα έδειξε ότι ο βραδινός βήχας μειώθηκε κατά 27%, η δύσπνοια κατά 32%, η καταρροή κατά 28%, ενώ ο έντονος «συριγμός» στην αναπνοή, κατά 41% και ο χρόνιος βήχας κατά 25%. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του φρούτου σε βιταμίνη C, τόσο, που καλύπτει την συνιστώμενη αναγκαία ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός.

Δέρμα

Το ακτινίδιο είναι ο προστάτης της επιδερμίδας μας χάρη στα αντιοξειδωτικά και στην πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C και βιταμίνη Ε. Είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την επιδερμίδας μας και η καθημερινή κατανάλωση του μας προσφέρει μια υγιή, λαμπερή και νεανική επιδερμίδα. Η πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C βοηθάει στην καλή υγεία του δέρματος. Κρατάει το δέρμα σφιγηλό και επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Η βιταμίνη Ε βοηθάει στην μείωση των λεπτών γραμμών, στην εμφάνιση των ρυτίδων και προστατεύει από τις επιβλαβείς επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα από την πρόωρη γήρανση και στην πρώιμη εκφύλιση.

Αποτοξίνωση – Απώλεια βάρους

Το ακτινίδιο είναι το ιδανικό φρούτο για την αποτοξίνωση του οργανισμού και μας βοηθάει να χάσουμε τα περιττά κιλά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και μέταλλα που προάγουν την αποτοξίνωση του οργανισμού και βοηθάνε στην απώλεια βάρους. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε πηκτίνη ένας πολυσακχαρίτης (φυτική ίνα) που βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού και εντερικού συστήματος και δίνει το αίσθημα του κορεσμού για αρκετή ώρα. Η πηκτίνη επίσης βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό. Το ακτινίδιο είναι φρούτο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και βοηθάει στην διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικό επίπεδο. Αν τα επίπεδα του σακχάρου δεν είναι σταθερά τότε το σώμα απελευθερώνει ινσουλίνη η οποία διεγείρει την αποθήκευση λίπους. Το ακτινίδιο επίσης ενεργοποιεί και επιταχύνει τον μεταβολισμό. Στο ακτινίδιο επίσης περιέχει καρνιτίνη είναι ένα φυσικό συστατικό του κυττάρου η οποία μετατρέπει το αποθηκευμένο λίπος σε θερμίδες και στη συνέχεια μπορούμε να το κάψουμε με άσκηση.

Ύπνος

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε σεροτονίνη και φλαβονοειδή τα οποία μας χαρίζουν έναν ήρεμο ύπνο. Έρευνα έδειξε ότι όταν καταναλώνουμε ακτινίδιο πριν τον ύπνο βελτιώνουμε την ποιότητα και την διάρκεια του ύπνου μας. Εγκυμοσύνη Το ακτινίδιο είναι το ιδανικό φρούτο για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ το οποίο συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του DNA και βοηθάει στην πρόληψη εμφάνισης βλαβών στο νευρικό σωλήνα του εμβρύου. Βλάβες που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της της σπονδυλικής στήλης.  Οι βιταμίνες C, E και Κ που περιέχονται στο ακτινίδιο μαζί με τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και στην καλή υγεία της μητέρας.

Προφυλάξεις – Παρενέργειες Δοσολογία:

Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση είναι μέχρι και 3 ακτινίδια την ημέρα. Αλλεργία: Το ακτινίδιο έχει πολλά ευεργετικά οφέλη στην υγεία μας όμως πριν την κατανάλωση ενημερωνόμαστε και συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας. Σε ευαίσθητα άτομα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι στο ακτινίδιο υπάρχουν σημαντικά αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στα μικρά παιδιά. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι από ήπια στοματική αλλεργία μέχρι αναφυλαξία.

Πέτρες στα νεφρά: 

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου. Να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση ακτινιδίων από άτομα που υποφέρουν από προβλήματα νεφρικής ή χοληδόχου κύστης καθώς τα οξαλικά μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη πετρών οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά ή στη χοληδόχο κύστη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Tι τροφή να δώσω στο κουτάβι μου

Άδεια λειτουργίας σε τρία τζαμιά σε Κω και Ρόδο