in ,

Tι τροφή να δώσω στο κουτάβι μου

Tι τροφή να δώσω στο κουτάβι μου

Η ηλικία του κουταβιού είναι διατροφικά η σημαντικότερη από κάθε άλλη φάση της ζωής ενός σκύλου.Διατροφικά λάθη σε αυτή την ηλικία ” μπορεί να σημαίνει προβλήματα στην ανάπτυξη του ζώου ,αλλά και θέματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα απασχολήσουν τον ενήλικο σκύλο.

Στις μικρόσωμες φυλές σκύλων ,δηλαδή σκυλάκια που όταν ενηλικιωθούν δεν θα έχουν σωματικό βάρος πάνω από 10 κιλά (Yorkie , Maltese , Jack rassel , Kοκόνι κλπ.) η ανάπτυξη τους ολοκληρώνεται περίπου στους 10 μήνες.


Στις μεσαίες φυλές σκύλων , ζώα που κατά την ενηλικίωση τους θα έχουν σωματικό βάρος από 10 έως 25 κιλά (Coccer spaniel , English setter , Epaniel breton , Beagle , Ελληνικός ιχνηλάτης κλπ.) η ανάπτυξη τους ολοκληρώνεται περίπου στους 12 -14 μήνες.

Στις μεγαλόσωμες φυλές σκύλων , ζώα που κατά την ενηλικίωση τους θα έχουν σωματικό βάρος από 25 έως 45 κιλά (Kurzhaar , German sheperd , Colie ,Rotweiler , Ελληνικός ποιμενικός κλπ.) η ανάπτυξη τους ολοκληρώνεται περίπου στους 18 μήνες.

Στις γιγαντόσωμες φυλές σκύλων , ζώα που κατά την ενηλικίωση τους θα έχουν σωματικό βάρος πάνω από 45 κιλά (Mastif , Ρώσικα ποιμενικά , Mastino Napolitano , Great Dane , Leonberg , Αγίου Βερνάρδου , Ελληνικός ποιμενικός κλπ.) η ανάπτυξη τους ολοκληρώνεται περίπου στους 24 μήνες.

Αυτό συνεπάγεται ότι το φαγητό του πρέπει να είναι προσεγμένο και ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, ώστε να διασφαλίσετε :

 1. σωστή ανάπτυξη όλων των ζωτικών οργάνων του
 2. σωστή ανάπτυξη του μυοσκελετικού του συστήματος
 3. άριστη όραση
 4. υγείες και λαμπερό τρίχωμα
 5. φυσιολογικό μεταβολισμό.

Μέχρι πότε μπορεί/πρέπει να τρώει το κουτάβι γάλα;

Το κουτάβι σας τις πρώτες μέρες της ζωής του τρέφεται μόνο από το γάλα της μάνας του, λαμβάνοντας από αυτό όλα τα αντισώματα και στοιχεία που είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξή του. Φυσικά υπάρχει και γάλα για κουτάβια το οποίο κάποιος μπορεί να προμηθευτεί από καταστήματα petshop.

Μετά από ένα χρονικό διάστημα 45 περίπου ημερών το κουτάβι σταματάει να έχει ανάγκη από γάλα. Καθώς προχωράει η ηλικία του ακόμα περισσότερο η κατανάλωση γάλατος μπορεί να προκαλεί και διάρροιες ,λόγω αλλαγής του εντερικού επιθηλίου.

Εξάλλου μόλις βγούνε τα πρώτα δοντάκια του είναι πλέον έτοιμο να μασήσει την τροφή του και να ζήσει, χωρίς την μητέρα του. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι κατάλληλη ποιοτικά και ποσοτικά διατροφή!

Πόσα γεύματα την ημέρα είναι απαραίτητα για την διατροφή του κουταβιού;

Οι θερμιδικές ανάγκες που έχουν τα κουτάβια εξαρτώνται κατά πολύ από την φυλή στην οποία ανήκουν.Πριν το ζώο απογαλακτιστεί ( περίπου 30 ημερών και μέχρι την ηλικία των 45 ημερών , οπότε και σταματάει τον θηλασμό) , του παρέχονται 1-2 γεύματα ημερησίως με κατάλληλη ξηρά τροφή για κουτάβια την οποία έχουμε αφήσει να μαλακώσει καλά μέσα σε λίγο αραιωμένο γάλα (ελάχιστο μόνο για την μυρωδιά) . Αυτό έχει σαν σκοπό την ομαλή προσαρμογή του ζώου , στην διατροφή του με ξηρά τροφή, μετά τον απογαλακτισμό.

Όταν το κουτάβι φτάσει στην ηλικία των 45 ημερών , οπότε και θα απομακρυνθεί από την μητέρα του (πέραν αυτής της ηλικίας τα οφέλη του θηλασμού είναι ασήμαντα) ,πρέπει να γευματίζει 5 ή και περισσότερες φορές την ημέρα.Η τροφή και σε αυτή την φάση πρέπει να παρέχεται αρχικά με ελάχιστο γάλα αραιωμένο σε πολύ νερό και στην συνέχεια μόνο σε νερό , ώστε να διευκολύνεται η κατανάλωση της από το κουτάβι.

Όταν το κουτάβι φτάσει στην ηλικία των 8 εβδομάδων σταματάμε να βρέχουμε την τροφή του με νερό ή γάλα , και του την παρέχουμε στεγνή. Ο αριθμός των γευμάτων μειώνετε σταδιακά, με στόχο στις 16 εβδομάδες να του παρέχουμε όχι πιο πολλά από 3 γεύματα.Η ποσότητα της τροφής όμως πρέπει ακόμα να είναι αυξανόμενη αναλόγως της φυλής του ζώου.

Μέχρι την ηλικία των 9 μηνών τα γεύματα είναι 3 . Από εκεί και πέρα 2 γεύματα την ημέρα είναι αρκετά.Αυτό καλό είναι να συνεχίζεται για όλη την ζωή του ζώου.

Η ποσότητα της τροφής μεταβάλλεται ανεξάρτητα από τον αριθμό των γευμάτων , ανάλογα με την φυλή του ζώου.

Πόσο απαραίτητα είναι τα διατροφικά συμπληρώματα;

Η διατροφή του κουταβιού πρέπει να είναι προσεγμένη. Ένα θέμα που συχνά απασχολεί τους ιδιοκτήτες είναι η χρήση των διατροφικών συμπληρωμάτων για κουτάβια (βιταμίνες , ασβέστιο κλπ.). Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατάχρηση των βιταμινών ,μπορεί να προκαλέσει τοξικό σοκ. Επίσης η υπερβολική κατανάλωση ασβεστίου , φωσφόρου ή βιταμίνης D , μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των οστών του κουταβιού.Για αυτό τον λόγο πρέπει η χρήση τους να γίνετε με πρόγραμμα που θα το καθορίσει ο κτηνίατρος ,και που κατά κανόνα θα είναι διαφορετικό για το κάθε κουτάβι.

Τι είδους τροφή πρέπει να επιλέξουμε για την διατροφή του κουταβιού;

Υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες τροφών που μπορούμε να ταΐσουμε ένα κουτάβι : ξηρά τροφή , μαγειρεμένο, κονσέρβα. Θα αναφερθούμε αναλυτικά στην κάθε μία.

1. ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ

Επιλέξτε ποιοτική, συσκευασμένη ξηρά τροφή για κουτάβια και όχι τις φθηνές/χύμα του εμπορίου!

Γιατί; Θωρακίζουν την υγεία του σκύλου σας, δεν προκαλούν αλλεργίες ούτε δερματοπάθειες. Δεν προκαλούν δυσπεψίες και δεν προδιαθέτουν για παχυσαρκία.Οι χύμα τροφές είναι αδύνατον να γνωρίζετε τι περιέχουν. Επίσης δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για το πότε ανοίχτηκαν ή αν έχουν κάποιου είδους πιστοποίηση.

Τα πλεονεκτήματα μιας σωστής και ποιοτικής ξηράς τροφής:

 • Περιέχει υψηλότερο ποσοστό πρωτεϊνών
 • Τα φυσικά λιπαρά βρίσκονται σε ισορροπημένη ποσότητα
 • Περιέχει λιγότερα πρόσθετα και συντηρητικά
 • Έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
 • Δεν δημιουργεί πρόβλημα στα δόντια
 • Φυλάγεται στο ντουλάπι
 • Έχει μικρότερο ποσοστό υγρασίας (7-9%)
 • Έχει χαμηλότερο κόστος από την κονσέρβα

2.  ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ :

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο σκύλος δεν πρέπει να τρώει φαγητό για ανθρώπινη κατανάλωση ή ακόμα περισσότερο φαγητό που παρασκευάζετε στο σπίτι.Αυτό, έτσι γενικά όπως διατυπώνετε, δεν είναι αλήθεια.Το μαγειρεμένο φαγητό ή το φαγητό για ανθρώπινη κατανάλωση μπορεί να αποτελεί μια αξιόλογη επιλογή για σκύλους αν και εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις :

 • Κατά το μαγείρεμα να τηρούνται σωστές συνθήκες υγιεινής
 • Τα υλικά που χρησιμοποιούμε να είναι κατάλληλα για κατανάλωση και όχι υπολείμματα επεξεργασίας κρέατος ή αλλοιωμένα προϊόντα .
 • Να ακολουθούμε συγκεκριμένες συνταγές (ποσότητες υλικών) και όχι, ότι τυχαία βρήκαμε την στιγμή της παρασκευής
 • Να γνωρίζουμε ποια συστατικά επιτρέπετε να καταναλώνει ο σκύλος και ποια όχι.
 • Ότι περισσεύει στο τραπέζι μας δεν είναι ότι καλύτερο (κάποτε είναι και επικίνδυνο),για τον τετράποδο φίλο μας.

Όπως καταλαβαίνουμε, ένα διαιτολόγιο που βασίζεται σε φαγητό κατσαρόλας απαιτεί χρόνο, αρκετή δεξιοτεχνία και αρκετά έξοδα!

Τα πλεονεκτήματα των μαγειρευτών:

 • Γνωρίζετε με σιγουριά τι τρώει ο σκύλος
 • Χρησιμοποιείτε την ποιότητα τροφής που του αρέσει
 • Έχετε φροντίσει εσείς για την σωστή αναλογία

3. ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ :

Η ποιότητα και εδώ παίζει βασικό ρόλο, αφού δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που συχνά πέφτουν θύματα, αγοράζοντας τροφές οι οποίες αναμειγνύονται με συστατικά κατώτερης ποιότητας.
Αν θέλετε να εναλλάσσετε την ξηρά τροφή με κονσέρβα προτιμήστε μία κονσέρβα για κουτάβια, με σωστές αναλογίες και ποσότητες σε συστατικά.

Πλεονεκτήματα της κονσέρβας σκύλων:

 • Η γευστικότητα είναι αυξημένη σε σχέση με την ξηρά τροφή
 • Είναι πιο εύκολο να φαγωθεί
 • Τις περισσότερες φορές περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης

Τελικά , τι πρέπει να τρώει το κουτάβι ;

Κατά την γνώμη μου, ο σκύλος γενικά μπορεί να τρώει όλα τα παραπάνω με τις προϋποθέσεις που αναφέραμε.Το κουτάβι όμως, καλά θα ήτανε, και ιδιαίτερα αν είναι μεσαίας ή μεγαλόσωμης φυλής, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσει την ανάπτυξη του, να διατρέφεται αποκλειστικά με ξηρά τροφή καλής ποιότητας .Αυτό το θεωρώ απαραίτητο γιατί αν από μικρό ένα σκυλάκι διατρέφεται με κονσέρβες ή μαγειρεμένο φαγητό, έστω και αν είναι άριστης ποιότητας, κινδυνεύουμε ,ιδιαίτερα αν είναι και λίγο δύσκολο στο φαγητό του , να μην μπορέσουμε πότε να το μάθουμε στην κατανάλωση ξηράς τροφής. Αν βέβαια η τσέπη μας , ή και ο χρόνος που διαθέτουμε μας το επιτρέπει, δεν θα ήτανε σημαντικό πρόβλημα κάτι τέτοιο.

Tι πρέπει να αποφεύγουμε στην διατροφή του κουταβιού ;

 • Δεν πρέπει να του δίνουμε ποτέ τροφή πολύ κρύα ή πολύ ζεστή.
 • Τα κόκαλα απαγορεύονται!
 • Δεν πρέπει να καταναλώνει γλυκά , ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά , σάλτσες , μαγιονέζα.
 • Αποφύγετε το ψωμί, τις πατάτες και τα μακαρόνια επειδή έχουν μεγάλη ποσότητα αμύλου.
 • Δεν πρέπει να δίνετε μεγάλη ποικιλία τροφών στον σκύλο σας επειδή τα αποθέματα ενζύμων είναι μικρά. Αν μάθει σε μία μεγάλη ποικιλία, τότε κινδυνεύει να εκτεθεί σε προβλήματα μεταβολισμού.
 • Τοξικά για τον σκύλο είναι : σκόρδο , κρεμμύδι , πράσο , σταφύλια , σταφίδες , σοκολάτα , ωμό ζυμάρι ,  ξυλιτόλη (υποκατάστατο ζάχαρης για τσίχλες) , αβοκάντο , μανιτάρια , καρύδια μακαντέμια .

Μερικές ακόμα συμβουλές για την διατροφή του κουταβιού….

 • Η θέση παροχής νερού και φαγητού του σκύλου πρέπει να είναι πάντα ίδια.
 • Τα πιάτα φαγητού και νερού πρέπει να είναι πάντα καθαρά.
 • Τα ενδιάμεσα και οι λιχουδιές πρέπει να είναι περιορισμένα .
 • Δεν πρέπει να δίνουμε στο σκύλο και ιδιαίτερα στο κουτάβι να τρώει την ώρα που τρώμε και μάλιστα από το φαγητό μας.Ο σκύλος είναι αγελαίο ζώο με κανόνες ιεραρχίας και ως τέτοιο πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε.Αν του δώσουμε να φάει την ώρα που τρώμε και εμείς ,θα καταλάβει ότι τον “φοβόμαστε” και του παραχωρούμε το φαγητό μας!!! Και έτσι σιγά σιγά θα αρχίσει με διάφορους τρόπους να διεκδικεί την ιεραρχική μας θέση στην αγέλη του.
 • Αν για οποιοδήποτε λόγο αρνείται το φαγητό που του δίνουμε , δεν επιτρέπεται να του προσφέρουμε κάτι άλλο που θα του αρέσει καλύτερα , αλλά ούτε να το αφήνουμε όλη την ημέρα στην διάθεση του , γιατί σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε να καταλήξουμε να του παρέχουμε για φαγητό , “φιλετάκια γαλοπούλας σε σάλτσα μπεαρνέζ και πατάτες baby”!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Written Από Κώστας Σαμαράς

Παθιασμένος αναλυτής αφοσιωμένος κοινωνικός συνθέτης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από μικρός τα έγραφε στα ίντερνετς. Εδώ θα τον δεις να μιλάει για όλα όσα αγαπάει: Lifestyle, Lifehacks Και με πολύ πίκρα για πολιτική. Χωρίς πλάκα!

Έπιασα τον άντρα μου να χαζεύει το στήθος της κόρης μας. Να ανησυχήσω;

Ακτινίδια οφέλη Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία